O Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα το “Βήμα της Κυριακής”.

Ερώτηση: Ως υπουργός Παιδείας κατηγορηθήκατε ότι χωρίς ουσιαστικό διάλογο ξηλώσατε μεταρρυθμίσεις, ότι εξυπηρετήσατε συντεχνιακά αιτήματα και ότι δεν φτιάχνετε ένα σχολείο για το μέλλον.

Υπάρχει σχέδιο για την εκπαίδευση, όταν π.χ. νομιμοποιείτε τα πτυχία των κολεγίων αλλά λέτε όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση αν το θεμέλιο της Παιδείας είναι σαθρό;

Απάντηση : “Η δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί μια από τις κρίσιμες προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση.

Κληρονομήσαμε μια εκπαίδευση υποχρηματοδοτούμενη, με βαθιές κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, με διαιρέσεις συντεχνιακού χαρακτήρα, με διώξεις και απολύσεις καθηγητών, με αναιδείς επιβιώσεις του πελατειακού κράτους, με ένα σχέδιο ανομολόγητης ιδιωτικοποίησης του δικαιώματος στη μόρφωση.

Αντίβαρο σε αυτή την πραγματικότητα είναι η προσφορά των εκπαιδευτικών.

Προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη σε αυτούς, γι αυτό επιδιώκουμε την ενίσχυση της αυτονομίας και της συλλογικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Μόνο έτσι, βήμα – βήμα, κατακτώντας ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις, μπορούμε να αλλάξουμε καταστάσεις και νοοτροπίες και να δημιουργήσουμε το δημόσιο σχολείο της ισότητας και της ποιότητας.

Το επόμενο διάστημα θα επεξεργαστούμε τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που ολοκληρώθηκε και με βάση αυτά θα προχωρήσουμε στις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η εκπαίδευση.”