Τουλάχιστον 15 στη Κοζάνη και τα αυξάνονται καθημερινά στην Καστοριά λένε οι σύλλογοι Π.Ε. – ΕΛΜΕ Καστοριάς – Κοζάνης.

Μετά την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, μπήκε και η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς στο κόκκινο.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού πολιτικής προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, μετά από τις επισκέψεις του στις δυο περιφερειακές ενότητες κούνησε το δάχτυλο στη νεολαία που συνωστίζεται. Για μια ακόμη φορά μιλάνε για την «ατομική ευθύνη» για το ότι ο μόνος υπεύθυνος για το φούντωμα της πανδημίας είναι ο κόσμος που δεν τηρεί τα μέτρα.

Προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την επιτάχυνση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, για το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας, για το συνωστισμό στις μετακινήσεις, για το ότι τα πρωτόκολλα μέσα στους χώρους δουλειάς γίνονται λάστιχο.

Πραγματικά μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν τα λόγια του κ. Χαρδαλιά «Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή.»

Αλλά και τα λόγια του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του, «ότι στα σχολεία τηρούνται αυστηρά τα μέτρα και γι΄ αυτό δεν έχουμε κρούσματα». Ανακοινώνουν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός στα σχολεία, την ώρα που τον τελευταίο μήνα στην Κοζάνη κατά μέσο όρο είναι κλειστά 15 σχολεία ή τμήματα από τον κορονοϊό  και στην Καστοριά 6 και τα κρούσματα αυξάνονται  καθημερινά.

Πάει πολύ να στοχοποιούν τη νεολαία, όταν όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχης δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών. Δεν ικανοποίησαν από την αρχή της χρονιάς κανένα από τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Για παράδειγμα:

Στον τομέα της καθαριότητας ο δήμος Εορδαίας ζήτησε 60% επιπλέον προσωπικό καθαριότητας από το υπάρχον. Αντ΄ αυτού εγκρίθηκαν 45 θέσεις καθαριστριών, όσες ήταν και οι προηγούμενες. Από αυτές οι 9 είναι πλήρους απασχόλησης και οι 36 μερικής απασχόλησης. Από τις 29 μόνιμες, συνταξιοδοτήθηκαν οι 3. Τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης είναι 81. Σημειωτέον ότι κάποια σχολεία χρειάζονται πάνω από 2 καθαρίστριες.

Στο Δήμο Κοζάνης τα σχολεία φέτος άνοιξαν με 3 λιγότερες καθαρίστριες, με μόλις το 15% του συνόλου να δουλεύουν με πλήρες ωράριο ενώ το υπόλοιπο 85% καλείται να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων μόλις σε 3 ώρες.

Είναι πρόκληση παρά τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τις απαιτήσεις των γονιών και εκπαιδευτικών, ο Δήμος Κοζάνης μόλις χθες διεύρυνε το ωράριο μόλις 1 ώρα επιπλέον σε 6 καθαρίστριες και να μετατρέπει μόλις 3 σε πλήρη απασχόληση. Είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι σχολικές μονάδες.

Στο Δήμο Καστοριάς υπάρχουν 53 καθαρίστριες από τις οποίες οι 12 τρίωρης απασχόλησης για 75 σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους υπόλοιπους δήμους  Καστοριάς και Κοζάνης αλλά και στα Γρεβενά και Φλώρινα, όπου δήμαρχοι αρνούνται να αυξήσουν το ωράριο των καθαριστριών επικαλούμενοι την έλλειψη κονδυλίων.

Την ώρα που υπάρχουν τμήματα 25 μαθητών, πάει πολύ στην  Καστοριά να προτείνεται η κατάργηση 4 νηπιαγωγείων και ενός δημοτικού και οι συγχωνεύσεις 6 δημοτικών, με δικαιολογία τον μικρό αριθμό μαθητών. Άρα είναι έωλο το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χώροι για το σπάσιμο τμημάτων.

Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι, σε συνθήκες lockdown όταν κλείνουν γενικευμένα τα καταστήματα και οι χώροι άθλησης, τα σχολεία όχι απλά συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά δε λαμβάνεται κανένα επιπλέον μέτρο για τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας τους με βάση τα συνολικότερα μέτρα.

Στις καφετέριες και στις πλατείες η νεολαία κολλάει τον ιό αλλά στις αυλές των γυμνασίων και λυκείων δεν υπάρχει πρόβλημα.

Οι επαγγελματίες απαγορεύεται να πηγαίνουν από και προς  τις περιφερειακές ενότητες αλλά οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουλεύουν στα σχολεία των γειτονικών νομών χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας.

Η ανησυχία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Νιώθουμε ότι μας εμπαίζουν, ότι παίζουν με την υγεία μας. Η επιλογή να λειτουργούν τα σχολεία ακριβώς με τους ίδιους όρους που άνοιξαν τον Σεπτέμβριο, όταν δεν υπήρχε lockdown, μπορεί στοιχίσει στη  υγεία του λαού μας.

Έστω και τώρα η κυβέρνηση και το Υπουργείο, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται σε Lockdownμ να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα. Εδώ και τώρα απαιτούμε :

Την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Να μειωθεί εδώ και τώρα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.

Να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.

Να δοθεί ειδική άδεια στους εκπαιδευτικούς που πηγαινοέρχονται από και προς τις δύο περιφερειακές ενότητες μέχρι το τέλος του lockdown , με πλήρεις αποδοχές.

Μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι υποκριτικό να κλείνει ένα τμήμα μόνο, όταν εκπαιδευτικοί διδάσκουν μέχρι και σε πέντε διαφορετικά σχολεία.

Να υπάρξουν επιπλέον δρομολόγια για τους μαθητές που μεταφέρονται με 50% πληρότητα στα λεωφορεία  και τα ταξί.

Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία .

Να δοθούν άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.

Καλούμε τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ της περιοχής να υιοθετήσουν τις παραπάνω δίκαιες και αυτονόητες διεκδικήσεις και να οργανώσουν τον αγώνα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία.