Φλώρινα: Ανησυχία των φορέων της ακριτικής πόλης για το μέλλον του πανεπιστημίου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/05/2018 - 17:47 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Δύο βουλευτές, Κ. Σέλτσας και Γ. Αντωνιάδης, από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντίστοιχα, τρεις δήμαρχοι, Γ. Βοσκόπουλος Φλώρινας, Κ. Θεοδωρίδης Αμυνταίου και Κ. Πασχαλίδης Πρεσπών, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Στ. Μπίρος, καθώς και οι πρόεδροι του ΕΒΕ και του ΕΚ Φλώρινας, ενώνουν τις φωνές τους «εναντίον ενεργειών από άλλες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας που έχουν ως στόχο να θέσουν υπό αμφισβήτηση τον ανθρωπιστικό πόλο τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, είτε με τη μεταφορά των υφιστάμενων τμημάτων του, είτε με την ίδρυση νέων σε κατευθύνσεις κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών σε άλλη πόλη».

Στην κοινή επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Παιδείας, στους πρυτάνεις του ΠΔΜ και του ΤΕΙ ΔΜ και στην νεοιδρυθείσα επιτροπή διαλόγου για τη συγχώνευση των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επισημαίνουν ότι «η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Παιδαγωγικής Σχολής να μετεξελιχθεί σε Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών θα πρέπει να γίνει από όλους μας σεβαστή» και παράλληλα υπενθυμίζουν την ιστορία της σχολής της Φλώρινας που προσμετρά σχεδόν 100 χρόνια παράδοση στις παιδαγωγικές ανθρωπιστικές σπουδές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειρήσεων, ανέφερε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη της Παιδαγωγικής Σχολής που διέθετε τμήματα πλήρως στελεχωμένα με πλούσια παρουσία μελών ΔΕΠ, και επιστημονικού προσωπικού σε όλων των ειδικοτήτων. Όπως σημείωσε, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν τα έργα δημιουργίας νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου και συντήρησης των ήδη υπαρχόντων, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ.

Η ανησυχία και η αντίδραση των φορέων της ακριτικής πόλης προήλθαν από αναφορές σε δημόσιες εκδηλώσεις πολιτικών προσώπων για ίδρυση και λειτουργία στην Κοζάνη τμημάτων και ομοειδούς σχολής κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Τέλος, στην επιστολή τους υπογραμμίζουν «τον περιφερειακό χαρακτήρα του νέου ισχυρού Πανεπιστημίου που θέλουμε να φτιάξουμε» και δηλώνουν ότι από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα θα «συμμετέχουμε δυναμικά στις εξελίξεις για το μέλλον του με γνώμονα την ενδυνάμωσή του».

Loading...
  • europalso   ideascentral