Έκθεση UNICEF “Πρόοδος για τα Παιδιά 2015″

Εκατομμύρια από τα φτωχότερα παιδιά στον κόσμο αφήνονται πίσω, παρά την παγκόσμια πρόοδο, αναφέρει νέα έκθεση της UNICEF.

Η έκθεση επισημαίνει όμως και σημαντικές επιτυχίες από το 1990:

Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων μικραίνει σε περισσότερους από τους μισούς δείκτες τους οποίους εξέτασε αναλυτικά η UNICEF:

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τα «κακά» νέα: Η πρόοδος δεν αγγίζει τα σχεδόν 6.000.000 παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια, τις 289.000 γυναίκες που πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη γέννα και τα 58.000.000 παιδιά που μένουν εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καθώς οι ηγέτες του κόσμου προετοιμάζονται για να εγκρίνουν τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων σκοπών και στόχων, δηλώνει η UNICEF. Η βελτίωση της συλλογής και επιμερισμού των στοιχείων – που θα πηγαίνει πέρα από τους μέσους όρους, όπως αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση των ΑΣΧ – μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών και το πού ζουν. Ισχυρότερα τοπικά συστήματα υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας μπορεί να βοηθήσουν περισσότερα παιδιά να επιβιώσουν και να ευημερήσουν. Και πιο έξυπνες επενδύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πιο ευάλωτων παιδιών μπορεί να αποφέρουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. «Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προσφέρουν μια ευκαιρία να εφαρμοστούν τα διδάγματα που έχουμε πάρει και να φθάσουμε στα παιδιά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη – και θα είναι ντροπή μας αν δεν το πράξουμε,» είπε ο Anthony Lake, «Γιατί μεγαλύτερη ισότητα στις ευκαιρίες για τα σημερινά παιδιά σημαίνει λιγότερες ανισότητες και περισσότερη παγκόσμια πρόοδο αύριο.» Τα στοιχεία για την Ελλάδα Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης, η UNICEF Ελλάδος επισημαίνει τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας που συνοδεύουν την Έκθεση και αφορούν στην παιδική θνησιμότητα, τους εμβολιασμούς, τον τομέα της εκπαίδευσης και στην παροχή νερού και υγιεινής:

– Η πλήρης της UNICEF «Πρόοδος για τα Παιδιά 2015»

ip[
Exit mobile version