Έτοιμοι να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 23 Γενάρη, το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, που άρχισαν πριν από τρεις περίπου μήνες με κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις, αυξάνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να την αναγκάσουν να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν στην ίδια τη επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο 902.gr, στο στόχαστρο της πάλης, βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία, με τα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και των μνημονίων υπέρ του κεφαλαίου, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα, τον αφανισμό, των μικρομεσαίων αγροτών.
Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη
Η απόφαση για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων πάρθηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε στα μέσα Δεκέμβρη στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Στη Θεσσαλία, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες των νομών στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και στα Φάρσαλα, το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, θα στηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 26 Γενάρη, επειδή η κακοκαιρία που συνεχίζεται σε πολλές περιοχές, εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα.
Από την Κυριακή 22 Γενάρη τα τρακτέρ θα βγαίνουν στις πλατείες των χωριών. Την Πέμπτη, οι αγρότες από τα χωριά του νομού Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν, μαζί με τα τρακτέρ τους, στις 10:30 π.μ., στον κόμβο της Ιτέας, και θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Νίκαιας. Εκεί θα φτάσουν και οι αγρότες των Τρικάλων που θα συγκεντρωθούν έξω από το Μεγαλοχώρι, στο δρόμο Τρικάλων – Λάρισας και οι αγρότες από τα χωριά των Φαρσάλων και κι άλλων χωριών του νομού Λάρισας.
Οι αγρότες των χωριών των επαρχιών Τυρνάβου και Ελασσόνας θα στήσουν τη Δευτέρα 23 Γενάρη μπλόκο στην διασταύρωση Αργυροπουλίου (Μελούνα), με την προσυγκέντρωση των τρακτέρ να γίνεται στο Δαμάσι, ενώ αγρότες της Μαγνησίας προσανατολίζονται για μπλόκο στο Αερινό.
Τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ , είναι:
Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Για την Ασφάλιση – Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση – Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.
Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.
Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν’ αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
Για τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.
Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Άλλες διεκδικήσεις
– Κατάργηση του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση
– Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αρνείται να αποζημιώσει, καθώς και στις συνέπειες του εμπάργκο από τη Ρωσία που έπληξε, κυρίως, παραγωγούς φρούτων.
– Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.
– Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό», τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.
– Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.