Εκπαιδευτικοί: Στηρίζουμε τα αιτήματα των κρατουμένων και ζητάμε αποσυμφόρηση των φυλακών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/04/2020 - 18:36 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Ως εκπαιδευτικοί των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών, των ΔΙΕΚ Φυλακών αλλά και άλλων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες διαβίωσης, για την υγεία των εκπαιδευομένων αλλά και όλων των κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την πανδημία του κορονοϊού.

Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών στα Καταστήματα Κράτησης

 

Επειδή ο παιδαγωγικός και κοινωνικός μας ρόλος, ως εκπαιδευτικών σ’ αυτούς τους ιδιαίτερους χώρους μάθησης δεν σταματάει όταν το σχολικό ωράριο τελειώνει, θα θέλαμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα όσο και για την αποσυμφόρησή τους. Έχουμε άλλωστε τα παραδείγματα άλλων χωρών που πήραν αντίστοιχες αποφάσεις ώστε να προστατευτούν από ανεξέλεγκτες επιδημιολογικές καταστάσεις.

 

Γνωρίζουμε ότι τόσο οι κρατούμενοι/ες όσο και το προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων προστασίας που τους έχουν ανακοινωθεί. Οι κρατούμενοι/ες υποβάλλονται σε όλους αυτούς τους περιορισμούς ως αναγκαίο κακό (πχ. την απαγόρευση των επισκεπτηρίων και της παραλαβής δεμάτων από τους οικείους τους, την αναστολή των αδειών τους, την παύση λειτουργίας των προγραμμάτων στα οποία συμμετείχαν). Δεν σημαίνει όμως ότι τα μέτρα αυτά είναι ενδεδειγμένα στο να αποτρέψουν την πιθανή εξάπλωση του ιού μέσα στους χώρους των φυλακών, με κίνδυνο της υγείας τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού.

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο εντοπισμός κάποιου ενδεχόμενου κρούσματος στις Φυλακές είναι είτε πολύ δύσκολος είτε, λόγω της απουσίας διαγνωστικών τεστ, αδύνατος. Το περιστατικό του θάνατου κρατούμενης στη Φυλακή Θήβας, με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, μας ανησυχεί ιδιαίτερα και αποδεικνύει ότι τα μέτρα περιορισμού όχι μόνο δεν αρκούν αλλά σε συνδυασμό με την ελλιπή υγειονομική περίθαλψη, οι φυλακές αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

 

Η αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης των πιθανών κρουσμάτων και ο υπερπληθυσμός επιβάλλουν να δούμε όλοι μας θετικά την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων για αποσυμφόρηση και για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και περίθαλψης.

 

Εν κατακλείδι, ως εκπαιδευτικοί των Καταστημάτων Κράτησης, στηρίζουμε τα αιτήματα των κρατουμένων και ζητάμε την αποσυμφόρηση των φυλακών άμεσα.

 

 

 

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: