Δεύτερο γύρο μεταρρυθμίσεων ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το 2017. Στο κάδρο των αλλαγών που θα φέρει το νέο έτος είναι η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των στελεχών εκπαίδευσης, το νέο σύστημα εκπαιδευτικών, η ένταξη περίπου 800 δημοτικών σχολείων σε ολοήμερο πρόγραμμα όπως και το νέο νομικό πλαίσιο που θα ορίζει τη διοικητική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση, από τους διευθυντές σχολείων μέχρι τους σχολικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με την Αυγή “το διακύβευμα είναι ο τρόπος πρόσληψης αναπληρωτών. Όπως λένε κύκλοι του υπουργού Παιδείας, αν δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ώστε μέσα στον Μάρτιο να γίνει η προκήρυξη για την κατάρτιση των πινάκων (από πέρυσι υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), τότε διακυβεύεται η έγκαιρη τοποθέτησή τους”.

Στο σχεδιασμό της ηγεσίας προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί τα παραπάνω με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, το 2017 θα αποτελέσει το «προπαρασκευαστικό» έτος των μεγάλων αλλαγών που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λύκειο, τις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θεωρητική στις εξαγγελίες της, η νέα ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει κι ένα τεράστιο πρακτικό ζήτημα: τα κενά στα σχολεία. Ο επόμενος Σεπτέμβριος και το ομαλό άνοιγμα των σχολείων είναι στοίχημα για την ηγεσία, μια και η δέσμευση για 20.000 προσλήψεις έχει φύγει από το τραπέζι των κυβερνητικών υποσχέσεων. Το κυνήγι «θησαυρού» σε κοινοτικά και στα λιγοστά κρατικά κονδύλια έχει ξεκινήσει, όμως ένα μεγάλο μέρος των ΕΣΠΑ απορροφήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία για να καλυφθεί ο διορισμός των αναπληρωτών της τρέχουσας χρονιάς.