Η Πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κ. , μιλάει στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του Grtimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

 

Παρότι ως Υπουργός Παιδείας είχε καταφέρει να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το μοναδικό ίσως που εγκρίθηκε με 255 ψήφους, όταν είδε ότι η μεταρρύθμιση δεν υλοποιείται πήρε την μεγάλη απόφαση λέγοντας ότι «το 2012 που τα ίδια κόμματα είχαν ψηφίσει τη μεταρρύθμιση, προχώρησαν σε ουσιαστικές αλλαγές, αντέδρασα πάρα πολύ άσχημα και στο εσωτερικό του κόμματος μου και είπα ότι αν πειράξουν την μεταρρύθμιση χωρίς καν να έχει υλοποιηθεί, απλά για να ικανοποιήσουμε κάποιους πρυτάνεις, κάποιους καθηγητές, δεν μπορώ να συνεχίσω. Τότε το σκέφτηκα πολύ, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθόλου, γιατί ήμουν από πολύ μικρή στην πολιτική και αυτό ήταν η ζωή μου… επτά χρόνια μετά σκέφτομαι ότι είναι πολύ ουσιαστικό για έναν πολιτικό, να φεύγει για την πολιτική ή για πάντα ή έστω για ένα διάστημα, γιατί όσο είσαι μέσα στην πολιτική ό,τι κι αν κάνεις όσο κι αν προσπαθήσεις είσαι σε μια γυάλα… και χάνεις την επαφή σου με την πραγματικότητα. Για μένα ήταν πολύ ουσιαστικό πρώτον το ότι με του που έφυγα, ήμουν στον αέρα, δηλαδή έπρεπε να ξεκινήσω τη ζωή μου από την αρχή, δεν είχα καμιά θέση να με περιμένει, έπρεπε να δω τι θα κάνω από το μηδέν, να αποδείξω ότι υπάρχω και εκτός κομματικής πολιτικής και να δω και τη δικιά μου τη ζωή αλλιώς, την οικογένειά μου, το παιδί μου, τον άντρα μου… όλα αυτά που δεν μπορώ να πω ότι ήμουν η τέλεια σύζυγος ή μητέρα…».

Μετά τα τελευταία γεγονότα στην ΑΣΟΕ, αλλά και ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η κ.Διαμαντοπούλου λέει πως από τη συζήτηση για τον 21ο αιώνα πηγαίνουμε στη συζήτηση για τον 19ο αιώνα, όταν αναφερόμαστε στον ρόλο του και στο .

«Το λάθος που έγινε αυτά τα 40 χρόνια είναι ότι μπερδέψαμε εξαιρετικά και υπήρξε μεγάλη σύγχυση για το σημαίνει δημοκρατία στα πανεπιστήμια, έτσι φτάσαμε στο να εκλέγονται οι πρυτάνεις από συνολική ψήφο των φοιτητών όπου στη συνέχεια εξελίχθηκαν να ψηφίζουν οι παρατάξεις, άρα τα κόμματα, και βέβαια εδώ και 15 χρόνια να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο εγκληματικά στοιχεία, που δεν έχουν σχέση με το ίδιο το πανεπιστήμιο, δηλαδή έχουμε παρανομία και βία. Πολλά χρόνια υπάρχει η εξής λογική, μην κάνουμε τίποτα γιατί θα γίνουν πολλά… εγώ ως υπουργός έζησα τι σημαίνει φόβος…», αναφέρει και συγκλονίζει με την περιγραφή της για περιστατικά που η ίδια βίωσε λέγοντας ότι δεν σήκωναν τα τηλέφωνα εισαγγελείς και αστυνομικοί διευθυντές.

«Σε μία δημοκρατία δεν υπάρχουν άσυλα, υπάρχει ελευθερία έκφρασης παντού… σε μία δημοκρατία δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μπαίνει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο…» υπογραμμίζει η κ.Διαμαντοπούλου και τονίζει ότι για αυτά που έγιναν μέχρι τώρα «εδώ που είμαστε η λύση στα πανεπιστήμια θα δοθεί και με την αστυνομία, αλλά όχι από την αστυνομία».

Ζητώντας από την ίδια να σχολιάσει την μέχρι τώρα δράση της νυν υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμεώς, σημειώνει ότι αναγνωρίζει πόσο περίπλοκο είναι αυτό το υπουργείο και το τι βρήκε, «πραγματικά βρήκε πάρα πολύ περίπλοκες καταστάσεις, όπως ότι έχουν γίνει όλα τα ΤΕΙ πανεπιστήμια και κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσουν, εκτιμώ όμως ότι έχει δουλέψει πολύ στην αντιπολίτευση και ξέρει το αντικείμενό της, χρειάστηκε να διαχειριστεί τα κατεπείγοντα αλλά από εδώ και πέρα όμως ο χρόνος μετράει αντίστροφα, πρέπει να παρουσιάσει μία συνολική πρόταση μεταρρύθμισης και για τα σχολεία και για τα πανεπιστήμια».