Σε αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εκπαίδευσης προχώρησε στις 30 Απριλίου 2025 η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ). Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανές παραβάσεις του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), σε σχέση με ενδεχόμενες κάθετες συμπράξεις.

Η φροντιστηριακή εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της ιδιωτικής δαπάνης των ελληνικών οικογενειών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι δαπάνες για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης ανήλθαν το 2023 στο 16,2% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης, αντιστοιχώντας στο 0,7% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης. Επιπλέον, την περίοδο 2021-2023 οι δαπάνες για φροντιστήρια σημείωσαν αύξηση της τάξης του 35%, γεγονός που αποτυπώνει την αυξανόμενη σημασία του κλάδου στο οικονομικό βάρος των νοικοκυριών.

Η ΕΑ διευκρινίζει ότι η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων αποσκοπεί στη συλλογή στοιχείων που αφορούν ενδεχόμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές και δεν σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις έχουν απαραίτητα παραβεί τους κανόνες ανταγωνισμού ούτε ότι υπάρχει προκατάληψη ως προς το αποτέλεσμα της έρευνας.

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο

Η , ως θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, εφαρμόζει τις διατάξεις του ν. 3959/2011, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 του ν. 3959/2011 και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν κάθε μορφή σύμπραξης μεταξύ επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για συμφωνίες είτε για αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές, που έχουν ως αποτέλεσμα ή σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού.

Το άρθρο 1Α του ν. 3959/2011 προβλέπει την απαγόρευση μονομερών πρακτικών που συνίστανται σε πρόσκληση σε απαγορευμένες συμπράξεις ή στην ανακοίνωση μελλοντικών σχεδίων τιμολόγησης προς ανταγωνιστές.

Παράλληλα, το άρθρο 2 του ν. 3959/2011 και το άρθρο 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Η ΕΑ τονίζει ότι, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, παρεμβαίνει κατά προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση που υποπίπτει στην αντίληψή της, είτε μέσω καταγγελίας, είτε μέσω αιτήσεων επιείκειας είτε με πληροφορίες που υποβάλλονται ανώνυμα μέσω του ειδικού ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing). Όπως αναφέρει, σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλλονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ.