Εποχική γρίπη: Τι γίνεται με τους μαθητές στα σχολεία; Τι αναφέρει η ΑΣΓΜΕ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/02/2019 - 09:56 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Άμεσα μέτρα για τη αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία απαιτεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο ιός βρίσκει τη σχολική κοινότητα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και επιεικώς εκτεθειμένη και σημειώνοντας ότι η εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά υποχρέωση της πολιτείας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών της χώρας μας δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά υποχρέωση της πολιτείας!

H γρίπη βρίσκει τη σχολική κοινότητα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και επιεικώς εκτεθειμένη! Το υπουργείο "λύνει" το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Καμιά αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Αρχικά, θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα στο υπουργείο σχετικά με την ίδια τη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων που προτείνει:

1. Λέει το υπουργείο: Να ειδοποιούνται άμεσα οι γονείς των παιδιών που αρρωσταίνουν και να παραλαμβάνουν τα παιδιά από το σχολείο.

Ρωτάμε εμείς: Και πού θα πηγαίνουν τα παιδιά τους, κύριοι του υπουργείου, αν εργάζονται και οι δύο;

2. Λέει το υπουργείο: Όσα παιδιά αρρωσταίνουν, να αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά.

Ρωτάμε εμείς: Πόσοι ελεύθεροι χώροι υπάρχουν σήμερα στα σχολεία μας, κύριοι του υπουργείου; Και μετά από εκεί τα ανασφάλιστα παιδιά των ανέργων -χωρίς χρήματα και ασφάλιση- πού θα πάνε;

Εποχική γρίπη: Τι ζητά η ΟΛΜΕ για τις απουσίες

3. Λέει το υπουργείο: Απαιτείται τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

Ρωτάμε εμείς: Γνωρίζετε εσείς, κύριοι του υπουργείου, κάποιο σχολείο που να διαθέτει τα παραπάνω; Θα διαθέσετε χρήματα για να προμηθευτούν;

Εκτός από αυτά που λέει όμως το υπουργείο, σημαντικότερα είναι αυτά που δεν λέει:

Με τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις που έχουν γίνει, έχουν δημιουργηθεί τμήματα 28 και 30 παιδιών, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση του ιού.

Το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων δεν επαρκεί και δεν είναι πλήρες ωραρίου ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Χιλιάδες είναι τα ανασφάλιστα παιδιά και οι άνεργοι γονείς.

Υπάρχουν σχολεία σε άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Τάξεις που στάζουν από υγρασία, χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, πρώην αποθήκες διαμορφωμένες σε τάξεις, με θρανία πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Η κατάσταση στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας είναι τραγική. Οι δημόσιες μονάδες Υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Οι μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) υπολειτουργούν λόγω του ελάχιστου προσωπικού και έχουμε ανυπαρξία Κέντρων Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων ανά περιοχή για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και προληπτικό έλεγχο.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως το υπουργείο προτείνει μέτρα για τα μάτια του κόσμου.

Επίθεση της ΠΟΕΔΗΝ για την γρίπη: Κρύβουν τα θύματα για να καλύψουν την τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ

Διεκδικούμε:

Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιικών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς "πλαφόν" και περικοπές.

Άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).

Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, ανέργους και τις οικογένειές τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης του γονέα.

Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ.) με πλήρη δικαιώματα».

Νέο κρούσμα γρίπης σε παιδικό σταθμό στην Κρήτη – Στους 40 οι νεκροί

Loading...


  • europalso   ideascentral