Η απόφαση για τη διαγραφή φοιτητών και φοιτητριών που έχουν υπερβεί το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης (ν+2 έτη) έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, καθώς αγγίζει θεμελιώδεις αξίες που σχετίζονται με την πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα ευκαιριών.
Το Κίνημα Δημοκρατίας, μέσω του Τομέα Παιδείας, εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική που αντιμετωπίζει τους φοιτητές όχι ως ανθρώπους με ανάγκες και ιδιαιτερότητες, αλλά ως αριθμούς προς «εκκαθάριση».
Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στις διαγραφές φοιτητών – Ναι στο δικαίωμα στη μόρφωση», το Κίνημα καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν έχει καμία δημοσιονομική αιτιολόγηση και στοχοποιεί άδικα ευάλωτους φοιτητές: εργαζόμενους, άτομα με προβλήματα υγείας, γονείς και νέους με οικονομικές δυσκολίες. Στο σχετικό δελτίο Τύπου υπογραμμίζεται ότι η διαγραφή αποτελεί πράξη βαθιά ταξική και αντικοινωνική, η οποία απορρίπτει κάθε έννοια αναλογικότητας και δημοκρατικής ευαισθησίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση από το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – Τομέας Παιδείας :
Δείτε επίσης Ζαχαράκη: Θα διαγραφούν 290.000 αιώνιοι φοιτητές τον Σεπτέμβριο
“Όχι στις διαγραφές φοιτητών – Ναι στο δικαίωμα στη μόρφωση”.
Το Κίνημα Δημοκρατίας στηρίζει μια κοινωνία που ζητά δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή, ζητά αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες. Αντί να θεραπεύσει τα αίτια, η κυβέρνηση επιλέγει να τιμωρήσει τους/τις φοιτητές/-τριες. Κόβει το νήμα των σπουδών για χιλιάδες νέους και νέες που παλεύουν με οικονομικά, ψυχολογικά και κοινωνικά εμπόδια. Προφανώς δεν αφορά εγγεγραμμένους/-ες φοιτητές/-τριες του ’50 και ’60.
Ποια Παιδεία οραματίζεται η κυβέρνηση, όταν σβήνει φοιτητές/-τριες ως αριθμούς σε λογιστικά φύλλα;
Ποια Κοινωνία σχεδιάζει, όταν κλείνει την πόρτα της μόρφωσης στους πιο ευάλωτους;
Η αλήθεια είναι μία: οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές» δεν είναι τεμπέληδες – είναι εργαζόμενοι, φτωχοί, ασθενείς, γονείς, άνθρωποι που αγωνίζονται. Και γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, κανένα πλαίσιο στήριξης. Μόνο απειλές και διαγραφές. Αξίζει να τονιστεί ότι η παράταση των σπουδών των φοιτητών/ -τριών – που έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (ν+2 έτη)- δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση για το κράτος.
Η εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο των λίγων και των εύπορων. Είναι δικαίωμα όλων. Η θεσμική διαγραφή των φοιτητών/-τριών είναι βαθιά ταξική, βαθιά αντικοινωνική και αντίθετη σε κάθε έννοια δημοκρατίας και ισότητας.Το πανεπιστήμιο δεν είναι «γραμμή παραγωγής πτυχίων». Η εκπαίδευση είναι μια διαδρομή ζωής, όχι μια διορία. Κάθε φοιτητής/-τρια έχει διαφορετικό ρυθμό, ανάγκες και συνθήκες ζωής.
Η διαγραφή των φοιτητών και φοιτητριών είναι η άρνηση αυτής της πραγματικότητας.Το κράτος όφειλε να αναγνωρίσει αυτές τις συνθήκες ζωής και να χτίσει πολιτικές στήριξης – όχι να επιβάλει διαγραφές.Η διαγραφή φοιτητών/-τριών παραβιάζει βασικές αρχές ισότητας και αναλογικότητας. Δεν γίνεται καμία εξατομικευμένη αξιολόγηση, κανένα πλαίσιο ελέγχου ειδικών περιστάσεων.
Δείτε επίσης Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ οδηγός για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Από την άλλη, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις:
Εξατομικευμένα πλάνα σπουδών.
Σύστημα ενεργοποίησης φοιτητή/-τριας αντί διαγραφής.
Μερική φοίτηση για όποιον/α τη χρειάζεται, χωρίς αποκλεισμούς.
Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Το Κίνημα Δημοκρατίας ρωτά την κοινωνία:
Ποιος κερδίζει από τη διαγραφή χιλιάδων νέων;
Θέλουμε πανεπιστήμια για όλους ή πανεπιστήμια για λίγους και εκλεκτούς;
Ως Κίνημα Δημοκρατίας υποστηρίζουμε ξεκάθαρα ΟΧΙ στη λογική της πειθάρχησης μέσω αποκλεισμού.
Απαιτούμε μέτρα υποστήριξης – όχι διαγραφής.
Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, δημόσιο, δωρεάν, με σεβασμό στον άνθρωπο και την πολυπλοκότητα της ζωής του.