"Αγώνας ενάντια στον εκφασισμό της εκπαίδευσης"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/12/2018 - 09:33 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Τις τελευταίες ημέρες το αυγό του φιδιού επωάζεται μέσα σε αρκετά σχολεία. Ένα ετερογενές πλήθος φασιστών, ακροδεξιών και εθνικιστών με το μανδύα του «πατριώτη» προσπαθούν να προτρέψουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να αγωνιστούν με καταλήψεις, για τη Μακεδονία που είναι μόνο «ελληνική».

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας

Παρακινούν και υποδεικνύουν μαθητές και μαθήτριες να δώσουν αγώνες για επέκταση των συνόρων και κατάληψη εδαφών έξω από τον σημερινό ελλαδικό χώρο δηλ. για πόλεμο,καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό για τις διπλανές χώρες, ενώ δεν λένε κουβέντα και τάσσονται υπέρ του πολεμοχαρούς ΝΑΤΟ και τις οικονομικές και πολιτικές εξουσίες της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και κομμάτων που τους στηρίζουν και που επεμβαίνουν στρατιωτικά και καθορίζουν τις ζωές και τις τύχες όλων των λαών του πλανήτη.

Ταυτόχρονα ακροδεξιοί γονείς απειλούν εκπαιδευτικούς που παίρνουν ανοιχτά θέση ενάντια στις παρελάσεις που προπαγανδίζουν την ανωτερότητα της φυλής, και καλλιεργούν τον εθνικισμό, που διδάσκουν στα παιδιά τον αγώνα του Πολυτεχνείου του ’73 για δημοκρατία-λαοκρατία και ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (σε σχολεία στα Χανιά και στην Α’ Αθήνας),τους αγώνες ενάντια στο φασισμό στο Β Παγκόσμιο πόλεμο(Ν. Φιλαδέλφεια),τους αγώνες ενάντια στη μισαλλοδοξία (Βέροια) με συνθήματα πάνω στους τοίχους, ευθείες απειλές και τηλεφωνήματα.

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και δεν προέκυψαν τυχαία.

Οι ρίζες του εκφασισμού βρίσκονται στο ξέπλυμα των εθνικιστικών και φασιστικών ιδεών από τα κόμματα της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας καθώς και από τα συστημικά ΜΜΕ. Έχει τις αιτίες του στη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνουν οι κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων μνημονίων στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Όλα αυτά μαζί καλλιεργούν το φόβο και αφήνουν χώρο για ακροδεξιές ρητορείες και προπαγάνδα, για εθνικιστικά συλλαλητήρια που αξιοποιούν οι φασίστες της ΧΑ για να αθωωθούν για τις δολοφονίες και τα εγκλήματά τους! Αγωνιούν να ξαναβγούν στην επιφάνεια, προσπαθώντας να στρέψουν τον θυμό και την οργή της κοινωνίας εναντίον του «διαφορετικού» άλλου, του μετανάστη, του πρόσφυγα, εναντίον όσων αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό-ναζισμό πηγαίνοντας κόντρα στα σχέδιά τους.

Καλούμε μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη στις φωνές του εθνικισμού, του μίσους, του ρατσισμού, του φασισμού και του πολέμου μέσα και έξω απ΄τα σχολεία. Να αντισταθούν σ΄αυτούς που τελικά αποτελούν το στήριγμα του συστήματος και που του είναι τόσο χρήσιμοι για να καλλιεργούν το φόβο στην κοινωνία και να στρέφουν αλλού την λαϊκή οργή. Ενάντια σε αυτούς που αντιδρούν με λύσσα στο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, τη δωρεάν δημόσια παιδεία, τα ανοιχτά σχολεία για όλα τα παιδιά, των όλων, των ίσων, των διαφορετικών. Ενάντια σε αυτούς που θέλουν νέα παιδιά-θύματα των πολέμων και της προσφυγιάς.

Να αποτελέσουμε τον φραγμό στην διάδοση της εθνικιστικής προπαγάνδας στα σχολεία και των φασιστικών-νεοναζιστικών ιδεών. Να οργανώσουμε αντιφασιστικές και αντιπολεμικές δράσεις στα σχολεία μας, να μιλήσουμε για τα εγκλήματα του φασισμού-ναζισμού, να διδάξουμε την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση των λαών που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά παρά πολλά να μοιραστούν!

Το μίσος, οι φιλοπόλεμες κραυγές, ο εθνικισμός και ο φασισμός δεν χωράνε στα σχολεία μας.

Οι μαθητές/μαθήτριες,οι εκπαιδευτικοί και το γονεϊκό κίνημα έχουν πολλά πραγματικά προβλήματα και πολλούς λόγους να διαμαρτύρονται και να κινητοποιούνται με όποιο τρόπο επιλέξουν .

Τον εθνικισμό και το φασισμό θα τον τσακίσουν οι κοινοί κοινωνικοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso