Μια σημαντική πρωτοβουλία πολιτισμικού και ακαδημαϊκού χαρακτήρα έλαβε σάρκα και οστά με τη σύμπραξη των πρυτάνεων των πέντε πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ίδρυση Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία θα λειτουργήσει υπό τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, με στόχο να αποτελέσει κόμβο διεπιστημονικής έρευνας, πολιτισμικής προβολής και διεθνούς εκπαιδευτικής απήχησης.
Ιστορική έδρα στο ΑΠΘ με διεθνείς φιλοδοξίες
Την ανακοίνωση της απόφασης έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, τονίζοντας ότι η δημιουργία της Έδρας Μεγάλου Αλεξάνδρου καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ακαδημαϊκή και ιστορική μελέτη του σημαντικότερου Έλληνα της αρχαιότητας. Η έδρα θα υλοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή και άλλων ιδρυμάτων της Βόρειας Ελλάδας. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η προσέλκυση ερευνητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η πρωτοβουλία αναμένεται να υποστηριχθεί οικονομικά από φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Η ίδρυση της έδρας εντάσσεται, σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέκα, και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτισμικής διπλωματίας, στέλνοντας μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης από την «καρδιά» της Μακεδονίας. Παράλληλα, προανήγγειλε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας στο ΥΜΑΘ για την καταγραφή αναγκών και προτάσεων από φορείς της αγοράς, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Οικονομική ενίσχυση και στρατηγικές συνέργειες στα ΑΕΙ
Σημαντική αναφορά στην κρατική στήριξη των πανεπιστημίων έκανε κατά τη σύσκεψη και ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου. Όπως δήλωσε, μέσα σε έναν χρόνο διατέθηκαν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ΑΕΙ, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από εθνικούς πόρους. Η χρηματοδότηση κατευθύνεται σε έργα υποδομής, προγράμματα αριστείας, καθώς και στη σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την παραγωγή.
Ο κ. Παπαϊωάννου στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας πανεπιστημίων και παραγωγικών φορέων, επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους συνέργειες ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλουν στη διαμόρφωση βιώσιμου ακαδημαϊκού και αναπτυξιακού μοντέλου.
Οι πρυτάνεις παρουσιάζουν καλές πρακτικές και οραματισμούς
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του πανεπιστημίου να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην επιστήμη και την κοινωνία, επισημαίνοντας την ανάγκη για πολύπλευρη δράση σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών, έρευνας και συνεργασιών. Στόχος της νέας διοίκησης είναι να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η κοινωνική ωφέλεια του ιδρύματος.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης, αναφέρθηκε στο ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα σύνδεσης με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία θερμοκοιτίδας, την ύπαρξη 12 spin-offs και τη διοργάνωση ημερών καριέρας. Επιπλέον, έκανε γνωστό πως το ΔΠΘ αποκτά νέο ερευνητικό κέντρο, το οποίο αναμένεται να στεγαστεί σε ιδιόκτητο κτήριο μέχρι τα Χριστούγεννα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, υπογράμμισε τη σημασία της επιχειρηματικής κουλτούρας στα ΑΕΙ, ιδίως σε μια περιοχή όπως η δυτική Μακεδονία που βρίσκεται σε φάση ενεργειακής και παραγωγικής μετάβασης, με αφορμή την απολιγνιτοποίηση και τις επενδύσεις της ΔΕΗ.
Αντίστοιχα, ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Σταμάτης Αγγελόπουλος, εστίασε στο πλεονέκτημα της πρακτικής άσκησης που προσφέρουν όλα τα προγράμματα του Ιδρύματος, ενισχύοντας την επαγγελματική απορρόφηση αποφοίτων και τη συνεργασία με τη βιομηχανία.
Δεύτερη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς – Προτάσεις και αγωνίες
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης, πραγματοποιήθηκε δεύτερη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των προέδρων σημαντικών φορέων όπως ο ΣΒΕ, ο ΣΕΒΕ, το ΕΚΕΤΑ, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ThessINTEC και τα επιμελητήρια Μακεδονίας και Θράκης. Κοινός στόχος ήταν η ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της παραγωγής.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, επεσήμανε την ανάγκη προσαρμογής των πανεπιστημίων στις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε ειδικότητες τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, ανέδειξε το δημογραφικό πρόβλημα ως μείζον ζήτημα για την οικονομία, τονίζοντας ότι η γήρανση του πληθυσμού και η φυγή νέων επαγγελματιών εντείνουν την κρίση επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού στις περιφερειακές περιοχές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Συμεών Διαμαντίδης, έθεσε ως προτεραιότητα την ακριβή αποτύπωση των δεξιοτήτων που απαιτούνται ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αναζητά προσωπικό σε ειδικότητες τεχνικού χαρακτήρα. Υποστήριξε πως με τον κατάλληλο σχεδιασμό, η αγορά μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των αποφοίτων, αρκεί να προσαρμοστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις ανάγκες της παραγωγής.
Δείτε ακόμη Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Δεύτερο στην Ελλάδα στην κατάταξη University Impact Ranking 2025