Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην κυβέρνηση μετά το σοβαρό περιστατικό βίας στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, που επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα της ανομίας στα πανεπιστήμια. Ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς το φαινόμενο παραβατικών ενεργειών εντός των ιδρυμάτων συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία τόσο στην πολιτεία όσο και στην κοινωνία.
Το πρωί του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς αναζητούνται άμεσες λύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Δείτε επίσης Μαρινάκης: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε – Τι είπε για διαγραφές φοιτητών
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε ανακοίνωσή του, καταλόγισε ευθέως στην Πολιτεία την ευθύνη για την προστασία των πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων. Όπως υπογραμμίζει, η ισχύουσα νομοθεσία δίνει στην Ελληνική Αστυνομία τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης σε περιπτώσεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων εντός των πανεπιστημιακών χώρων.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άγρια επίθεση που σημειώθηκε σε εκδήλωση φοιτητών μέσα στη Νομική του ΕΚΠΑ. Ο Πρωθυπουργός ανησυχεί για την εικόνα που διαμορφώνεται στη δημόσια σφαίρα, σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις, και ζητά τόσο από τους αρμόδιους υπουργούς όσο και από τους πρυτάνεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να μην εμπεδωθεί η εντύπωση ότι τα ΑΕΙ λειτουργούν χωρίς κανόνες.

Τα μέτρα που εξετάζονται για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια
Στο τραπέζι της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της φύλαξης στα ανώτατα ιδρύματα. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η αύξηση του αριθμού των σεκιούριτι που επιτηρούν τους χώρους των πανεπιστημίων, καθώς και η εγκατάσταση περισσότερων καμερών ασφαλείας σε κεντρικά και ευαίσθητα σημεία.
Παράλληλα, συζητείται το ενδεχόμενο να διασυνδεθεί η κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ με την εφαρμογή του νόμου του 2021, ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική κατάρτιση σχεδίου ασφάλειας από κάθε ίδρυμα. Επιπλέον, εξετάζεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, όπως η διαγραφή φοιτητών που εμπλέκονται σε καταδρομικές επιθέσεις. Η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να καλύψει επιπλέον δαπάνες για την υλοποίηση των μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης του Σαββάτου θα βρεθεί επίσης και η εφαρμογή του νόμου-πλαισίου του 2021, βάσει του οποίου τα πανεπιστήμια καλούνται να καταθέσουν σχέδιο ασφαλείας στο Υπουργείο Παιδείας. Όπως έχει διαπιστωθεί, το συγκεκριμένο πλαίσιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο, με αποτέλεσμα να διατηρείται το πρόβλημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναγνώρισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε όπως είχε σχεδιαστεί. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η πρόσφατη επίθεση στη Νομική αναδεικνύει την ανάγκη για επικαιροποίηση και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στα δημόσια πανεπιστήμια.
Δείτε επίσης Ισοτίμηση πτυχίων ΤΕΙ με Πανεπιστημιακά: Οι προκλήσεις, το θεσμικό πλαίσιο και η θέση του Υπουργείου Παιδείας