Ευθύνες στην Αστυνομία για την αιματηρή επίθεση στη Νομική Σχολή του , το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός διδακτορικού φοιτητή με πυροσβεστήρα ρίχνει το ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι η προστασία των Πανεπιστημίων «αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας».

«Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει αιτηθεί στην Πολιτεία κοστολογημένη χρηματοδότηση ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού φυλάκων για την επαρκή φύλαξη των κτιρίων και η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας με σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους του Ιδρύματος», αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης, σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση φοιτητών στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και για την ακριβή πληροφόρηση της πανεπιστημιακής κοινότητας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από φοιτητές Τμήματος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, με τη συμμετοχή Καθηγητών της ίδιας Σχολής. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μεγάλη ομάδα (περίπου 10) αγνώστων στο Πανεπιστήμιο ατόμων, τα οποία εισήλθαν από αδιευκρίνιστη προέλευση στο κτίριο του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Η Διοίκηση της Σχολής ενημέρωσε αμέσως την Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν, η οποία ανταποκρίθηκε αλλά όταν έφτασε στο κτίριο, οι εισβολείς είχαν εξαφανιστεί. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας τόσο πριν την είσοδό τους στο πανεπιστημιακό κτίριο όσο και μετά την επίθεση και έξοδό τους από αυτό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αυτεπάγγελτη σε όλους τους Πανεπιστημιακούς χώρους, όταν πραγματοποιούνται ποινικά αδικήματα (οι Πανεπιστημιακοί χώροι ως προς τη δυνατότητα παρέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας δεν διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο).

Μέλη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου (ο Πρύτανης, ο Κοσμήτορας της Σχολής και η Διοίκηση του Τμήματος) από την πρώτη στιγμή ήταν συνεχώς δίπλα στον τραυματία (από τη διακομιδή έως το εξιτήριό του από το Νοσοκομείο). Η άμεση κινητοποίηση και η συνεργασία της Διοίκησης του Πανεπιστημίου με τη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» είχαν ως αποτέλεσμα όλες οι εξετάσεις να ολοκληρωθούν ταχύτατα και ο υποψήφιος διδάκτορας να λάβει εξιτήριο εντός ολίγων ωρών

Το Πανεπιστήμιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία στελεχώνοντας τη Μονάδα Ασφαλείας και συγκροτώντας την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας η οποία έχει καταρτίσει τους προβλεπόμενους κανονισμούς και σχέδια ασφάλειας του Ιδρύματος. Επισημαίνουμε ότι έχουμε ζητήσει πολλάκις τη συνδρομή των συναρμοδίων Υπουργείων για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Ιδρύματος.

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει αιτηθεί στην Πολιτεία κοστολογημένη χρηματοδότηση ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού φυλάκων για την επαρκή φύλαξη των κτιρίων και η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας με σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους του Ιδρύματος.

Είναι προφανές ωστόσο ότι για φαινόμενα που αφορούν εξωπανεπιστημιακά άτομα, εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες κουκουλοφόρων, κανένα Πανεπιστήμιο δεν δύναται να έχει τα μέσα να τα αντιμετωπίσει από μόνο του, αυτό αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση ισχυρή βούληση της παρούσας Διοίκησης είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών βίας και παραβατικότητας, χωρίς καμία απολύτως ανοχή σε αυτά από όπου και αν προέρχονται. Σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου ενεργεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα απέναντι σε περιστατικά βίας τα οποία τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε στοχοποίηση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας είναι άνευ περιεχομένου.
«Είχαν συγκεκριμένες εντολές και ήθελαν αίμα» λέει για την επίθεση στη Νομική ο Ιωάννης Μάζης

Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα η εισβολή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης (30/4), σε εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η ομάδα κουκουλοφόρων με τα πρόσωπα καλυμμένα, εισέβαλε στην αίθουσα και επιτέθηκε σε φοιτητές και καθηγητές, τραυματίζοντας μάλιστα έναν μεταπτυχιακό φοιτητή στο κεφάλι.

«Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα έχουμε κάνει και άλλες ημερίδες. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο», λέει η Ειρήνη Αγγελή, μέλος ΔAΠ τουρκικών σπουδών και διοργανώτρια της εκδήλωσης. «Ένα career day για όλους τους φοιτητές του τμήματος. Είχαμε διεθνολόγο, οικονομολόγο, πρέσβη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος, την πρόεδρο, την αντιπρόεδρο και τον κ. Μάζη», λέει η ίδια σχετικά με την εκδήλωση.

Μιλώντας σήμερα στο Mega για το σοβαρό επεισόδιο, ο καθηγητής γεωπολιτικής θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, που ήταν παρών, αναφέρει: «Αυτό το τμήμα, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα, έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία εδώ και πολύ καιρό. Το τμήμα δουλεύει 22 χρόνια, ξέρετε πόσα μέλη ΔΕΠ έχει; 10. Αυτό δηλώνει ότι το τμήμα φαίνεται ότι κάποιους ενοχλεί. Είναι ξεκάθαρο. Θέλουν αυτό το τμήμα να εξαφανιστεί γιατί αναδεικνύει προβλήματα υπαρκτά με νηφάλιο, ψύχραιμο, επιστημονικό τρόπο και αποδεικνύει ότι οι πολιτικές οι οποίες κατά καιρούς εφαρμόζονται, είναι τελείως ανορθολογικές. Αυτό τους ενοχλεί».

Όπως λέει ο ίδιος: «Εννοώ με την Τουρκία. Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτή η ομάδα εφόδου η οποία μπήκε ξαφνικά προς το τέλος της εκδήλωσης, δεν έχει να κάνει και με άλλα κέντρα τα οποία κατευθύνονται από το εξωτερικό. Μιλάμε για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αυτού του τμήματος συγκεκριμένα. Αυτοί οι κύριοι, όταν τους περιγράφω ως ναζιστική ομάδα εφόδου, το κάνω γιατί… έπρεπε να δείτε το dress code. Ήταν όλοι με μαύρα μπουφάν, μαύρα παντελόνια, μαύρα αρβυλάκια, καλογυαλισμένοι, σιδερωμένοι, περιποιημένοι, μαύρα full face από το ίδιο ύφασμα, μαύρα ίδια κράνη και κρατούσαν στα χέρια συγκεκριμένο όπλο: πτυσσόμενο γκλοπ».

Περιγράφοντας το συμβάν, ο κ. Μάζης, επισημαίνει: «Είχαν συγκεκριμένες εντολές και αν δεν υπήρχε αυτός ο ηρωικός φοιτητής μέσα στο κοινό που αποτελείτο από φοιτήτριες κυρίως εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος… μπήκαν με πυροσβεστήρα, μας ρίξανε με τον πυροσβεστήρα στα μούτρα. Πέρασαν από μας, έσπασαν τα τραπεζάκια των παιδιών, μπήκαν στην αίθουσα από την πίσω πόρτα, ψέκασαν ξανά και εκεί σηκώθηκε αυτός ο ηρωικός φοιτητής ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να προστατεύσει τις συμμαθήτριές του και προσπάθησε να τους απωθήσει. Τον χτύπησαν λυσσαλέα, το αίμα του έχει βάψει τις σκάλες από τον ημιώροφο μέχρι την είσοδο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιτιθέμενοι φωνάζαν «θα πεθάνετε ρε, τελειώσατε». «Θα είχαμε νεκρούς. (…) Ο τρόπος με τον οποίο τον χτύπησαν δήλωνε ότι ήθελαν αίμα». Όπως καταλήγει: «Τα πανεπιστήμια αυτήν την στιγμή είναι έρμαια του οιουδήποτε έχει ή αισθάνεται πως έχει διαφορετικά συμφέροντα από αυτά τα οποία θεραπεύονται στα πανεπιστήμια. Είναι αντικείμενο προβοκατόρικων επιθέσεων. Πρέπει να προστατευθούν τα πανεπιστήμια».