Ερωτηματικά σχετικά με το επίδομα 700 ευρώ στους σπουδαστές των . Ζητάνε κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καθημερινά φτάνουν μηνύματα στον σύλλογο από συναδέλφους και ρωτάνε τι ισχύει για το επίδομα των 700 ευρώ και αν το δικαιούνται. O σύλλογος επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας και αφού μας στέλνανε από τον έναν αρμόδιο στον άλλον, τελικά μιλήσαμε με υπεύθυνο του τμήματος ΕΣΠΑ που είναι αρμόδιο για τη χρηματοδότηση της μαθητείας. Ρωτήσαμε τα εξής για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας:

· Ποια είναι τα κριτήρια για να είναι κάποιος δικαιούχος ;

· Πότε θα δοθούν τα χρήματα;

· Θα δοθεί επίδομα σε όλους τους πρακτικάριους σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ;

Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν:

1. Το επίδομα των 700 ευρώ θα δοθεί σε σπουδαστές των ΙΕΚ που κάνουν μαθητεία και στους μαθητευόμενους του Μεταλυκειακού Έτους Τάξη Μαθητείας της πράξης «Μαθητεία ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΙΕΚ» οι οποίοι είχαν ενεργή σύμβαση μαθητείας κατά την έναρξη του πρώτου lockdown που επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, στις 11 Μαρτίου.

2. Δεν γνωρίζουν πότε θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

3. Δεν είναι δικαιούχοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση.

Παραθέτουμε και το link που μπορεί όποιος συνάδελφος θέλει να διαβάσει το αντίστοιχο ΦΕΚ: https://www.bep.gr/assets/images/181102.pdf

Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι σπουδαστές! Τη στιγμή μάλιστα που έχουν μαζευτεί τα οικονομικά βάρη, η ανασφάλεια, το άγχος από την προηγούμενη καραντίνα, οι οικογένειες μας μετράνε ανέργους, είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό επειδή τα μέτρα για την προστασία της υγείας είναι ανύπαρκτα! Την ίδια ώρα όμως μοιράζει δωράκια στις ιδιωτικές κλινικές και ετοιμάζει νομοσχέδια που θα σαρώσουν τα δικαιώματα ιδιαίτερα της νέας γενιάς όπως 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία!

Καλούμε κάθε σπουδαστή να δυναμώσει το Σύλλογο, να έρθει σε επαφή με το σωματείο του κλάδου του, να συμμετέχει στην απεργία στις 26 Νοέμβρη!

Συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας, συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά και διεκδικούμε:

· Κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

· Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική και μαθητεία να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

· Όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας.

· Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.

· Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.

· Να δοθεί τώρα το πάσο σε όλους τους σπουδαστές χωρίς ηλικιακά ή άλλα κριτήρια.