Εκπαιδευτικά προγράμματα και φέτος στο Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/09/2018 - 18:21 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Τον κόσμο και τα μυστικά της τυπογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να «γνωρίσουν» και τη νέα σχολική χρονιά μαθητές των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, μέσα από προγράμματα που θα υλοποιήσει το Μουσείο Τυπογραφίας.

Οι μαθητές (από Β' έως ΣΤ' δημοτικού) θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι ακριβώς κάνει ένας δημοσιογράφος και τι σημαίνει «έγκυρη ενημέρωση», πώς τυπώνεται μία εφημερίδα και ποια είναι η μεγαλύτερη «καταστροφή» που μπορεί να συμβεί σε ένα τυπογραφείο. Στο τέλος, ως μαθητευόμενοι δημοσιογράφοι, φτιάχνουν τη δική τους εφημερίδα, μέσα από το πρόγραμμα «Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει».

Για τα γυμνάσια και λύκεια, οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του κάθε σχολείου και εστιάζουν στη μόνιμη έκθεση για την Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών, στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Τυπογραφίας, στη γνωριμία με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και την έκδοση εφημερίδας, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα».

Σε όλες τις επισκέψεις οι μαθητές θα γίνουν για λίγο μικροί τυπογράφοι, θα χειρίζονται μαζί με το προσωπικό του Μουσείου αυθεντικά μηχανήματα του 19ου και 20ού αιώνα που χρησιμοποιούνταν για να τυπώνονται βιβλία, εφημερίδες, κάρτες και προκηρύξεις, ώστε να κατανοήσουν τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που υπάρχει πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso