Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: Για πρώτη φορά έξω απ' τα σχολειά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/01/2019 - 12:23 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η Ομοσπονδία εξαπέλυσε πυρά για το νέο σύστημα εκπαιδευτικών τονίζοντας πως γκρεμίζει τα όνειρα τους για επαγγελματική αποκατάσταση.

Πυρά για το νέο σύστημα εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εξαπέλυσε η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας καθώς, όπως υπογραμμίζει, αυτό αποκλείει από την εκπαιδευτική διαδικασία όσους πάσχουν από θαλασσαιμία καταργώντας πρόταξη που υπήρχε έως τώρα.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η Ομοσπονδία:

«Για τρεις περίπου δεκαετίες η Πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας μεριμνούσε για τους εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Το 1990, με το νόμο 1894 (άρθρο 8 παρ.3), δόθηκε η δυνατότητα στους εν λόγω εκπαιδευτικούς να προτάσσονται στην επετηρίδα και να προσλαμβάνονται για να εργαστούν ως αναπληρωτές στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς είναι άτομα ικανά για εκπαιδευτικό έργο. Μια πρόταξη που συνεχίστηκε σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και μετά την κατάργηση της επετηρίδας (ν.2525/1997).

Με το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας, αποκλείονται δια παντός οι θαλασσαιμικοί εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς καταργείται οποιαδήποτε πρόταξη που ίσχυε γι’ αυτούς έως σήμερα.

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, οι πόρτες των σχολείων κλείνουν για τους εκπαιδευτικούς μας, για τα νέα παιδιά που πάσχουν από Θαλασσαιμία, γκρεμίζοντας ταυτόχρονα τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για επαγγελματική αποκατάσταση.
Το υπουργείο Παιδείας εισάγει ένα νομοσχέδιο που αποκλείει τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία από τα σχολεία. Πρώτη φορά εντάσσει χωρίς άλλα κριτήρια στους Επικουρικούς Πίνακες εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε., μόνο τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με Π.Α. 67% και άνω κι όχι τους ίδιους εκπαιδευτικούς με αναπηρία.

Κάνουμε έκκληση να συνεχίσει η πρόταξη των εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ώστε να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Loading...
  • europalso   ideascentral