: Μόλις λίγες μέρες έμειναν μέχρι το άνοιγμα των σχολείων και οι ειδικοί ανησυχούν για την μεγάλη διασπορά που μπορεί να συμβεί.

Τι είπε η κ. Παπαευαγγέλου

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι παρατηρείται την μείωση 20% στον κυλιόμενο μέσο όρο του αριθμού των . Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία κρίνεται προς το παρόν ικανοποιητική. «Παρακολουθούμε στενά τις μεγάλες πόλεις» τόνισε. Αυξημένο είναι όμως το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Εννιά στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστος ή μερικώς εμβολιασμένος.

Η σκέψη μας είναι στα σχολεία, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, εκφράζοντας ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά η διά ζώσης εκπαίδευση να κυλήσει κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.

Σήμερα, όπως εξήγησε, η φιλοσοφία άλλαξε σημαντικά. Η διαθεσιμότητα των και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ικανοποιητική προστασία τους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.

Επίσης τα δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασπορας. Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστινγκ των παιδιών και εκπαιδευτικών. Η επιδημιολογική επιτήρηση θα είναι συνεχής στο σχολικό περιβάλλον.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για τα τα σχολεία, θα εξακολουθούν να ισχύουν. Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος. Αντίθετα θα γίνονται rapid και self test για τον έλεγχο της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον. «Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα σελφ τεστ» τόνισε.

Είναι απολύτως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες, μόνο και μόνο από την αύξηση των τεστ. Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι, εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Αλλά και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι «από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. ​Στοιχεία ανάλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους».

Πιο δύσκολη η κατάσταση από Δεκέμβριο, αν δεν εμβολιαστούν οι μαθητές

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ, εκτιμά ότι η αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές θα φτάσει το 20%-25% και υπογραμμίζει ότι δεν θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα  τους πρώτους 2-2,5 μήνες του νέου σχολικού έτους, αφού η αύξηση των κρουσμάτων δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 10%.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι  μία εντελώς διαφορετική αναμένεται να είναι η εικόνα από το Δεκέμβριο και μετά, όταν θα σφίξει ο καιρός και αναγκαστικά θα κλείσουν τα παράθυρα, με την αύξηση των μεταξύ των μαθητών να φτάνει το 20%-25%,

Ο ίδιος τόνισε  ότι ένα ποσοστό 10% των παιδιών που θα ασθενήσουν, θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα και μία μειοψηφία αυτών θα αναγκαστεί να νοσηλευτεί. « Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, μετά το χτύπημα του πρώτου σχολικού κουδουνιού θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν μέσα στις τάξεις και κυρίως αν φοριούνται μάσκες και αν τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Το επικίνδυνο σύνδρομο για τα παιδιά

Κατά τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά υπάρχει εξαιτίας του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου. Αυτό παρουσιάζεται στα παιδιά σαν αυτοάνοσο και μπορεί να χτυπήσει νεφρά, καρδιά και άλλα βασικά όργανα.

«Με αυτό το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί το 1% των παιδιών που θα νοσήσει από . Επίσης, το 1%-2% των παιδιών που διαγνώστηκαν με το συγκεκριμένο σύνδρομο, μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στο θάνατο» τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Κατά τον ίδιο, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που κάποιο παιδί θα νοσήσει από κορονοϊό. Μπορεί να δείχνει ότι είναι απολύτως καλά στην υγεία του και ότι έχει αφήσει πίσω του τον κορονοϊό και ξαφνικά να αρχίσει σιγά-σιγά να «πέφτει» εξαιτίας των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

ΟΔΗΓΙΕΣ για τα self test

το θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο . Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,

ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,

βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),

οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,

η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.