: Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ, με αφορμή τα τελευταία νομοθετήματα της κυβέρνησης.

Τονίζει πως «τα νέα επεισόδια στο σήριαλ Εμπορευματοποίηση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν τα βιομηχανικά – στο όνομα της πολυπόθητης διασύνδεσης με την αγορά, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων – στο όνομα της ψηφιακής μετάβασης, και τους επισκέπτες καθηγητές – στο όνομα της κινητικότητας και του λεγόμενου brain gain».

Συγκεκριμένα: «Με τροπολογία εξπρές του ΥΠΑΙΘ σε άσχετο νομοσχέδιο, τα βιομηχανικά διδακτορικά, σταθερή επιδίωξη κι απαίτηση του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών ενώσεων, απέκτησαν πλέον θεσμική κάλυψη. Τα βιομηχανικά διδακτορικά, δηλαδή η κατά παραγγελία έρευνα από μια ιδιωτική επιχείρηση υπό τη μορφή διδακτορικών σπουδών, δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Ούτε είναι κάτι που δε συμβαίνει ήδη – χωρίς να ονομάζεται έτσι. Τέτοιου είδους Διδακτορικά ήδη “τρέχουν” πιλοτικά, με τη μορφή που περιγράφεται στην εν λόγω τροπολογία.

Αυτό που έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση είναι η επίσημη αναγνώριση των διδακτορικών σπουδών ως βαθμίδα υψηλής εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού, η οποία οφείλει να έχει έναν και μόνον στόχο: τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η τροπολογία αγνοεί επιδεικτικά τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις και την επιστημονική μεθοδολογία για την καθοδήγηση ενός νέου επιστήμονα στην ερευνητική εργασία για την παραγωγή νέας γνώσης. Θεσμοθετεί την «απελευθέρωση» της έρευνας από ακαδημαϊκά κριτήρια και απαιτήσεις. Προβλέπει ότι τα επιστημονικά ερωτήματα της έρευνας, η μεθοδολογία, το χρονοδιάγραμμα, η αξιολόγηση και διάδοση των αποτελεσμάτων, τα πνευματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτά, οι όροι εργασίας κι αμοιβής των φοιτητών αλλά και οι αμοιβές των καθηγητών θα είναι αποτέλεσμα ατομικής διαπραγμάτευσης μεταξύ τριών ισότιμων(!) μερών: καθηγητή – φοιτητή και επιχείρησης. Οι δε συσχετισμοί της θα αποτυπώνονται σε μια τριμερή συμφωνία που θα επικυρώνεται από ένα (επιχειρηματικό) Πανεπιστήμιο που “διψά” για έσοδα…

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ξεπουλήματος και της απαξίωσης των διδακτορικών σπουδών, αρκεί να σημειώσουμε ότι προβλέπεται ακόμα κι εκπροσώπηση της επιχείρησης στην τριμελή επιτροπή (!), με μόνο προσόν την κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών του εκπροσώπου της… Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δυσοίωνο το γεγονός ότι ενώ η τροπολογία αναφέρεται με αρκετή λεπτομέρεια στα δικαιώματα των επιχειρήσεων, δεν προβλέπει κάποιο δικαίωμα για τα άλλα δυο μέρη της συμφωνίας: τον φοιτητή και τον καθηγητή.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που αντιλαμβάνονται την καθοδήγηση ενός νέου ερευνητή ως ακαδημαϊκό και κοινωνικό καθήκον κι όχι ως σχέση εργοδότη-εργαζόμενου, που αγανακτούν με τον ξεπούλημα της έρευνας και τον, σταδιακό και με «αυτοδιοικητικούς» όρους, ευτελισμό των ακαδημαϊκών λειτουργιών του, να πυκνώσουν τις γραμμές των συλλογικών τους οργάνων. Να συμπορευτούν μαζί μας γιατί αυτή η μάχη, καθώς κι οι άλλες που έρχονται, μπορεί να κερδηθεί μόνο με συλλογικούς όρους, με όρους κινήματος, με καθαρό προσανατολισμό ενάντια στο (αυτόνομο ή αυτοδιοίκητο) Πανεπιστήμιο της αγοράς».