Ακόμη περισσότεροι πανεπιστημιακοί στηρίζουν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκο Παπαϊωάννου, που απευθύνθηκε στις εισαγγελικές αρχές, όταν έγινε κατάληψη του κτηρίου της διοίκησης του Πανεπιστημίου από εξωπανεπιστημιακούς και φοιτητές.

Σε κείμενό τους, οι πανεπιστημιακοί σημειώνουν ότι «μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων 224 υπογραφών στο κείμενο για τη στοχοποίηση του Πρύτανη του ΑΠΘ και με τη βασική θέση ότι ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου πρέπει να εφαρμόζεται, εκδηλώθηκε από την πανεπιστημιακή κοινότητα ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την υπογραφή του κειμένου, παρότι η συγκέντρωση των υπογραφών έγινε εκ των ενόντων και από στόμα σε στόμα».

«Σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα ο ανανεωμένος κατάλογος καθηγητών Πανεπιστημίου που συνυπογράφουν και ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 500. Η πρώτη δημοσίευση αποκάλυψε ένα ισχυρό ρεύμα για την υπεράσπιση της νομιμότητας στα πανεπιστήμια της χώρας που ένιωσε την ανάγκη να εκφραστεί δημόσια. Η ροή των υπογραφών συνεχίζεται», αναφέρουν.

Το κείμενο των καθηγητών

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παπαϊωάννου αναγκάστηκε, όπως όφειλε εφαρμόζοντας τον νόμο, να ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας η οποία στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία, όταν εξωπανεπιστημιακοί και φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης χρησιμοποιώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης και απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν, απειλώντας ευθέως τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως είπε ο πρύτανης: «Ο φόβος έφερε την ανοχή και η ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Η επιβολή απόψεων περιθωριακών ομάδων διά της βίας έγινε άγραφος νόμος, εγκαθιδρύοντας ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας καθηγητών, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν ανοίκειες επιθέσεις, χτυπήθηκαν βάναυσα, διαπομπεύτηκαν χυδαία, καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματά τους.»

Το ΑΠΘ και όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατική νομιμότητα στην ακαδημαϊκή ζωή. Η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας στηρίζουν αυτούς τους στόχους. Η βία, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές.

Όσοι και όσες υπογράφουμε, πιστεύουμε ότι ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Παν/μίου πρέπει να εφαρμόζεται. Είμαστε δίπλα στον πρύτανη του ΑΠΘ και στεκόμαστε απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησής του.