Ορατός γίνεται ο κίνδυνος αποκλεισμού των από τους επικείμενους 10.000 εκπαιδευτικών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στον Σύλλογο Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ).

Παρά το γεγονός ότι κάθε σχολική χρονιά υπηρετούν πάνω από 4.000 αναπληρωτές στον κλάδο ΠΕ02, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για ελάχιστες μόνιμες θέσεις φιλολόγων, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πάγιες ανάγκες των σχολείων.

Απέναντι σε αυτήν την προοπτική, ο ΣΑΦ εκφράζει την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο ρόλος του φιλολόγου στη δημόσια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι η παράβλεψη του κλάδου συνιστά όχι μόνο εργασιακή αδικία, αλλά και σοβαρό πλήγμα στο μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου.

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ) για τους επικείμενους διορισμούς εκπαιδευτικών:

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων εκφράζει την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή του για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με τους επικείμενους διορισμούς των 10.000 εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι θέσεις για φιλολόγους αναμένεται να είναι ελάχιστες, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται πάνω από 4.000 αναπληρωτές φιλόλογοι για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Δείτε επίσης 

Ανησυχία για τους διορισμούς εκπαιδευτικών: Στο περιθώριο οι φιλόλογοι, προειδοποιεί ο ΣΑΦ

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες. Πώς είναι δυνατόν να αγνοούνται οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, όταν τα φιλολογικά μαθήματα αποτελούν τον πυρήνα του γενικού μορφωτικού προγράμματος;

Ο ρόλος των φιλολόγων είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Τα μαθήματα της Γλώσσας, της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας, της Φιλοσοφίας και των Αρχαίων Ελληνικών δεν είναι “πολυτέλεια” — είναι το θεμέλιο της ανθρωπιστικής παιδείας, της καλλιέργειας του λόγου, της ιστορικής συνείδησης και της δημοκρατικής στάσης ζωής. Ενισχύουν την ικανότητα του μαθητή να σκέφτεται, να ερμηνεύει, να εκφράζεται και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Επιπλέον, είναι σαφές ότι από το ερχόμενο σχολικό έτος οι ανάγκες σε φιλόλογους όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν. Αντί, λοιπόν, να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς, κινδυνεύουν να συνεχίσουν να καλύπτονται με ετήσιες, ασταθείς και εξαντλητικές μετακινήσεις αναπληρωτών.

Ως Σύλλογος δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αρνούμαστε να γίνουμε η “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” του Υπουργείου Παιδείας. Για χρόνια καλύπτουμε με αυταπάρνηση και συνέπεια τα κενά σε κάθε άκρη της χώρας, κρατώντας όρθια τη δημόσια εκπαίδευση. Όμως, η ανοχή έχει όρια. Ήρθε η ώρα το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του, να σταματήσει την πολιτική της απαξίωσης και να προχωρήσει σε δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των διορισμών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών.

Ο αποκλεισμός ή ο περιορισμός των διορισμών στον κλάδο ΠΕ02 δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως άνιση μεταχείριση και υποβάθμιση του μορφωτικού περιεχομένου της εκπαίδευσης. Η μόρφωση δεν μπορεί να προσφέρεται αποσπασματικά ή με όρους
αριθμητικής – απαιτεί όραμα, συνέπεια και στήριξη. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία είναι κοινός και αδιαπραγμάτευτος. Δεν αποδεχόμαστε μια πολιτική αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι όλοι οι φιλόλογοι ενωμένοι θα εκφράσουν με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους απέναντι σε μια εξέλιξη που αδικεί κατάφωρα τον κλάδο μας και πλήττει τη δημόσια παιδεία.