Με την κ. Μ. Τζούφη, υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είχε συνάντηση χθες Τετάρτη 24 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, αποτελούμενη από τον γενικό γραμματέα της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Λυμβαίο, τον ταμία Κώστα Γαργάλη, τον αναπληρωτή γραμματέα Κώστα Χόρτη και το μέλος της Ελεγκτικής της ΕΣΑμεΑ και αναπληρωτή εκπαιδευτικό με αναπηρία Ανδρέα Λίβανο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία έθεσε στην υφυπουργό όλα τα φλέγοντα ζητήματα και αιτήματα της ΕΣΑμεΑ για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, τους εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με αναπηρία και τους μαθητές με αναπηρία.

Η υφυπουργός άκουσε με προσοχή της θέσεις της ΕΣΑμεΑ. Τόνισε ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει την επεξεργασία της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση που έχουν αναγγελθεί από την Κυβέρνηση και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα το υπουργείο θα είναι έτοιμο να ενημερώσει. Για τα υπάρχοντα κενά στα σχολεία η κ. Τζούφη τόνισε ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ελάχιστα ενώ γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη των κενών της β’ βάθμιας.

Αναφορικά με το θέμα της πρώιμης παρέμβασης, όπου η ΕΣΑμεΑ ζητά να ξεκινάει από τη στιγμή της διάγνωσης, η κ. Τζούφη απάντησε ότι το υπουργείο μελετά την άμεση αξιοποίηση των νέων δομών ΚΕΣΥ και ΠΕΚΕΣ, ώστε στο πλαίσιο της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης να πραγματοποιείται η πρώιμη διάγνωση και η θεραπευτική, επιστημονική παρέμβαση ανά μαθητή.

Σε σχέση με την παράλληλη στήριξη, για την οποία η ΕΣΑμεΑ ζητά την αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, καθώς και ενίσχυση της αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές και βελτιώσεις, η υφυπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο κινείται γοργά προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά θέματα προσβασιμότητας και λοιπών παρεμβάσεων στα σχολεία, η κ. Τζούφη ενημέρωσε ότι ήδη έχουν δοθεί χρήματα στους δήμους για να μεριμνήσουν για το θέμα, ενώ προχωρά και η διαδικασία του διαγωνισμού για την προμήθεια υλικών, για παράδειγμα υπολογιστές για μαθητές με αναπηρία όρασης, Το προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), ενώ επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσής του για να ενταχθεί στα σχολεία.

Για πολλά θέματα πάντως που αφορούν στους εκπαιδευτικούς, όπως τα θέματα των αδικιών που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία και εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με αναπηρία, για την αναμόρφωση του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996, το οποίο διέπει το σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεών τους, σχετικά με τη μη εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών και των μόνιμων εκπαιδευτικών, η κ. Τζούφη δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε στον κ. Γαβρόγλου.

Η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη ζητήσει από τον κ. Γαβρόγλου και το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας συνάντηση, ώστε το υπουργείο να δώσει απαντήσεις στο σύνολο των αιτημάτων και των θεμάτων του αναπηρικού κινήματος της χώρας. Αυτή τη φορά η απάντηση θα πρέπει να είναι σαφής, ρητή και κατηγορηματική. Υπεκφυγές στο θέμα των εκπαιδευτικών με αναπηρία και των εκπαιδευτικών γονιών ατόμων με αναπηρία δεν θα είναι αποδεκτές ούτε από το αναπηρικό κίνημα, ούτε από την κοινωνία.