Απέρριψε το αίτημα του ΚΚΕ για μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ο Κ. Γαβρόγλου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/04/2018 - 09:22 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  Θέμα: Για τα προβλήματα των χιλιάδων συμβασιούχων (αναπληρωτών και ωρομισθίων) εκπαιδευτικών –  Αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα με βασικά αιτήματα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, την άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών, την διεκδίκηση μέτρων στήριξης των συμβασιούχων όπως στέγαση, σίτιση, δωρεάν μετακίνηση.

Αιτήματα δίκαια, η ικανοποίησή των οποίων θα ανακουφίσει τη λειτουργία του σχολείου που στενάζει κάτω από το βάρος των τεράστιων κενών και ελλείψεων και ταυτόχρονα θα δώσει λύση στα προβλήματα που ζουν οι συμβασιούχοι (αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) εκπαιδευτικοί.

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο αγωνιούν για το αν, το πότε, το πού και για πόσο θα εργαστούν. Αγωνιούν μήπως αρρωστήσουν, γιατί έχουν δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια 15 ημερών, όριο το οποίο φέρνει τις εκπαιδευτικούς που θέλουν να γίνουν μητέρες μπροστά σε δίλημμα (πρόσφατο παράδειγμα της εκπαιδευτικού με επαπειλούμενη κύηση στην Κοζάνη). Τις περισσότερες φορές δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα 840 ευρώ μισθό, ενώ επιπλέον αγωνιούν για το αν θα εξασφαλίσουν τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας για τους καλοκαιρινούς και όχι μόνο μήνες ανεργίας.

Τα χρόνια αυτά έχουν φύγει στη σύνταξη περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί, παράλληλα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο πάνω από 23.000 συμβασιούχοι για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία, παραμένοντας και πάλι χιλιάδες κενά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι είτε έξω από τη δημόσια ειδική αγωγή, είτε παραμένουν αβοήθητα, τα τμήματα είναι 25άρια και 28άρια. Κανένα σχολείο δε λειτουργεί πλήρως για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γιατί οι προσλήψεις αναπληρωτών δε γίνονται σε μία φάση, ώστε την 1η Σεπτέμβρη να είναι όλοι στη θέση τους, αλλά σταδιακά και επιπλέον όσα κενά προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, λόγω αναρρωτικών αδειών, σπάνια αναπληρώνονται.

Αυτή η κατάσταση τσακίζει τα σχολεία και τη ζωή χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χτυπάει το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

  1. Να μονιμοποιηθούν άμεσα, ώστε να είναι στη θέση τους την 1η Σεπτέμβρη του 2018 οι 25.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην εκπαίδευσηκαλύπτοντας κενά.
  2. Να εξισωθούν τα δικαιώματα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με των μονίμων. Να εξισωθούν όλες οι άδειες με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με την εξασφάλιση στέγασης, δωρεάν σίτισης, πάσο για μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

Ο Βουλευτής

 

Γιάννης Δελή

Μη ρεαλιστικό χαρακτήρισε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας , απαντώντας σε Eπίκαιρη Eρώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών.

 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε «να μονιμοποιηθούν άμεσα, ώστε να είναι στη θέση τους την 1η Σεπτέμβρη του 2018 οι 25.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην εκπαίδευση καλύπτοντας κενά» και επίσης «να εξισωθούν τα δικαιώματα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με εκείνα των μονίμων», ενώ έθεσε το σοβαρό πρόβλημα τις στέγασης των εκπαιδευτικών σε τουριστικές περιοχές.

Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απέκλεισε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα». Επανέλαβε πως «μετά το τέλος της επιτροπείας» θα γίνουν , αλλά όχι για όλους τους συμβασιούχους, προσθέτοντας ότι «τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε αριθμό και σύστημα διορισμών», με το επιχείρημα ότι «πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και στους νέους να μπουν στην εκπαίδευση». Σε ό,τι αφορά την καταστολή των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, ο Κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο, στη δευτερολογία του, «για ανεύθυνη στάση ορισμένων αστυνομικών», αλλά και ανεύθυνη συμπεριφορά του ΠΑΜΕ. Για το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών σε τουριστικές περιοχές ανέφερε πως είναι ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης.

Για νέο γύρο θολών και αόριστων υποσχέσεων έκανε λόγο στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και πως αυτό είναι κάτι που ηχεί ως κοροϊδία για τους χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που αντί για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, στην πρόσφατη κινητοποίηση έλαβαν ΜΑΤ και καταστολή.

Σημείωσε ότι το μήνυμα των εκπαιδευτικών και των κινητοποιήσεών τους είναι φτάνει πια η κοροϊδία και μονιμοποίηση όλων των , το οποίο δεν έλαβε η κυβέρνηση.

Loading...


  • europalso   ideascentral