ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ | Η Ομοσπονδία γονέων καλεί γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας , την Κυριακή 18/11/2018 17:00, στην εκδήλωση που καλεί ο σύλλογος γονέων του 2ο ΓΕ.Λ. Συκεών,   με θέμα « Ενημέρωση για το σχέδιο του υπουργείου για το Νέο Λύκειο» που θα γίνει με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Γαβρόγλου στο χώρο του σχολείου (Σπάρτακου 24)


Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση φέρνει “νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα” για τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών μας. Τα προβλήματα του Λυκείου τα οποία επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθούν με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά, υπάρχει ο κίνδυνος να γιγαντωθούν.
Πιο συγκεκριμένα, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης:
Το Λύκειο μετατρέπεται ακόμα πιο έντονα σε εξεταστικό κέντρο, με την προσθήκη νέων εξετάσεων πανελλαδικού τύπου. Το Λύκειο γίνεται «σχολείο-φροντιστήριο», γιατί επί της ουσίας η γενική μόρφωση σταματά στα 15 χρόνια. Τα παιδιά μας θα αναγκάζονται να συμπληρώσουν μηχανογραφικό από την Β Λυκείου, με πολύ πιο περιορισμένο αριθμό επιλογών, “κόβοντας τα φτερά” πολλών μαθητών, λαϊκών κυρίως οικογενειών. Έτσι, οι ταμπέλες θα μπαίνουν στους μαθητές από νωρίς και θα σφραγίζουν τη μελλοντική τους πορεία.
Εμείς θέλουμε ένα σχολείο ενιαίο που θα χωρά όλη τη γνώση και όλα τα παιδιά. Να έρχονται οι μαθητές σε επαφή με όλο τον πλούτο του ανθρώπινου πολιτισμού, να χαίρονται την εφηβεία τους και όχι να τρέχουν και να μην φτάνουν, να τους κόβονται τα φτερά από την ηλικία των 15 ετών.
Θέλουμε ένα σχολείο που θα διαμορφώνει ανθρώπους με γνώση των δικαιωμάτων τους, της ιστορίας του τόπου τους, να μην στέκονται αμήχανοι μπροστά στις εξελίξεις αλλά να μπορούν να τις ερμηνεύουν, να συμβάλλουν στην αλλαγή του κόσμου. Εμείς θέλουμε ένα Λύκειο που θα είναι οι εξετάσεις ΔΕΝ Θα καθορίζουν τα πάντα στο πρόγραμμα του σχολείου.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει καινούρια φιέστα για να γιορτάσουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και στην παιδεία, την «κανονικότητα» τους, που ζούμε κάθε μέρα και την ίδια στιγμή φέρνει ένα σχολείο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς, όπως ακριβώς επιτάσσει το κεφάλαιο δια στόματος ΕΕ, ΟΟΣΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και με βάση αυτό, έρχεται ο κύριος Υπουργός να μας πει ότι το νέο ταξικό «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών που θα γίνεται στο Νέο Λύκειο- φροντιστήριο, εξέλιξη που προσθέτει επιπλέον ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, είναι για το καλό μας!!!!!
Αλήθεια, τι θα απαντήσει για τα ζητήματα με την σχολική στέγη στην περιοχή μας , για τα σχολεία σε παραπήγματα, για την έλλειψη αντισεισμικής προστασίας, για τα σχολεία χωρίς οικοδομική άδεια, για τα δεκάδες Kibo ,για την ανυπαρξία σχεδιασμού για ανέγερση σχολείων;!!
Αλήθεια, τι θα απαντήσει για τα τα 25αρια τμήματα που γίνονται 27αρια , για τις αίθουσες, σε κλιμακοστάσια για τις ανύπαρκτες αυλές, για τις γυψοσανίδες, για την μεταφορά μαθητών από την μια τάξη στην άλλη ή από το ένα σχολειό στο άλλο επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα;
Αλήθεια, τι θα απαντήσει για το ότι φτάσαμε τέλη Νοέμβρη και ακόμα τα κενά στα σχολεία είναι δεκάδες και οι μαθητές έχουν προσθέσει ένα ακόμα μάθημα στην σχολική διαδικασία «το κενό»!!.
Αλήθεια, τι θα απαντήσει για την ειδική αγωγή που είναι ακόμα πιο υποβαθμισμένη και πολύ κατώτερη των πραγματικών αναγκών και με το νομοσχέδιο για τις Νέες δομές προωθεί ατομικές λύσεις, για την «κανονικότητά» τους που στοιβάζει ολοένα και περισσότερους μαθητές στα τμήματα ή αφήνει απέξω μαθητές, όπως στα νηπιαγωγεία και στα «ολιγομελή» ΕΠΑΛ και τάξεις ένταξης!!
Επειδή η απάντηση είναι προφανής και αναμενόμενη, διοργανώνουμε διαμαρτυρία και βροντοφωνάζουμε:
Εμείς οι γονείς, μαζί με τους και τους καθηγητές τους μαθητές , μαζί με όλους τους εργαζόμενους , ενώνουμε τις δυνάμεις μας, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και απαιτούμε ένα σχολείο που να μορφώνει χωρίς να εξοντώνει. Θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά του, μέχρι να δικαιωθεί το βασικό μας αίτημα: δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή