Με ψήφισμά τους ζητούν να μπει τέλος στην ομηρεία τους

Αδιόριστοι εδώ και πέντε χρόνια παραμένουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008, οι οποίοι κατηγορούν τις τελευταίες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας για εμπαιγμό.

Πρόκειται για διοριστέους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2008 και ήταν επιτυχόντες. Παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν διοριστεί όλοι οι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2012, πάνω από 800 εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνεργοι, αδυνατώντας -όπως λένε οι ίδιοι- να καλύψουν έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί σε ψήφισμά τους ζητούν να δοθεί τέλος «στην ομηρεία μας και στον εμπαιγμό μας από το υπουργείο Παιδείας. Ως δοκιμαζόμενοι Έλληνες πολίτες και εκπαιδευτικοί απαιτούμε να σταματήσει η επιλεκτική εφαρμογή και η καταστρατήγηση των νόμων και να γίνουν άμεσα οι διορισμοί που κερδίσαμε με την αξία μας».

Μιλώντας στο «Έθνος – Παιδεία» εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν διοριστεί, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί τους είναι άνεργοι ή εργάζονται σποραδικά είτε ως αναπληρωτές είτε ως ωρομίσθιοι για ελάχιστες ώρες.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Φέτος δεν διόρισαν αναπληρωτές για τη γαλλική και γερμανική γλώσσα με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα αντίστοιχα μαθήματα σε αρκετά σχολεία της χώρας», αναφέρει μέλος της πρωτοβουλίας διοριστέων εκπαιδευτικών. Μάλιστα, όπως προσθέτει, πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν να καλούν ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν στα σχολεία έως 4 ώρες την εβδομάδα. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε περίπου 120 ευρώ το μήνα μισθό.

Αναφορικά με τις ειδικότητες των 830 εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να έχουν ήδη διοριστεί οι μισές περίπου αφορούν καθηγητές ξένων γλωσσών (γαλλικής, γερμανικής και αγγλικής γλώσσας).

Η πρωτοβουλία των διοριστέων εκπαιδευτικών απευθύνθηκαν και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να μάθουν για το χρονοδιάγραμμα διορισμού τους. Επίσημη απάντηση δεν έχουν λάβει, ωστόσο από συζητήσεις με την αρμόδια διεύθυνση διευκρινίστηκε ότι στόχος του υπουργείου είναι να διοριστούν οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί έως το 2016.

Ο Γιώργος Τσιούμας, μέλος της πρωτουβουλίας διοριστέων εκπαιδευτικών, επισημαίνει: «Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχία τους στον ΑΣΕΠ κι ενώ έχουν διοριστεί ήδη τα 3/4 των διοριστέων του 2008, οι εναπομείναντες 800, εδώ και 3 χρόνια παρακολουθούν τους διορισμούς του υπουργείου Παιδείας, που όμως δεν τους συμπεριλαμβάνουν». Ο κ. Τσιούμας προσθέτει πως το σχολικό έτος 2012-2013 διορίστηκαν ως μόνιμοι ακόμη και εκπαιδευτικοί από λίστες (24μηνο, ειδικές κατηγορίες), από ειδικότητες των οποίων μάλιστα οι πίνακες διοριστέων είχαν εξαντληθεί, με τους διοριστέους του ΑΣΕΠ απλούς παρατηρητές. «Για ποια αξιοκρατία μιλάμε, αναρωτιούνται. Μετρούν 4 χρόνια εργασιακής ομηρίας. Τις θέσεις τους τις προκήρυξε το ίδιο το κράτος, συμμετείχαν στο διαγωνισμό και πέτυχαν! Το ότι ήταν απλά «άτυχοι», όπως ακούγεται ακόμα και από επίσημα χείλη στο υπουργείο, δεν πρόκειται, όπως λένε, να το δεχτούν. Αυτό που ζητούν είναι η αξιοκρατικοί διορισμοί και η τήρηση των νόμων!»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

  • Γραπτός διαγωνισμός εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008. Προκήρυξη 3Π/2008 με ΦΕΚ 516/2008. Οι εκπαιδευτικοί όφειλαν να διοριστούν τις σχολικές χρονιές 2009-10/ 2010-11.
  • 2009-2010: Ενώ το υπουργείο Παιδείας την πρώτη χρονιά προέβη στους απαραιτήτους διορισμούς, την επομένη σχολική χρονιά με πρόσχημα τα έκτακτα οικονομικά μέτρα ξεκίνησε μια σειρά αυθαιρεσιών εις βάρος μας, που στερούνται κάθε νομικού αντικρίσματος και λογικής.
  • 2010-2011: Νόμος 3840, ο οποίος αφορά γενικότερα την εκπαίδευση και Νόμος 3380 για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα. Οι υπόλοιποι διοριστέοι μένουν αδιόριστοι.
  • Υπόσχεση για σταδιακό διορισμό των εναπομενόντων εκπαιδευτικών. Μεταβατική περίοδος 60%-40%. Δέσμευση ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 θα διοριστούν όλοι οι εναπομένοντες.
  • Παρανομία του κράτους εις βάρος μας. Αύγουστο 2010 που μπήκαμε στην μεταβατική περίοδο γίνονται παράνομοι διορισμοί με δικές μας πιστώσεις.
  • Τον Αύγουστο 2011 παίρνει παράταση η μεταβατική περίοδος -.Νόμος 3380.
  • Αύγουστος 2012. Δεν υπάρχουν χρήματα. Διορίζονται 200 άτομα που δεν ανήκουν στο 60% – 40%. Δεν τηρήθηκε ο νόμος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ