ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μολάοι 19/2/2015

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» Αριθμ.Πρωτ.:65

Πληροφ: Παπαδοπούλου Ελισάβετ ΠΡΟΣ:

Δ/νση: Μολάοι

Ταχ.Κωδ: 230 52 ΥΠΟΠΑΙΘ

Τηλ: / Κοιν.:1 To ΔΣ της ΔΟΕ

Fax:

Email:2.Τα μέλη του Συλλόγου

Ιστολόγιο: syllogosgritsos.blogspot.com 3.Σύλλογοι Π.Ε

4.ΟΛΜΕ

5.ΑΔΕΔΥ

6.ΜΜΕ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ & ΔΕ Πελοποννήσου υπέβαλε ένα ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας με υπ’αριθμ.11350/05-12-2014 αν οι διατάξεις του Ν.3986/2011,άρθρο 37,παράγραφος 5 («5. Το τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη») μπορούν να εφαρμοστούν σε εκπαιδευτικούς α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέσω της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διοίκησης Προσωπικού της β/βάθμιας εκπαίδευσης εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζει ότι στους εκπαιδευτικούς(α/βαθμιας) και β/θμιας εκπαίδευσης δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Ν.3986/2011 άρθρο 37 παράγραφος 5.

Επιπρόσθετα,η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοίκησης Προσωπικού της β/θμιας εκπαίδευσης κάνει αναφορά στο διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, καθώς και στις υποχρεώσεις τους εντός εργασιακού ωραρίου.

Τονίζουμε ως ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Γ.Ρίτσος ότι καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με ισχύον νομικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αναπληρώσει εκπαιδευτικό που απουσιάζει έκτακτα, διότι βάση του Ν.1566/1985,άρθρο 13,παράγραφος 8 ο εκπαιδευτικός δύναται εκτός του διδακτικού του ωραρίου και εντός του εργασιακού του ωραρίου να του ανατεθούν οι κάτωθι συγκεκριμένες υποχρεώσεις: συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, γιορταστικές, αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοικητικές εργασίες και ενημέρωση γονέων για τη σχολική επίδοση των παιδιών τους. Άρα σε καμία περίπτωση που ο εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει το υποχρεωτικό του διδακτικό ωράριο δεν μπορεί να καλείται από το Υπουργείο παιδείας να αυξήσει το διδακτικό ωράριο σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού κατά παράβαση της κείμενης εκπαιδευτικής νομοθεσίας(Ν.1566/1985,άρθρο 13,παράγραφος8). Οι κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης πρέπει να φροντίζουν να καλυφθεί η έκτακτη απουσία εκπαιδευτικού με αναπληρωτή εκπαιδευτικό.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ, ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ(Ν.1566/1985,ΑΡΘΡΟ 13 ΠΑΡ8) ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΠΑΙΘ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟ.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

Ν.3986,ΑΡΘΡΟ 37,ΠΑΡ.5: Το τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη. Με την αίτησή του ο υπάλληλος προσδιορίζει εάν επιθυμεί τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης ή των εργάσιμων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια, υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης.

N.1566/1985 ΑΡΘΡΟ 13 ΠΑΡ 8.Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της
πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι(6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών. Τα δύο τελευταία εδάφια της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους.