Άμεση ανάγκη στελέχωσης των ολοήμερων τμημάτων των νηπιαγωγείων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/10/2017 - 19:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Σύλλογος Αναπληρωτών –  «Εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης –Άμεση ανάγκη στελέχωσης των ολοήμερων τμημάτων των νηπιαγωγείων»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν υπόμνημα, επανερχόμαστε στο πολύ σημαντικό ζήτημα της θέσπισης της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ,ενός χρόνιου αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Επισημαίνουμε πως η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών 4 ετών (προνηπίων) στον «φυσικό» τους χώρο, το δημόσιο νηπιαγωγείο, δεν αποτελεί μόνο μια ορθή παιδαγωγικά επιλογή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, αλλά θα δώσει λύση, με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, στο πρόβλημα των χιλιάδων παιδιών 2,5-3 ετών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών κάθε χρόνο. Υπενθυμίζουμε, πως φέτος ο αριθμός παιδιών που δεν πήραν voucher για τους παιδικούς σταθμούς ανήλθε στις 40.000,ενώ αναμένεται να μειωθεί κατά 10.000, μέσω της ανακατανομής των κουπονιών (ατομική αξία τοποθέτησης).Και πάλι ο αριθμός των μη ωφελούμενων οικογενειών που προκύπτει, είναι εξαιρετικά μεγάλος. Επίσης ,οφείλουμε να σας επισημάνουμε πως ο αριθμός των παιδιών 3 ετών που έμειναν την περασμένη χρονιά εκτός παιδικών σταθμών ανήλθε στις 8.180,ενώ οι θέσεις καλύφθηκαν από νήπια 4 ετών που έχουν την επιλογή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, της φοίτησης στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
Ζητούμε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση των παιδιών 4 και 5 ετών, ως προς το δικαίωμα τους στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Κι αυτό θα γίνει μόνο με την άμεση θέσπιση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και της ένταξης όλων των νηπίων 4 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο ,χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις. Ζητούμε η Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θεσπίζοντας ,σε πρώτη φάση, τον έναν επιπλέον χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης κατά περιοχές ,«ενεργοποιώντας » τον Νόμο 1566/1985.
Τέλος,θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας ,καθώς 20 ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν πολλά ολοήμερα τμήματα νηπιαγωγείων που δεν λειτουργούν, λόγω της καθυστέρησης πρόσληψης αναπληρωτών νηπιαγωγών. Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των γονέων, ενώ θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων και την ίδια την ύπαρξη και διατήρηση των τμημάτων που εφαρμόζουν το προαιρετικό (ολοήμερο) πρόγραμμα.
Επειδή για τον Σύλλογό μας προτεραιότητα έχει η ομαλή λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων των νηπιαγωγείων και το δικαίωμα των νηπίων και προνηπίων να έχουν νηπιαγωγό από την πρώτη ημέρα στο προαιρετικό πρόγραμμα, ζητούμε όπως προβείτε στην άμεση στελέχωση των ολοήμερων τμημάτων που παρουσιάζουν ελλείψεις, ακόμα και πριν την Γ φάση αποσπάσεων των μόνιμων εκπαιδευτικών ,δεδομένου του άμεσου κινδύνου να ανασταλεί η λειτουργία πολλών τμημάτων ολοήμερων νηπιαγωγείων, που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Loading...


  • europalso

    ideascentral