Την Τρίτη 15/12 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή σύσκεψη της πρωτοβουλίας αναπληρωτών Ηρακλείου. Σε αυτή όπως αναφέρει η πρωτοβουλία αναπληρωτών με ανακοίνωση της συζητήθηκαν τα και οι συμβάσεις αναπληρωτών.

Συμμετείχαν αρκετοί συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων που με τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους φάνηκε να επαληθεύουν την άσχημη κατάσταση που βιώνει ο λαός μας λόγω της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης, αλλά και τα ειδικότερα προβλήματα του κλάδου. Ζητήματα που απασχόλησαν ήταν η μονιμοποίηση των αναπληρωτών, η ένταξη στους πίνακες όλων των απορριφθέντων λόγω παραβόλου, η δημιουργία οργανικών θέσεων, η εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμου και αναπληρωτή, τα μαθήματα να γίνονται από τις ειδικότητες, να υπάρχει καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Τέλος, τη συζήτηση απασχόλησαν οι συμβάσεις εργασίας οι οποίες βρίσκονται σε μία συνεχή πορεία ελαστικοποίησης, από 9μηνες μέχρι 3μηνες, με αποκορύφωμα το απαράδεκτο άρθρο για τις «Τοπικές προσκλήσεις πρόσληψης εκπαιδευτικών» από τον εκάστοτε Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Από τη συζήτηση εκτιμήθηκε πως τα σχολεία μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά αν η κυβέρνηση δε στέκονταν εμπόδιο. Τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με όλα τα απαιτούμενα μέτρα (συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε προσωπικό και μαθητές, 15αρια τμήματα, επαρκές διδακτικό προσωπικό, ειδικό ιατρικό προσωπικό, καθαρίστριες, αντισηπτικά, μάσκες).

Εκφράστηκε η ανάγκη να διεκδικήσουμε να ανοίξουν διάφοροι κλειστοί χώροι για να στεγάσουν τμήματα το επόμενο διάστημα, να υπάρχει επαρκής υλικοτεχνική υποδομή, που δεν θα αφήνει μαθητές αποκλεισμένους από την εκπαιδευτική διαδικασία και εκπαιδευτικούς αστήρικτους στην προσπάθειά τους. Αναφερθήκαμε στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται στα δικαιώματά μας με τον νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο, το σύστημα διορισμών και το σχέδιο Πισσαρίδη.

Εκφράστηκε από τους συναδέλφους αγανάκτηση, αγωνία, έντονος προβληματισμός για την κατάσταση αλλά και ανάγκη για δράση και συντονισμό.  Φάνηκε ότι υπάρχει θέληση και μεράκι για κινητοποίηση με πολύμορφες δράσεις που το περιεχόμενο τους θα εκφράζουν το αγωνιστικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας. Φάνηκε να υπάρχει διάθεση να δημιουργηθούν ομάδες στα πλαίσια της πρωτοβουλίας, εικαστική, μουσική, κινηματογραφική, θεατρική, κ.α, που θα ενισχύουν τη δράση και τη συσπείρωση.

Για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε:

•  Συμμετοχή στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης στην Εκπαίδευση που έχουν προκηρύξει ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ με κινητοποίηση στο Ηράκλειο την Πέμπτη, 17/12 στις 12:00 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης(από αντιπροσωπεία λόγω μέτρων) με κύριο αίτημα Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή!

•  Συμμετοχή στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στο ίδιο πλαίσιο με την Πανελλαδική Μέρα Δράσης στην Εκπαίδευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.petitions.gr/?p=337.

•  Kαλλιτεχνική δράση με θέμα ΄΄ Έργα και μέρες του αναπληρωτή ΄΄με την μορφή ψηφιακής έκθεσης, όπου θα κληθούν συνάδελφοι με πρωτότυπο έργο οποιασδήποτε μορφής να συμμετέχουν.

•  Δημιουργία βίντεο.

Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά, από όλους τους αναπληρωτές που συμμετείχαν, η ανάγκη οργάνωσης της πάλης, μέσα από το σωματείο μας, για όλα τα παραπάνω αλλά και για το μοναδικό αίτημα που πραγματικά διασφαλίζει την εργασία μας αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση.

Συνεχίζουμε μαχητικά, αποφασιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας! Συνεχίζουμε μαχητικά, αποφασιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στην εργασία, τη μόρφωση και την υγεία!