Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Ειδικότητα – Αποτελέσματα 2018

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/02/2018 - 10:02 | Author: Newsroom Ipaidia

Δύο ελληνικά ξεχωρίζουν στις κορυφαίες  πενήντα θέσεις στους φετινούς πίνακες

Το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει την 16ή θέση στην ειδικότητα Κλασσική και Αρχαία Ιστορία

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διατηρεί την υψηλότερη επίδοση στην ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών στην 42η θέση

 

Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου 2018,

 

Δύο Ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσονται μεταξύ των 50 κορυφαίων του κόσμο σε δυο . Η όγδοη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα, QS World University Rankings by Subject, που συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, απαριθμεί τα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη σε 48 διαφορετικές ειδικότητες. Το 2017, οι πίνακες προσεγγίστηκαν από περισσότερα από 30 εκατομμύρια φοιτητές, γονείς, συμβούλους σπουδών και σταδιοδρομίας.

 

Στη φετινή έκδοση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει στην 16η θέση παγκοσμίως για την ειδικότητα της Κλασικής και της Αρχαίας Ιστορίας – αυτή η ειδικότητα αποτελεί τον πρώτο πίνακα αυτού του είδους. Επίσης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών συνεχίζει να κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στον τομέα της μηχανολογίας όπου και παραμένει  στην 42η θέση για την ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών. Αυτά είναι τα κυριότερα αποτελέσματα της φετινής έκδοσης μιας πολυαναμενόμενης χρονιάς ανάκαμψης για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Βασικά

 • Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τον αριθμό πανεπιστημίων που διακρίνονται στις πρώτες 100 θέσεις. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  βρίσκονται στην θέση 51-100 για την Αρχαιολογία και την ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας αντίστοιχα.
 • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πιο καταξιωμένο πανεπιστήμιο της Ελλάδας το οποίο διακρίνεται σε 20 διαφορετικές ειδικότητες.
 • Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διακρίνονται σε 11 διαφορετικές ειδικότητες.
 • Συνολικά, έξι ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 57 φορές στους 48 πίνακες. Οι επιδόσεις τους σημειώνουν μείωση σε 9 ειδικότητες και βελτίωση σε 11 ειδικότητες. Αυτή είναι μια σημαντική ανάκαμψη μετά τα αποτελέσματα του 2017, όπου 17 είχαν σημειώσει μείωση στις επιδόσεις τους και μόνο 3 σχετική βελτίωση.
 • Τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία 76,44/100 στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό έργο ‘Citations per Faculty’. Αυτός ο δείκτης χρησιμοποιείτε από την QS για την μέτρηση/αξιολόγηση της επίδρασης των πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας.
 • Τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν βελτιώσει επίσης τις επιδόσεις τους  στους δείκτες που μετρούν  την φήμη των ακαδημαϊκών όσο και των εργοδοτών. Αυτοί οι δείκτες λαμβάνουν υπόψιν τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων η οποία αποτελείται από 70.000 ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 40.000 εργοδότες.

 

Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Ειδικότητα 2018:  

Η επίδοση των Ελληνικών πανεπιστημίων με τα υψηλότερα αποτελέσματα

Subject 2017 2018 Institution
Κλασσική και Αρχαία Ιστορία   16  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μηχανική – Πολιτικών Μηχανικών 42 42= Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Αρχαιολογία 51-100 51-100 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μηχανική – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 101-150 51-100 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
© QS Quacquarelli Symonds 2004-2018         http://www.TopUniversities.com/

 

Διεθνή αποτελέσματα

 • Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καταλαμβάνει και πάλι την 1η θέση σε 14 ειδικότητες ξεπερνώντας το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης το οποίο κατέχει την πρωτιά σε 12 ειδικότητες.
 • Το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που κατέχει την 1η θέση σε 4 ειδικότητες είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
 • Συνολικά, τα ασιατικά ιδρύματα κατατάσσονται στις πρώτες 10 θέσεις σε 30 ειδικότητες, 12 από τις οποίες οφείλονται στις υψηλές επιδόσεις των πανεπιστημίων της Σιγκαπούρης.
 • Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν ανθεκτικά ενάντια στο Brexit, λαμβάνοντας την 1η θέση σε 10 ειδικότητες.
 • Στους φετινούς πίνακες της QS έχουν προστεθεί δύο νέες θεματικές βαθμολογίες δύο νέες ειδικότητες η Κλασική και Αρχαία Ιστορία και Διαχείριση Βιβλιοθηκών και Πληροφοριών.

 

Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Ειδικότητα 2018
Πανεπιστήμιο Χώρα Αριθμός θέσεων στην  η δεκάδα
University of Cambridge Ηνωμένο Βασίλειο 37
University of Oxford Ηνωμένο Βασίλειο 35
University of California, Berkeley ΗΠΑ 34
Harvard University ΗΠΑ 34
Stanford University ΗΠΑ 32
Massachusetts Institute of Technology (MIT) ΗΠΑ 24
University of California, Los Angeles (UCLA) ΗΠΑ 14
London School of Economics (LSE) Ηνωμένο Βασίλειο 13
National University of Singapore Σιγκαπούρη 11
Yale University ΗΠΑ 11
© QS Quacquarelli Symonds 2004-2018         http://www.TopUniversities.com/

 

Ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS, κ. Μπεν Σόουτερ δήλωσε ότι: "Τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους είναι μια απόδειξη για την ανθεκτικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Μετά από μερικά δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία τα Ελληνικά πανεπιστήμια επιβαρύνθηκαν με την πολύ περιορισμένη χρηματοδότηση και με μια καταστροφική φυγή των επιστημόνων λόγω του ‘Brain Drain’, βλέπουμε τώρα τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης".

 

Η QS δημοσίευσε επίσης τους Διεθνείς Πίνακες Πανεπιστημίων ανά Κλάδο, ‘QS World University Rankings by Faculty’. Αυτοί οι πίνακες αξιολογούν τις επιδόσεις των πανεπιστημίων σε πέντε θεματικές ομάδες – κλάδους: Τέχνες & Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Μηχανική & Τεχνολογία, Βιοεπιστήμες & Ιατρική, Φυσικές Επιστήμες και Κοινωνικές Επιστήμες & Διοίκηση. Για την Ελλάδα, την καλύτερη επίδοση κατέχει το ΕΜΠ το οποίο ξεχωρίζει στην 124η θέση στον κλάδο της Μηχανικής και Τεχνολογίας.

 

Τα βιβλιομετρικά δεδομένα παρέχονται από το Scopus-Elsevier, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων βιβλιογραφικών αναφορών. Οι πίνακες με τα αποτελέσματα ανά κλάδο μπορούν να βρεθούν εδώ. Η πλήρης μεθοδολογία μπορεί να βρεθεί εδώ.

Μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Imperial College London, το Bocconi, το George Washington University και περισσότερα από 40 κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια θα βρίσκονται στην διεθνή έκθεση της QS World Grad School Tour για μεταπτυχιακά, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, 15 και 17 Μαρτίου αντίστοιχα. Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση για μεταπτυχιακά μπορούν να βρεθούν εδώ: topuniversities.com/greece

Loading...


 • europalso   ideascentral