21-10-14 Τοποθέτηση Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για …

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/10/2014 - 17:08 | Author: Newsroom Ipaidia

Δελτίο Τύπου

Τοποθέτηση Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το «Νομοσχέδιο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία»

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το «Νομοσχέδιο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία» αναφέρθηκε:

Στα όσα συνέβησαν χθες στην Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου: «Μου διαμαρτυρήθηκε ο Πρύτανής ότι έγινε παραβίαση του χώρου της Πρυτανείας από συναδέλφους από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Υπάρχει αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια και αυτό αφορά στην καθαριότητα και την ασφάλεια. Αυτό που κάνει ο Πρύτανεις αφορά την Πρυτανεία, δηλαδή, το διοικητήριο όχι το κάμπους, όχι τους χώρους όπου γίνεται το μάθημα. Μπορώ να μπω στους χώρους ενός κόμματος χωρίς άδεια; Υπάρχουν Πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ στην αίθουσα. Τουλάχιστον στις Πρυτανείες ουδείς δικαιούται να εισέρχεται και να μην δίνει λογαριασμό. Η δική μας παρέμβαση έχει μορφή έκκλησης να προχωρήσουμε το ακαδημαϊκό έτος χωρίς τέτοια θέματα εν μέσω κρίσης. Μίλησα με τον Πρύτανη, τον κ. Φορτσάκη. Δεν κλειδώνουν τους υπάλληλους μέσα στα γραφεία. Κύριοι συνάδελφοι, δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στο Πανεπιστήμιο. Είστε σοβαροί άνθρωποι εσείς, είστε Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πάει να πει ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε; Για τους χώρους όπου καταστρέφονταν η περιουσία του Πανεπιστημίου στις κινητοποιήσεις του 2011, σωστά πήρε τα μέτρα ο Πρύτανης χωρίς να του υποδείξουμε τίποτε. Χαίρομαι, πάντω,ς που η κουβέντα εξελίχθηκε σε ήπιο κλίμα».

Στα μεταλλυκειακά κέντρα εκπαίδευσης που παρανομούν: «Σχετικά με όσους παρανομούν και βρίσκονται στον χώρο της μεταλλυκειακής εκπαίδευσης, γι’ αυτούς που δεν συμμορφώνονται με την ασφαλιστική νομοθεσία και για αυτούς που εμπαίζουν το ΙΚΑ δεν θα είναι ήπιοι οι τόνοι μου. Υπήρχε μία προθεσμία μέχρι 15 Οκτωβρίου καθώς οι οφειλές προς το ΙΚΑ είναι στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Θα σταματήσουν να μην πληρώνουν το ΙΚΑ για να πληρώνουν την διαφήμισή τους για να μην πω κάτι άλλο. Είναι σα να τους επιδοτεί το κράτος.

Πράγματι πήγαν να ρυθμίσουν πολλοί στο τέλος της προθεσμίας και είναι εν αναμονή μία συνολικής ρύθμισης. Στις 14 Οκτωβρίου μία εξ αυτών των επιχειρήσεων κατέθεσε πλαστά πιστοποιητικά. Και με επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ, ο κ. Σπυρόπουλος μας ενημέρωσε ότι θα πάει σήμερα το απόγευμα στον εισαγγελέα. Επειδή πολλά ειπώθηκαν μετά την προηγούμενη τοποθέτησή μας στην Επιτροπή, εδώ στους διαδρόμους και υπήρξαν πολλά τηλεφωνήματα, ότι έχει να πει κάθε συνάδελφος να μου τα πει εδώ στην Επιτροπή. Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. Το Υπουργείο είναι σε σωστό δρόμο. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε πόντο. Θέλουμε να έχουμε την στήριξη από την Επιτροπή. Δεν τα βρίσκουμε εμείς, δεν τα ξέρουμε, το ΙΚΑ τα εντοπίζει. Εκδίδεται ως έγγραφο κάτι το οποίο δεν έχει βγει από τις υπηρεσίες του και είναι πλαστό. Στέλνουν επιστολές στον Πρωθυπουργό και λένε ότι τους διασύρουμε. Δεν λένε για το πώς αλλάζουν ονομασίες και ότι ο υπεύθυνος του κυλικείου έγινε γενικός διευθυντής της υπό νέας ονομασίας επιχείρησης. Θα σας ενημερώνουμε διότι θα καθαρίσουμε την μεταλλυκειακή εκπαίδευση. Σήμερα το πρωί είχα συνάντηση με τον Κινέζο Πρέσβη. Γιατί να έρχονται μόνο 27 Κινέζοι στην Ελλάδα για σπουδές και χιλιάδες ή και εκατομμύρια να πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Ο χώρος, όμως, υποδοχής θα πρέπει να είναι καθαρός. Φαντάζεστε να έρχονταν άνθρωποι εδώ σε ιδρύματα με πλαστά πιστοποιητικά».

Στην δυνατότητα παρέμβασης στην διαμόρφωση του σχεδίου νόμου «για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία»:

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εντάξουμε παρεμβάσεις. Θα είναι μακρά η διαδικασία και δεν θα σπεύσουμε, διότι θέλουμε να καταλήξουμε σε δόκιμες λύσεις. Καταθέσαμε το σχέδιο νόμου παρά το γεγονός ότι αν είχα εγώ την πρωτοβουλία για το νόμο δεν θα το είχα καταθέσει. Έπρεπε, όμως, λόγω του προγράμματος να κατατεθεί ένα σχέδιο νόμου ενώ υπήρχαν πιέσεις και από την Βουλή. Θα προσαρμόσουμε αυτά που πρέπει να προσαρμόσουμε όχι για να είναι σύμφωνο το σχέδιο νόμου με αυτά που λένε οι φορείς, αλλά σύμφωνο με αυτό που επιτάσσει η σημερινή εποχή».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

rsz 2 9

Loading...


  • europalso   ideascentral