Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων

ipaidia thumbnail

IPAIDEIA.GR

Email:

Προς

τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π. Ε.

Περιφέρειας Κρήτης

(Ανοιχτή επιστολή)

Θέμα: Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων

Μια ακόμη σχολική χρονιά οδεύει προς τη λήξη της και ένα από τα θέματα που καθόλου δεν «άνοιξε» είναι και αυτό της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων. Ένα θέμα πολύ σοβαρό, αφού απασχολεί εκατοντάδες συναδέλφους, καθώς όπως όλοι γνωρίζετε η Κρήτη αποτελεί σταυροδρόμι εκπαιδευτικών. Πολλοί έρχονται, ελάχιστοι όμως μένουν, καθώς η μοριοδότηση των σχολικών μονάδων του νησιού μας είναι από τις χειρότερες πανελλαδικά.

Η μοριοδότηση των Σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης αντιβαίνει ουσιαστικές αρχές της σχετικής νομοθεσίας (παρ. 8α του άρθρου 16 του ΠΔ 50/1996, όπως αυτό τροποποιήθηκε από την παρ. Ζ α του άρθ. 14 του ΠΔ 100/1997 και την παρ. 2 του άρθρου 1 του ΠΔ 39/1998). Μάλιστα μετά την κατάργηση των Γραφείων Εκπαίδευσης θα έπρεπε να είχε αλλάξει τάχιστα.

Ως αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης τη διετία 2007-2010 είχα αναδείξει το θέμα και το 2011 το αίτημα μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, αλλά στην πορεία τα ίχνη του αγνοούνται….

Νομός Ηρακλείου

– Το Δημοτικό Σχολείο (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγείο Ασημίου που απέχει 55 χιλ. από το Ηράκλειο μοριοδοτείται με 3 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο / Λύκειο με 8 μόρια.

– Το Δ. Σ. και Νηπιαγωγείο Βιάννου που απέχει περίπου 65 χιλ. από το Ηράκλειο μοριοδοτείται με 3 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο / Λύκειο με 9 μόρια.

– Το Δ. Σ. και Νηπιαγωγείο Ζαρού που απέχει περίπου 45 χιλ. από το Ηράκλειο μοριοδοτείται με 3 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο με 8 μόρια.

– Το Δ. Σ. και Νηπιαγωγείο Μεσοχωριού που απέχει περίπου 60 χιλ. από το Ηράκλειο μοριοδοτείται με 3 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο με 8 μόρια.

Νομός Λασιθίου

– Τα Δημοτικά Σχολεία (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγεία Ιεράπετρας που απέχουν 38 χιλ. από τον Άγιο Νικόλαο μοριοδοτούνται με 1 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο / Λύκειο με 4 μόρια.

– Τα Δημοτικά Σχολεία (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγεία Σητείας που απέχουν 71 χιλ. από τον Άγιο Νικόλαο μοριοδοτούνται με 2 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο / Λύκειο με 5 μόρια.

– Τα Δημοτικό Σχολείο (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου Σητείας που απέχουν 90 χιλ. από τον Άγιο Νικόλαο μοριοδοτούνται με 3 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο / Λύκειο με 7 μόρια.

– Τα Δημοτικά Σχολεία (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγεία Νεαπόλεως που απέχουν 15 χιλ. από τον Άγιο Νικόλαο μοριοδοτούνται με 2 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο / Λύκειο με 4 μόρια.

Νομός Ρεθύμνης

– Τα Δημοτικά Σχολεία (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγεία της πόλεως του Ρεθύμνου μοριοδοτούνται με 1 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο / Λύκειο με 2 μόρια.

– Τα Δημοτικά Σχολεία (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγεία Ανωγείων που απέχουν 50 χιλ. από το Ρέθυμνο μοριοδοτούνται με 5 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο / Λύκειο με 7 μόρια.

– Το Δημοτικό Σχολείο (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγείο Μελάμπων που απέχουν 49 χιλ. από το Ρέθυμνο μοριοδοτούνται με 5 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο με 8 μόρια.

– Το Δημοτικό Σχολείο (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγείο Φουρφουρά που απέχουν 43 χιλ. από το Ρέθυμνο μοριοδοτούνται με 5 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο με 8 μόρια.

Νομός Χανίων

– Το Δημοτικό Σχολείο (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγείο Χώρας Σφακίων που απέχουν 74 χιλ. από τα Χανιά μοριοδοτούνται με 8 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο/Λύκειο με 10 μόρια.

– Το Δημοτικό Σχολείο (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγείο Καντάνου που απέχουν 58 χιλ. από τα Χανιά μοριοδοτούνται με 7 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο/Λύκειο με 9 μόρια.

– Τα Δημοτικά Σχολεία (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγεία Κισσάμου που απέχουν 43 χιλ. από τα Χανιά μοριοδοτούνται με 4 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο/Λύκειο με 5 μόρια.

– Το Δημοτικό Σχολείο (Δ. Σ.) και Νηπιαγωγείο Παλαιόχωρας που απέχουν 76 χιλ. από τα Χανιά μοριοδοτούνται με 7 μόρια, ενώ το αντίστοιχο Γυμνάσιο/Λυκείο με 8 μόρια.

Οι συνεδριάσεις έγιναν πανελλαδικά, αλλά από τότε το θέμα αγνοείται. Το Υπουργείο έχει πλέον στα χέρια του καταγεγραμμένες τις προτάσεις των ΠΥΣΠΕ και των ΑΠΥΣΠΕ όλης της χώρας. Το θέμα παρουσιάζει ανησυχαστική στασιμότητα… Η χρονιά που διανύουμε είναι η χειρότερη στην ιστορία του κλάδου από πλευράς διορισμών, καθώς έμειναν κλειστά πάρα πολλά Ολοήμερα Τμήματα και Τμήματα Ένταξης στο νησί μας, ενώ λειτούργησαν αρκετά πληθωρικά τμήματα.

Και επειδή το νέο Σχολικό Έτος 2013-2014 οι οιωνοί προβλέπουν πολύ χειρότερες συνθήκες και το γνωρίζουμε όλοι! Δίδοντας κίνητρα παραμονής στους συναδέλφους μας, ίσως ελαττώσουμε κάπως το μεγάλο πρόβλημα των μετακινήσεων από την Κρήτη…

Πιστεύω ότι θα πρέπει άμεσα οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π. Ε. να αναδείξουν αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και να ενημερώσουν διεξοδικά τους Βουλευτές του κάθε Νομού, έτσι ώστε να πιεστεί το Υπουργείο να βγάλει από την κατάψυξη το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ζαχαρίας Καψαλάκης

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

ip[
Exit mobile version