Να μπει τέλος στις καταλήψεις και να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών ζητούν ανεξάρτητοι φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές συγκρότησαν την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία «Ναι στα ανοιχτά πανεπιστήμια» και ζητούν:

Άμεση κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων με την πρόβλεψη ενιαίου ψηφοδελτίου
Καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις και στις εκλογές των φοιτητών
Απομάκρυνση των αφισών και των πανό από τους εσωτερικούς χώρους των σχολών
Τερματισμό των συνεχόμενων καταλήψεων

«Έχουμε άποψη για τα πράγματα»

«Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων φοιτητών συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το τμήμα μας εκείνο το διάστημα κλονιζόταν από αλλεπάλληλες καταλήψεις», δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η φοιτήτρια Μαριαλένα Γκογκίδη για τις συνθήκες μέσα στις οποίες φοιτητές με πολιτικές αναφορές σε διάφορους πολιτικούς χώρους, συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης για το επίπεδο των σπουδών που αξιώνουν.

«Οπωσδήποτε είμαστε πολιτικοποιημένοι άνθρωποι, με άποψη για τα πράγματα, ωστόσο την κομματική μας προτίμηση τη δείχνουμε στην κάλπη. Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας μας αποτελείται από έξι άτομα, τα οποία στις εκλογές του Ιουλίου ψήφισαν τέσσερα διαφορετικά κόμματα», εξηγεί η φοιτήτρια.

«Η ομάδα μας», προσθέτει, «δεν αποτελεί ακόμα μία παράταξη ή κομματική νεολαία, αλλά την πρώτη συντονισμένη και αποκομμένη από κομματικές σκοπιμότητες προσπάθεια φοιτητών του τμήματός μας, με κύρια αιτήματα την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, την κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων, τον δημοκρατικό διάλογο στις συνεδριάσεις των φοιτητικών συλλόγων, την εξάλειψη κάθε μορφής λεκτικής ή σωματικής βίας και των πάσης φύσεως στοχοποιήσεων φοιτητών και καθηγητών, που δεσπόζουν σήμερα, την απομάκρυνση των δεκάδων πανό και αφισών των κομματικών παρατάξεων, καθώς και των τραπεζοκαθισμάτων- στεκιών τους, αλλά και την καθαριότητα των εσωτερικών χώρων της σχολής».

Κινήσεις υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων και των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών βρίσκονται σε εξέλιξη και στα Πανεπιστήμια της Αθήνας.

Ερωτηθείσα σε ποιο πλαίσιο αμφισβητείται η νομιμοποίηση των αποφάσεων, που σήμερα λαμβάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι για καταλήψεις η εκπρόσωπος των ανεξάρτητων φοιτητών απαντά: «Το καταστατικό το οποίο διέπει τη διεξαγωγή των συνελεύσεων και απαρχαιωμένο είναι, αλλά και δεν τηρείται, καθώς κάθε τόσο συγκαλούνται συνελεύσεις που σκοπίμως ανακοινώνονται δημοσίως την τελευταία στιγμή, ενώ λαμβάνονται αποφάσεις με απαρτία 10 και 20 ατόμων σε σχολές με 3.000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Είναι σύνηθες το φαινόμενο να τοποθετούνται, από συγκεκριμένες παρατάξεις, έξω από το αμφιθέατρο όπου διεξάγεται η συνέλευση, εξωπανεπιστημιακοί “σωματοφύλακες”, οι οποίοι εμποδίζουν με απειλές και βία φοιτητές του τμήματος να εισέλθουν στη συνέλευση και να συμμετέχουν στην ψηφοφορία».

Οι ανεξάρτητοι φοιτητές αμφισβητούν τα κίνητρα πίσω από τις κινητοποιήσεις φοιτητικών παρατάξεων εκτιμώντας ότι «περισσότερο κινούνται από οπορτουνισμό, καθώς ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα και να χτίσουν τις καριέρες τους» και «δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πολλά μέλη τους, όπως συμβαίνει και στη σχολή μας, αργά ή γρήγορα -συχνά ακόμα και ταυτόχρονα- εμφανίζονται ως υποψήφιοι και υποψήφιες στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών».

Σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία της πρυτανείας του ΑΠΘ να καλέσει τους φοιτητικούς συλλόγους σε ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου αποκλειστικά για τα φοιτητικά θέματα οι φοιτητές παρατηρούν ότι «ήταν θετική, είχε κατά κύριο λόγο συμβολικό χαρακτήρα και βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση», όμως «από εκεί και πέρα, το “ακαδημαϊκό ζήτημα”, όπως το βαφτίσαμε εμείς, είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό ζήτημα και ως τέτοιο απαιτεί τομές σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων φοιτητών να προβλεφθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία η κυρία Γκογκίδη απαντά: «Σήμερα πολλοί φοιτητές, είτε επειδή δεν διαμένουν στον τόπο όπου σπουδάζουν είτε γιατί εργάζονται, δεν έχουν τη δυνατότητα να παρίστανται πάντοτε στις πολύωρες και συχνά εξουθενωτικές συνελεύσεις ή και στις εκλογές. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Πέραν των άλλων, ακόμα και η διαδικασία της ψηφοφορίας στις συνελεύσεις δεν είναι πάντοτε αδιάβλητη. Ως ανεξάρτητη Πρωτοβουλία ζητήσαμε επανειλημμένα να πραγματοποιείται η ψηφοφορία στις συνελεύσεις με την επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας. Το αίτημά μας, όχι μόνο δεν το δέχτηκαν τα μέλη των γνωστών μειοψηφικών ομάδων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις -ειδικά όταν είδαν τα πλαίσια τους να καταψηφίζονται- φρόντισαν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το τμήμα μας, μόνο και μόνο για να ενισχύσουν τη δύναμή τους. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα εξασφαλίσει αφενός μεγαλύτερη συμμετοχή και αφετέρου ένα αδιάβλητο και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα».