Ποια ήταν συστατικά της «κουζίνας» στην αρχαία Ευρώπη και πως αυτά μετατράπηκαν σε γεύματα; Γιατί συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, αλλάζουν στην πορεία του χρόνου; Ποιες είναι οι καταβολές των σημερινών διατροφικών πρακτικών; Στα ερωτήματα αυτά φιλοδοξεί, μεταξύ άλλων, να απαντήσει το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα PLANTCULT «Προσδιορίζοντας τους πολιτισμούς της διατροφής στην αρχαία Ευρώπη», που υλοποιεί το ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής του προγράμματος αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος, το PLANTCULT χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και έχει διάρκεια πέντε χρόνια. Το πρόγραμμα ερευνά την περιοχή από το Αιγαίο μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη και το χρονικό διάστημα που καλύπτει είναι από την 7η χιλιετία μέχρι την πρώτη χιλιετία π.Χ.

Η 50μελής ερευνητική ομάδα αξιοποιεί τα κατάλοιπα των τροφίμων, τον εξοπλισμό άλεσης και μαγειρέματος, πειραματικά δεδομένα, εθνογραφικές παρατηρήσεις και τα αρχαία κείμενα.

«Η επεξεργασία των φυτών και η κατανάλωση τους συνδέονταν στενά με διατροφικές, πολιτισμικές και κοινωνικές και οικονομικές πτυχές των ανθρώπινων κοινωνιών. Πολλές από τις αλλαγές που έχουν συμβεί στις ανθρώπινες κοινωνίες συνδέονται με τα φυτικά τρόφιμα, όπως είναι η εξημέρωση και η καλλιέργεια των φυτών που συνδέεται με τη μόνιμη κατοίκηση» υπογράμμισε η κ. Βαλαμώτη.

«Η κουζίνα είναι μια μετατροπή της φύσης σε πολιτισμό, είναι μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον που μέσα από την τροφή διαμορφώνει πολιτισμικά χαρακτηριστικά και κατάλοιπα τα οποία βρίσκουμε εμείς οι αρχαιολόγοι» επισήμανε.

Στόχος του προγράμματος, πέρα από την έρευνα των φυτικών τροφίμων αυτών καθεαυτών, των συνταγών και των αλλαγών τους στον χρόνο, είναι να δημιουργηθούν βάσεις δεδομένων προσβάσιμες στην επιστημονική κοινότητα.

Το βίντεο του ερευνητικού προγράμματος PLANTCULT βρέθηκε στα 10 πρώτα βίντεο ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, σε σύνολο 300 με 3.936 προβολές και 787 like.