Άτυπη προπαρασκευαστική σύσκεψη για την ενίσχυση της πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη όπως η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το Υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για πρωτοβουλίες που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Ποινικές και αστικές κυρώσεις για επιθέσεις στα – Πρόστιμα και μέτρα για Ιδρύματα που δε συμμορφώνονται με τη νομοθεσία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κεντρικό στοιχείο των παρεμβάσεων θα είναι οι αυστηρές «συνέπειες» σε όλα τα επίπεδα – ποινικό, πειθαρχικό και αστικό – για όσους παραβιάζουν το νόμο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις ευθύνες των ίδιων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Όπως επισημάνθηκε, θα προβλέπονται συνέπειες και για όσα Ιδρύματα αμελούν ή αρνούνται να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νόμου και τις σχετικές αποφάσεις που εκδίδονται για την τήρηση της τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των Σχεδίων Ασφαλείας σε όλα τα Πανεπιστήμια χαρακτηρίστηκε ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμισαν ότι τα θετικά παραδείγματα που έχουν ήδη καταγραφεί – όπως οι δεκάδες εκκενώσεις καταλήψεων και οι επιτυχείς επεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας – αποδεικνύουν ότι η στρατηγική της κατάργησης του λεγόμενου «ασύλου ανομίας», που θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδίδει καρπούς.

Σενάριο που εξετάζεται προβλέπει την καθιέρωση αυτόματης αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, ακολουθώντας το μοντέλο των ποινών που ισχύουν για τους φιλάθλους στα γήπεδα. Η ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται υπό επεξεργασία, θα θεσμοθετεί την άμεση ενεργοποίηση της ποινής χωρίς την ανάγκη απόφασης από τα πρυτανικά συμβούλια, γεγονός που δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή.

Παράλληλα, έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να καταλογίζονται άμεσα στους φοιτητές οι ζημιές που προκαλούν στις πανεπιστημιακές υποδομές, με χρέωση μέσω του ΑΦΜ τους στο σύστημα Taxisnet. Η προωθούμενη αυτή ρύθμιση, που επίσης εξετάζεται, στοχεύει στην ενίσχυση της ατομικής ευθύνης για περιστατικά βανδαλισμού και θεωρείται πιθανό να υλοποιηθεί.

Δειτε επίσης