ΕΛΜΕ Πειραιά: Για την εγκύκλιο των εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/05/2019 - 19:44 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Απαιτούμε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών και

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το υπουργείο για μια ακόμα φορά θέτει ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για τη διενέργεια των εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια, αφαιρώντας τον όποιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα από τη διαδικασία των εξετάσεων και μετατρέποντάς τη σε βραχνά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, για τα γυμνάσια, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα από Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε αυτό το διάστημα θα διενεργηθεί και ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι κάθε μέρα οι μαθητές θα εξετάζονται και σε ένα μάθημα ή και σε δύο, όπως συμβαίνει για τα μαθήματα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας που εξετάζονται την ίδια ημέρα σε ένα ενιαίο τρίωρο. Δεδομένου ότι τα μαθήματα στα γυμνάσια διαρκούν έως το τέλος Μαΐου, τι χρόνος απομένει στους μαθητές για να επαναλάβουν την εξεταστέα ύλη και να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις; Η υποκρισία δε του υπουργείου αποδεικνύεται καταφανώς στην οδηγία ότι «η δεύτερη εξεταστική περίοδος, που διενεργείται εντός του τρίτου δεκαημέρου του Ιουνίου, αρχίζει την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019». Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα για το γυμνάσιο εκδίδονται έως τις 11 Ιουνίου, ο χρόνος προετοιμασίας για τους μαθητές που απέτυχαν στην Α΄ εξεταστική περίοδο διαρκεί λιγότερες από 10 ημέρες! Μέσα σε διάστημα 10 ημερών, κατά το υπουργείο, δύναται ένας μαθητής να επαναλάβει την ύλη που διδάχτηκε μια ολόκληρη σχολική χρονιά και μάλιστα να προλάβουν να γίνουν και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας!

Στην ίδια λογική κινείται και η εγκύκλιος για τα Γενικά Λύκεια, όπου αναφέρεται ότι η Α΄ εξεταστική περίοδος ορίζεται από Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 (δηλαδή μία ημέρα μετά τη λήξη των μαθημάτων στα Λύκεια!) έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019. Λαμβάνοντας υπόψιν τους δύο εκλογικούς γύρους που μεσολαβούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων στο διάστημα αυτό, καταλαβαίνουμε τη μέγγενη που δημιουργείται για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, εφόσον η ημέρα έκδοσης των αποτελεσμάτων ορίζεται για τα Λύκεια η 13η Ιουνίου 2019, καταλαβαίνουμε ότι οι εξετάσεις ουσιαστικά πρέπει να έχουν τελειώσει νωρίτερα από τη 13η Ιουνίου, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μη βρεθούν στη θέση την ίδια μέρα να δίνουν θέματα, να διορθώνουν και να εκδίδουν αποτελέσματα. Γίνεται αντιληπτό ότι οι μαθητές δεν έχουν στην διάθεσή τους ούτε 10 ημέρες για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις σε 9 μαθήματα για την Α΄ (λαμβάνοντας υπόψιν ότι δύο διακριτά αντικείμενα, η γλώσσα και η λογοτεχνία εξετάζονται την ίδια ημέρα σε ένα ενιαίο τρίωρο και αυθαίρετα θεωρούνται από το υπουργείο ένα ενιαίο αντικείμενο), 7 για Β΄ Λυκείου και 5 για τη . Οι μαθητές του Λυκείου, αντίστοιχα, που θα αποτύχουν στην Α΄ εξεταστική περίοδο θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να επαναλάβουν τη διαδικασία, αφού η εγκύκλιος συνεχίζει ως εξής: «Οι εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου διενεργούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η έκδοση των αποτελεσμάτων, μετά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και τις εξετάσεις των μαθητών/τριών που απουσίαζαν δικαιολογημένα από την εν λόγω εξεταστική, θα γίνει μέχρι την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019».

Ο τρόπος που το υπουργείο ορίζει να διεξαχθούν για μια ακόμα φορά οι εξετάσεις στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας, μόνο μια απλή διεκπεραιωτική-γραφειοκρατική διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί, που γεμίζει με άγχος τους μαθητές, που διαχωρίζει τα μαθήματα σε γραπτώς εξεταζόμενα και μη, που εντατικοποιεί τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών, όπου σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο πρέπει να εκδώσουν θέματα, να επιτηρήσουν τους μαθητές, να διορθώσουν γραπτά, να εκδώσουν αποτελέσματα.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso