Σημαντική χρηματοδότηση, που θα ενισχύσει τη λειτουργία και τον ρόλο των Επαγγελματικών Λυκείων, εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας. Από τη νέα σχολική χρονιά θα δρομολογηθεί μία συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα αφορά την ενίσχυση της διδασκαλίας με επιπλέον προσωπικό, αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού και πλήρης ανανέωση των βιβλίων, με χρονικό ορίζοντα τα δύο έτη. Ταυτόχρονα, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει για τα με πέντε νέες ειδικότητες στον θεσμό της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και αύξηση των θέσεων μαθητείας για τους αποφοίτους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Έτσι, από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα “Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ”, που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε εννέα σχολεία, και για το οποίο το υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 24 εκατομμύριων ευρώ, για τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να φτάσει τα 52 εκατομμύρια μέχρι το 2023. “Είναι μία μεγάλη ένεση υποστήριξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της πρόκειται για μία εκ΄ βάθρων αλλαγή. Είναι αυτό που και ο τίτλος του προγράμματος λέει, μία νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ”, τόνισε ο Θέμης Κοτσιφάκης, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Παιδείας για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, με αφορμή το τριήμερο εκδηλώσεων. “Το ΕΠΑΛ Δημιουργεί”, που διοργανώνει στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “Νόησις”, η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Το πρόγραμμα “Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ”, προβλέπει μεταξύ άλλων ψυχολόγους στα σχολεία, υποστηριχτική διδασκαλία για τα μαθηματικά και τη γλώσσα στην Α’ τάξη, με δύο εκπαιδευτικούς σε κάθε τμήμα, που θα βοηθούν τους μαθητές στα γνωσιακά τους προβλήματα, χρηματοδότηση των σχολείων για την ανάπτυξη δράσεων, αναβάθμιση του εξοπλισμού των εργαστηρίων, χρηματοδότηση με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για την ψηφιακή υποδομή και διασύνδεση των ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με τον κ.Κοτσιφάκη, έχει ήδη δρομολογηθεί η ανανέωση των προγραμμάτων και των βιβλίων των επαγγελματικών λυκείων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να αντικατασταθούν οι πάνω από 300 τίτλοι βιβλίων (όλων των ειδικοτήτων) με νέα.

“Θέλουμε να δώσουμε μία ώθηση στην επαγγελματική εκπαίδευση. Το ΕΠΑΛ θέλουμε να είναι ένα ισότιμο λύκειο δίπλα στο γενικό, να δίνει διεξόδους και επίσης να αλλάξουμε την εικόνα του στην κοινωνία”, είπε ο κ.Κοτσιφάκης, και πρόσθεσε ότι συγκριτικά με τα περσινά στοιχεία, σημειώθηκε μία αύξηση του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ, μαζί με αυτούς της μαθητείας, της τάξης του 4%. Επίσης, αναφέρθηκε στις στοχευμένες πολιτικές του υπουργείου για την υποστήριξη των ΕΠΑΛ, όπως στη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με 5% (από φέτος) και στη δημιουργία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ διετών τμημάτων για όσους δεν θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο θεσμός της μαθητείας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, κατά το τρέχον σχολικό έτος, με περισσότερους από 3.000 αποφοίτους ΕΠΑΛ, να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ή σε δημόσιους φορείς, για διάστημα εννέα μηνών και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (μισθός, ασφάλιση, συντάξιμος χρόνος). Η συμμετοχή είναι εθελοντική και στο τέλος, οι απόφοιτοι μετά από εξετάσεις πιστοποίησης λαμβάνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ υπάρχουν ήδη περιπτώσεις μαθητών που προσελήφθησαν στην επιχείρηση όπου μαθήτευσαν.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει θέσεις στον θεσμό του μεταλυκειακού έτους, αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των θέσεων, πανελλαδικά, ενώ, για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, το ποσοστό φτάνει το 60%. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μαθητείας της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπαλόμπα, στην κεντρική Μακεδονία, περίπου 750 απόφοιτοι ΕΠΑΛ μαθήτευσαν σε κάποιο χώρο εργασίας, κατά το τρέχον σχολικό έτος. Οι μαθητευόμενοι, πέρα από τα προσόντα λαμβάνουν ένα πτυχίου πέμπτου επιπέδου που είναι europass, δηλαδή οδηγεί σε επαγγελματικά προσόντα αναγνωρισμένα σε όλη την Ευρώπη, από τον Ελληνικό Οργανισμό Πιστοποίησης. Όπως ανέφερε, οι αιτήσεις ενδιαφερομένων ξεπέρασαν τις 1.500, καθώς υπήρξαν αιτήσεις και από αποφοίτους των προηγούμενων 5-6 ετών.

Από το νέο έτος στο θεσμό της τάξης μαθητείας θα προστεθούν πέντε νέες ειδικότητες, φτάνοντας σε σύνολο τις 21, από τις 35 που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ, και οι οποίες θα καλυφθούν στο σύνολό τους σταδιακά.

Σε ό,τι αφορά το τριήμερο εκδηλώσεων στο “Νόησις”, μαθητές ΕΠΑΛ από 50 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και από εννέα τομείς επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα παρουσιάζουν στο κοινό μέχρι και την Παρασκευή (ώρες λειτουργίας 10.00 – 17.00) τα έργα που ετοίμασαν στη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι τομείς αυτοί αφορούν την πληροφορική, οικονομία, διοίκηση, υγεία, μηχανολογία, ηλεκτρολογία, δομική, εφαρμοσμένες τέχνες, ναυτιλιακά.

Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται είναι ένα ηλεκτρονικό “δωμάτιο απόδρασης” με γρίφους πληροφορικής, μία δημιουργία εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για το μάθημα της ιστορίας, μια ανάπτυξη μεταφραστή από Αραβικά σε Ελληνικά για κινητά τηλέφωνα Android για υποστήριξη προσφύγων, ασκήσεις ισορροπίας για σωστή στάση του σώματος, ενημέρωση για τον τρόπο καθαρισμού του δέρματος στην εφηβεία, γωνία spa, προτάσεις κουρέματος και βαφής ανάλογα με το σχήμα του προσώπου και το χρώμα της επιδερμίδας κ.α.

Ο νέος θεσμός του μεταλυκειακού έτους για αποφοίτους ΕΠΑΛ αναλύθηκε σε σχετική ημερίδα που φιλοξενήθηκε σήμερα στο “Νόησις”.