Δάσκαλοι: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους αναπληρωτές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/02/2019 - 12:03 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνθηκε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας(Δ.Ο.Ε.) για το “καθεστώς” των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την παρατεταμένη αδιοριστία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ναπολέων Παπαδόπουλος,thesstoday.gr

Ειδικότερα, η Δ.Ο.Ε. υπέβαλε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το γεγονός ότι εδώ και μια δεκαετία οι ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλύπτονται από το “θεσμό” των αναπληρωτών, χωρίς να γίνονται μόνιμοι διορισμοί ενώ τα δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι υποβαθμισμένα συγκριτικά με αυτά των μόνιμων.

Μάλιστα, η αναφορά τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει την οδηγία 1999/70/ΕΚ σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, καθώς και την οδηγία 91/533/ΕΟΚ σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας.

Το ThessToday.gr, το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Παιδεία και σας ενημερώνει, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε., Θανάση Κικινή, ο οποίος σημείωσε τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια: “Είναι μια απόφαση που έχει πάρει το διοικητικό συμβούλιο εδώ και χρόνια και τη δρομολογήσαμε εμείς. Για χρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση. Αυτός είναι ο ένας λόγος. Ο δεύτερος είναι τα δικαιώματα των αναπληρωτών που είναι υποβαθμισμένα συγκριτικά με αυτά των μονίμων. Μπορεί να είμαστε της Πρωτοβάθμιας, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Κικινής ζητάει τη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών προκειμένου να γνωστοποιηθεί η προσπάθεια της Ομοσπονδίας: “Περιμένουμε να κληθούμε σε συνεδρίαση στην επιτροπή αναφορών. Ζητάμε από όλους τους συναδέλφους μας, και από την κοινωνία γενικότερα, να μας υποστηρίξουν ώστε να καταγράφεται μια υποστήριξη που να διαμορφώσει στο βαθμό που μπορεί και την απόφαση” ανέφερε.

Η αναφορά:

Αριθμός αναφοράς Κατάσταση αναφοράς 0580/2018

Ανοικτή σε υποστηρικτές Συνοπτικός τίτλος αναφοράς
Αναφορά αριθ. 0580/2018, του Αθανάσιου Κικινή, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Αναφέρων Αθανάσιος Κικινής

Ημερομηνία δημιουργίας Αριθμός υποστηρικτών 20-06-2018 774 Σύνοψη αναφοράς
Ο αναφέρων διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι, επί σειρά ετών, η ελληνική κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των μόνιμων λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά αντιθέτως προσλαμβάνει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς να τους παρέχει επαρκή κοινωνική προστασία. Ισχυρίζεται επίσης ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ο αναφέρων υποστηρίζει ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται επί σειρά ετών, ενώ η τελευταία διαδικασία πρόσληψης πραγματοποιήθηκε το 2008. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν επί του παρόντος δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου για περισσότερα από 15 έτη.Ο αναφέρων θεωρεί ότι ηελληνική κυβέρνηση παραβιάζει την οδηγία 1999/70/ΕΚ σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, καθώς και την οδηγία 91/533/ΕΟΚ σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας.

Loading...


  • europalso   ideascentral