“Απαράδεκτο” χαρακτήρισε ο , Κώστας Γαβρόγλου, τον λόγο του Συνδέσμου των Ιδιωτικών Σχολείων, όπως αυτό χρησιμοποιείται σε υπόμνημα του επικεφαλής του Χ. Κυραϊλίδη. Ο υπουγός ζήτησε “να επιστραφεί υπηρεσιακώς ως απαράδεκτο”.

Ειδικότερα, διεμήνυσε ότι είναι απαράδεκτος ο δημόσιος λόγος τον οποίο επιλέγει ο ΣΙΣ για να εκφράσει τις θέσεις του, ένας λόγος που έρχεται σε παραφωνία με το εξαιρετικό κλίμα του διαλόγου κατά την ακρόαση των φορέων της Εκπαίδευσης χθες στη Βουλή.

“Αυτό το καλό κλίμα που κυριάρχησε μάλλον ως ‘απειλή’ το εξέλαβαν τα ΜΜΕ και γι’ αυτό σήμερα δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την χθεσινή συζήτηση. Σαν να μην έγινε τίποτα. Όμως επιβάλλεται και σήμερα και αύριο να ακολουθήσουμε το χθεσινό κλίμα, να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να ακουστούν επιχειρήματα”, τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Οι σχολάρχες διαμαρτύρονται καθώς βάσει του ν/σ αφενός αποσαφηνίζεται ότι η ακυρότητα που θεσπίζεται από τις διατάξεις (σ.σ. του ψηφισμένου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση) σχετικά με την απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, έχει απόλυτο χαρακτήρα, καθώς τίθεται χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Αφετέρου προβλέπεται ότι στα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία της γενικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. “Απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους”, αναφέρεται στο ν/σ.

Οι σχολάρχες αντιτίθενται σφοδρά στη φοίτηση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ιδιωτικά σχολεία και κάνουν λόγο για «σοβιέτικου τύπου νομοθέτηση”που “δεν μπορούσε να λείψει”, και “μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού”. Τέλος, για τη διαγωγή των μαθητών ζητούν να… »αντικατασταθεί από Κανονισμό Λειτουργίας, όπου η κάθε σχολική μονάδα θα ορίζει το πλαίσιο αρχών και κανόνων, που θα διέπουν τη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, ώστε να τους γνωρίζουν οι μαθητές και οι γονείς τους”.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

“Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, ο υπουργός αναφέρθηκε στον νέο τρόπο εκλογής διοίκησης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σημειώνοντας ότι κανείς από τους φορείς που τοποθετήθηκαν χθες στη Βουλή δεν υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα και επομένως δεν υπερασπίζεται πρόσωπα και ομάδες που ταυτίζονται με πολιτικές αναφορές. «Ο νέος τρόπος εκλογής είναι μια εμβληματική κίνηση γιατί η ακαδημαϊκότητα εμπεριέχει τη συναίνεση. Και όταν λέμε συναίνεση δεν λέμε πλήρη συμφωνία σε όλα, αλλά τη διάθεση συνεργασίας τουλάχιστον σε όσα συμφωνούμε», είπε χαρακτηριστικά.