Για μία ακόμη χρονιά, η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στον τομέα της Κλασικής Φιλολογίας, μέσα από τη διοργάνωση του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία (Trends in Classics)». Το συνέδριο πραγματοποιείται από τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Duke University και του Oberlin College & Conservatory.
Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, από τις 22 έως τις 24 Μαΐου 2025. Στο βήμα θα ανέβουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Κλασικής Φιλολογίας και των ανθρωπιστικών επιστημών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες ερευνητικές τους προσεγγίσεις. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, καθηγήτρια Ιωάννα Καραμάνου, οι καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος και Θεόδωρος Παπαγγελής, μεταξύ άλλων.
Τη γενική επιμέλεια και τον συντονισμό του συνεδρίου έχουν αναλάβει οι καθηγητές Lauren Ginsberg και Christopher Trinacty. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος και Σταύρος Φραγκουλίδης.
Το φετινό θεματικό επίκεντρο στρέφεται γύρω από τον Νέρωνα και την εποχή του, ένα πεδίο που εξακολουθεί να απασχολεί τον σύγχρονο φιλολογικό και ιστορικό στοχασμό. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί έντονη ανανέωση του ενδιαφέροντος για τον πέμπτο αυτοκράτορα της Ρώμης και την περίοδο 54-68 μ.Χ., με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έκδοση δύο συλλογικών τόμων («Companions»), τρεις μεγάλες εκθέσεις σε μουσεία, νέες ανασκαφικές έρευνες στη Domus Aurea, καθώς και τη συγγραφή πολλών νέων βιογραφιών που επιχειρούν να φωτίσουν εκ νέου την προσωπικότητα και τη δράση του.
Η μεταθανάτια επιρροή του Νέρωνα αποτελεί επίσης βασικό άξονα της θεματολογίας. Μετά την αυτοκτονία του το 68 μ.Χ., οι επόμενοι αιώνες ανέπτυξαν διαφορετικές αναπαραστάσεις της προσωπικότητάς του: από τη φλαβιανή πολιτική επαναδιαμόρφωση της εικόνας του, μέχρι τον μεταγενέστερο χριστιανικό μύθο του Νέρωνα ως Αντίχριστου. Το συνέδριο εξετάζει, επιπλέον, τη συμβολή των συγγραφέων της Νερώνειας περιόδου στη διαμόρφωση της πρώιμης νεότερης λογοτεχνίας, τον τρόπο με τον οποίο η προσωπικότητά του ερμηνεύτηκε στον 19ο αιώνα ως υπόδειγμα παρηκμασμένου ανδρισμού, αλλά και την αξιοποίησή του από τη βιομηχανία του κινηματογράφου ως μορφή εντυπωσιακού θεάματος. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, «ίσως είναι πλέον εύλογο να μιλάμε για πολλαπλές “Εποχές του Νέρωνα”».
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται ανακοινώσεις από 22 ομιλητές προερχόμενους από διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους που σχετίζονται με τις αρχαιογνωστικές επιστήμες. Οι παρουσιάσεις τους επικεντρώνονται τόσο στις πολιτισμικές, φιλοσοφικές, λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές πτυχές της εποχής του Νέρωνα, όσο και στη διαχρονική πρόσληψη του προσώπου του στο πλαίσιο του λεγόμενου Νερώνειου Πολιτισμού.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και οι εργασίες του είναι ανοικτές στο κοινό.
Δείτε επίσης Μαρινάκης για Πανεπιστήμια: Μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα ελεγχόμενης εισόδου