"Άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/11/2018 - 10:54 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Ο σύλλογος έχει εδώ και χρόνια δώσει τη μάχη για την επιβολή της 2χρονης προσχολικής αγωγής.

Σύλλογος Κ. Σωτηρίου

Το Υπ. Παιδείας αντί να προχωρήσει άμεσα στην θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους προχώρησε και φέτος στη συγκρότηση των τριμερών επιτροπών με τις οποίες αναγορεύει και πάλι του δήμους σε ρυθμιστές της εκπαιδευτικής πολιτικής με αρμοδιότητα να αποφασίζουν και με δυνατότητα να μπλοκάρουν την επέκταση της υποχρεωτικότητας παντού.

Από την περσινή εμπειρία με την θεσμοθέτηση στο Δήμο της Λαυρεωτικής της υποχρεωτικότητας της 2χρονης επιβεβαιώθηκε το δίκαιο της άποψης του εκπαιδευτικού κινήματος που υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του συλλόγου στις 3μερείς επιτροπές ότι η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή μόνο θετικά για τις ανάγκες της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και ηλικίες μπορεί να λειτουργήσει και είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η θεσμοθέτησή της.

Πράγματι στο Δήμο Λαυρεωτικής η θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής έφερε περισσότερα παιδιά στα δημόσια νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν 2 επιπλέον τμήματα πρωινά και ένα ολοήμερο στα νηπιαγωγεία της Κερατέας και ένα πρωινό και ένα ολοήμερο τμήμα στο Λαύριο.

Την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν μειώσεις παιδιών, κλείσιμο και καταστροφή και απολύσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους δήμους. Στο Δήμο Λαυρεωτικής όχι μόνο δεν είχαμε μειώσεις αλλά αντίθετα τόσο στο Λαύριο όσο και στην Κερατέα οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί γέμισαν με παιδιά μικρότερης ηλικίας από τα 4 έτη ικανοποιώντας ανάγκες πολιτών στο Δήμο που αδυνατούσαν παλιότερα να ικανοποιηθούν. Μάλιστα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί γέμισαν πλήρως και έφτασαν σε σημείο να μην μπορούν να πάρουν όλα τα παιδιά που το ζήτησαν.

Αποδεικνύεται ότι είναι επείγουσα κοινωνική αναγκαιότητα η άμεση θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής άμεσα σε όλους τους Δήμους της περιοχής και της χώρας γενικότερα.

Ο σύλλογος θα παρέμβει αποφασιστικά σε όλες τις διαδικασίες και θα πιέσει σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να γίνει πράξη το χρόνιο αίτημα της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Θα επιμείνει ώστε να υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να πετύχουμε την αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών με σύγχρονα κτίρια για όλα τα παιδιά και μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη σε 15.

Συγκεκριμένα : απαιτούμε την άμεση εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών στα Καλύβια και να ξεπεραστεί η καθυστέρηση στην Παλαιά Φώκαια καθώς και η βελτίωση του κτιρίου στον Κουβαρά.

Εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων στο Κορωπί, το Μαρκόπουλο και την Παιανία όπως έχουμε υποδείξει και στις τριμερείς πέρσι ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες και να υλοποιηθεί η υποχρεωτικότητα σε όλους τους δήμους ευθύνης μας.

Επίσης απαιτούμε από το Δήμο Λαυρεωτικής να πάρει μέτρα για την βελτίωση των υποδομών στο 2ο και 3ο νηπιαγωγείο της Κερατέας όπου οι χώροι είναι οριακοί για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά (πχ η νέα αίθουσα στο 3ο Νηπιαγωγείο είναι μικρότερη από 25 τετραγωνικά μέτρα κλπ). Απαιτούμε την άμεση ανέγερση νέου νηπιαγωγείου σε χαρακτηρισμένο για σχ. στέγη οικόπεδο.

Επίσης να επανεξεταστεί η λειτουργία του Νηπιαγωγείου στα Λεγραινά με βάση την υποχρεωτική προσχολική καθώς υπάρχουν εγγραφές παιδιών από την περιοχή που μεταφέρονται στο Λαύριο, ώστε να μην καταργηθεί τελικά το νηπιαγωγείο που βρίσκεται σε αναστολή φέτος.

Καταγγέλλουμε το γεγονός αλλαγής χρήσης του Νηπιαγωγείου Λεγραινών σε Κέντρο Υγείας και απαιτούμε την άμεση εξεύρεση λύσης από την πλευρά του Δήμου.

Όλα αυτά τα βλέπουμε άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών – τη μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη στα 15 και την πλήρη κάλυψη των δημόσιων νηπιαγωγείων με βοηθητικό προσωπικό, υποστηρικτικές δομές (ειδική, παράλληλη στήριξη, ψυχολόγους τραπεζοκόμους κλπ).

Ο σύλλογος θα παρέμβει σε όλους του δήμους της περιοχής για να εξασφαλίσει την έμπρακτη στήριξη τους στο αίτημα μας.

Ο σύλλογος θα υπερασπίσει και πάλι τις θέσεις αυτές στις τριμερείς επιτροπές που θα συνέλθουν την Παρασκευή 23/11

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso