Επιτροπή για τη βία σε ΑΕΙ χωρίς στελέχη

Στα μέσα Ιουλίου του 2017 έγινε γνωστό από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι θα συστήσει διυπουργική επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τα ΑΕΙ θα μελετήσει τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια και θα προτείνει λύσεις. Ηταν λίγες ημέρες μετά την κραυγή αγωνίας των 471 για τα προβλήματα με τους ναρκομανείς μέσα στο ΑΠΘ, τότε που ο κ. Γαβρόγλου είχε πει πως «ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα θα δώσει τη λύση και οι διδάσκοντες, και όχι οι αστυνομικές αρχές».

Ως πρόεδρος της επιτροπής ανακοινώθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Ακολούθησαν πάμπολλα επεισόδια βίας στα ΑΕΙ, ακόμη και η κατάληψη του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα χρονικά να κινδυνεύσει ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Γαβρόγλου λέει επίσης ότι πρόσφατη ρύθμιση θα προσφέρει «σημαντική συμβολή στα ζητήματα φύλαξης των ΑΕΙ», καθώς «επιτρέπει στα Ιδρύματα να προσλαμβάνουν, με ατομικές συμβάσεις και χωρίς τους μέχρι πρόσφατα δυσλειτουργικούς περιορισμούς, εξειδικευμένους εργαζόμενους που τώρα απασχολούνται σε εργολαβικές εταιρείες». Η αναφορά Γαβρόγλου προκάλεσε σκωπτικά σχόλια πρυτάνεων, καθώς είναι σαν να λέει ο υπουργός ότι μπορούν τα ΑΕΙ να προσλάβουν φύλακες για να αντιμετωπίσουν τη βία. Μα ήδη υπάρχουν σχετικές συμβάσεις με εταιρείες φύλαξης. Οι μεμονωμένοι «bodyguards» θα δώσουν λύση;

Με την ίδια επιστολή, 2.154 λέξεων, ο κ. Γαβρόγλου παρουσιάζει το έως τώρα έργο του και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ξεκινά την επιστολή του προς τους 13.000 παραλήπτες στα ΑΕΙ με τη φράση «Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι» και την κλείνει υπογράφοντας «Κώστας Γαβρόγλου – Υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων».
Έντυπη

ip[
Exit mobile version