Ένα «κόσμημα» για το πανεπιστήμιο της Αθήνας εγκαινίασε σήμερα ο Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Πρόκειται για τη νέα Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η βιβλιοθήκη διαθέτει εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα, 500.000 περίπου βιβλία, παπύρους και χειρόγραφα, 20.000 περίπου σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλους περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού.

Στην τελετή παρέστησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός και καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Θ. Φωτίου, η οποία είχε εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη για τη νέα Βιβλιοθήκη, η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Μ. Τζούφη, επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής το τετράτομο δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ από την επανάσταση του 1821 έως το 1949 και το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ,.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου, χαρακτηρίζοντάς το αναπτυξιακό, με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα και κατέληξε αναφέροντας ότι η νέα Βιβλιοθήκη «λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την Παιδεία που θέλουμε στη χώρα μας και για το Πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε, θέλουμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε όλοι μαζί».

Ακολούθησε παρουσίαση του έργου της Βιβλιοθήκης από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Ελένη Μιχ. Καραμαλέγκου, ο χαιρετισμός και τα εγκαίνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο και ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

Σημειώνεται ότι η κεντρική αυτή Βιβλιοθήκη προέκυψε από τα 16 ξεχωριστά Σπουδαστήρια και Βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Η κατασκευή της ξεκίνησε πριν δεκατρία περίπου χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Το νέο κτήριο, εμβαδού 7.500 τ.μ., με την επιβλητική του παρουσία απέναντι από το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής, δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λειτουργία της Σχολής, η οποία αποκτά πλέον έναν ενιαίο χώρο μελέτης, έρευνας και εκπαίδευσης.

Η σύγχρονη και πρωτότυπη αρχιτεκτονική της Βιβλιοθήκης – ενδεικτικά αναφέρουμε το ανοιχτό βιβλίο της οροφής που “αγκαλιάζει” αρμονικά το οικοδόμημα, η υπερσύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή της, η μέθοδος η οποία υιοθετήθηκε κατά την κατάταξη του πλούσιου υλικού της, ώστε να το καταστήσει ιδιαίτερα εύχρηστο, το κομψό αμφιθέατρο που θα φιλοξενήσει συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις, τα φωτεινά αναγνωστήριά της – με 400 θέσεις αναγνωστών – ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές και επιστημονικές ανάγκες και διευκολύνουν το ερευνητικό έργο των διδασκόντων και των φοιτητών.