ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Τους συμβούλους της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου αξιοποιούν ο νυν υπουργός Νίκος Φίλης, η αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου, Αντώνης Λιάκος, για τους δικούς τους προβληματισμούς επί των εκπαιδευτικών θεμάτων!

Ειδικότερα, στην ημερίδα που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου, είχαν προσκληθεί οι Mary Kalantzis και Bill Cope, ειδικοί σε θέματα Εκπαίδευσης, καθηγητές στο University of Illinois. Πρόκειται για τους ίδιους επιστήμονες που είχαν συμβάλει στον σχεδιασμό πολιτικής επί Αννας Διαμαντοπούλου. Συγκεκριμένα, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ξένους και Ελληνες εμπειρογνώμονες στην αίθουσα 3077 του υπουργείου και θέμα «Προγράμματα Σπουδών: Μεταρρύθμιση, Σύνταξη και Εφαρμογή». Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Mrs. Irmeli Hallinen (Head of Curriculum Development Unit στο υπουργείο Παιδείας της Φιλανδίας), Prof. Kay Livingston (Head of Learning and Teaching στη Σκωτία), Γιώργος Τσιάκαλος (καθηγητής ΑΠΘ, υπεύθυνος σύνταξης των νέων προγραμμάτων σπουδών της Κύπρου), Mary Kalantzis και Bill Cope.

Μάλιστα, συνεργάτες της κ. Διαμαντοπούλου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η συνεργασία του επιτελείου της με ορισμένους από αυτούς τους ειδικούς δεν ολοκληρώθηκε με τη διημερίδα αλλά συνεχίστηκε έως την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας, ενώ την ίδια περίοδο ο Bill Cope και η Mary Kalantzis αξιοποιήθηκαν και σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Βέβαια, ουδείς ψέγει τους δύο πανεπιστημιακούς που, λειτουργώντας ακαδημαϊκά και με διάθεση προσφοράς, κατέθεσαν την εμπειρία τους το 2010 και σήμερα. Οι διαστάσεις του ζητήματος είναι μάλλον εσωτερικής κοπής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Λιάκος δέχεται κριτική εξ αριστερών για τις θέσεις του για τα ζητήματα Εκπαίδευσης. Μάλιστα, ορισμένες (π.χ. I.B., οικονομική αυτονομία σχολείων, PISA κ.ά.) θεωρούνται φιλελεύθερες.

Παράλληλα, στελέχη της Εκπαίδευσης απέδιδαν την πρόσκληση των Kalantzis – Cope σε αστοχία μελών της Επιτροπής Διαλόγου, που έχουν καταλήξει «επαγγελματίες του διαλόγου», όπως τους χαρακτήρισαν. Αλλωστε, το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, που ανακοινώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, για τις 23-24 Μαρτίου είχε «Διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από άλλες χώρες». Με δύο γνωστούς από τα παλιά και μία πρώην υπουργό Παιδείας της Πορτογαλίας (Maria de Lurdes Rodrigues), η εκδήλωση της Τετάρτης απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί διεθνές συνέδριο.