ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη YΠΑΙΘ Ανδρέα Λοβέρδου στο Κontra 24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο «ΚΟΝΤΡΑ» και τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Λιάτσο, ρωτήθηκε και απάντησε στα παρακάτω θέματα:

Για την υποψηφιότητά του:

«Είμαι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Γιατί με ρωτάνε με ποιον κατεβαίνεις. Κι αυτό το κάνουν ευλόγως, γιατί οι άνθρωποι ακόμη δεν έχουν παρακολουθήσει την πολιτική, όπως εμείς οι πολιτικοί και εσείς οι δημοσιογράφοι. Δηλαδή στην περιφέρειά μου στη Β’ Αθηνών σου λένε με ποιο κόμμα κατεβαίνεις. Ή σου δίνουν να καταλάβεις ότι οι εκλογές είναι έκτο θέμα γι’ αυτούς στην ημερήσια διάταξή τους και προηγούνται τα δικά τους τα προσωπικά τους, τα οικονομικά τους.

Δύο θέματα κυριαρχούν. Το πρώτο η ανεργία στις πιο πολλές περιοχές της Β’ Αθηνών και το δεύτερο ο ΕΝΦΙΑ. Αυτά τα δυο θέματα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει ότι αυτό το θέμα δίνει τη νίκη στις εκλογές, γι αυτό είπαν πως δεν θα τον εισπράξουν το 2015. Είναι το νούμερο ένα στη Β’ Αθηνών. Κυριαρχεί στις περιπτώσεις των συζητήσεων που εγώ έχω μετάσχει, ή σε αυτά που μου λένε στο δρόμο.

ΈΝΦΙΑ και ανεργία. Ανάλογα με ποιους ανθρώπους που μιλάς ή ποιοι σου μιλάνε. Αυτοί που μου μιλάνε, μου μιλάνε για τον ΕΝΦΙΑ. Έρχονται μόνοι τους. Δηλαδή επειδή περνάω από κάπου, είμαι σε μια πλατεία, σε ένα καφενείο, σε μια περιοχή, μου βάζουν τον ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που έρχονται μόνοι τους. Και μου δίνουν την εντύπωση, αν είναι αλήθειες αυτά που μου λένε, ότι μετακινούνται από τη Ν.Δ. στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλάω με άνεση προς ώρας, θα το δούμε μέχρι το τέλος. Οι εκλογές είναι σε 10 μέρες. Δεν ξέρω ακόμη εάν παγιώθηκαν οι τάσεις στην κοινή γνώμη, στους πολίτες, που είναι και οι φορείς της λαϊκής κυριαρχίας, 25 του μηνός η χώρα ανήκει σε αυτούς. Αυτοί αποφασίζουν».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.

« Δεν το ξέρω ακόμα. Δεν μπορώ να το πω εγώ. Η δική μου εμπειρία είναι αυτό που λέτε, πέραν των δημοσκοπήσεων. Είναι αυτό που λέτε. Αλλά από τη Β’ Αθηνών πάλι δεν είναι η εμπειρία μου από το σύνολο της επικράτειας.

Και πιστεύω ότι επειδή είναι χαμηλά ακόμη στην ημερήσια διάταξη των ανθρώπων το τι θα κάνουν στις εκλογές για κόμματα και για πρόσωπα, η άλλη εβδομάδα είναι η κρίσιμη που θα καθορίσει ίσως και αυτό ακόμη το αποτέλεσμα σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο, με τον τρίτο κοκ.

Ο κόσμος όμωςε πρεπει να έχει τα κριτήρια για να διαμορφώσει τη στάση του. Ποιους θα ψηφίσει. Και τα κριτήρια τα δίνουμε εμείς που είμαστε υποψήφιοι εάν τα δεχτεί. Μπορεί να μην τα δεχτεί, αλλά πρέπει να ξέρει ότι όταν μιλάμε για πηγή χρηματοδότησης πού θα βρεις τα λεφτά. Αυτό το λέμε πιο κομψά πηγή χρηματοδότησης.

Το ότι έχεις ανάγκες που προκύπτουν και από το ότι γίνονται εκλογές στην πλάτη των ανθρώπων αυτό θα φορτωθεί. Ας πούμε οι εκλογές που έγιναν το 2012 ενώ μπορούσε να πάει ένα χρόνο αργότερα αυτή η διαδικασία, κόστισαν 7 δις επιβάρυνση στα μέτρα που πήραμε, όχι ότι κόστισαν οι εκλογές. Δεν πήραμε τα 6 δις που θα παίρναμε τέλος Μαρτίου του 2012 για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ελλάδας προς επιχειρήσεις στο εσωτερικό της και για επιστροφή ΦΠΑ.

Και το πρόγραμμα από 11,5 δις που ήταν να πάρουμε τον Ιούνιο, πήραμε 18 το Νοέμβριο.θα ήταν καλύτερο να πάμε σε εκλογές στο και

να έχει προκύψει και το 3% ανάπτυξης. Τώρα θα έρθει; Σε τι εξελίξεις πάμε; Ξέρω εγώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έχει μια ξεκάθαρη αλλά όχι σωστή. Είναι ξεκάθαρο ως φωτογραφία. Μια φωτογραφία που έχει τραβηχτεί καλά είναι ξεκάθαρη. Ωραία. Και εγώ λέω το ίδιο για τον ΕΝΦΙΑ. Και εγώ το λέω για το άλφα και το βήτα. Και εγώ δέχομαι τα προβλήματα. Το να δέχεσαι τα προβλήματα σημαίνει ότι έχεις βρει τις λύσεις; Άμα δεν πει από πού θα χρηματοδοτηθεί αυτός ο οποίος τα υπόσχεται όλα, δεν πρέπει ο πολίτης να κρατήσει μικρό καλάθι; Δεν πρέπει να σκεφτεί με αυτή τη λογική εάν πάει, τι θα γίνει; Θα διαπραγματευτούμε λέει.

Εδώ δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για το γήπεδο της ΑΕΚ. Δεν μπορούν να πείσουν το δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας. Και το λέει αυτό ο Στέλιος Μανωλάς στον κ. Τσίπρα τον ίδιο την Δευτέρα. Εχουμε το νέο δήμαρχο από τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου που είναι ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν κάνω λάθος, ή κάτι εκεί, και εν πάση περιπτώσει ενώ το κόμμα έχει άλφα θέση, να γίνει το γήπεδο, ο δήμαρχος έχει την άποψη να μην γίνει. Και ένα δήμαρχο που είναι και δικός σου δεν τον έχεις μεταπείσει 7 μήνες, θα μεταπείσεις το Σόιμπλε;

Συγνώμη για την απλούστευση, αλλά ναι, εγώ θα κάνω διαπραγμάτευση. Ποιος είσαι εσύ; Εσείς δεν κάνατε. Γιατί δεν κάναμε; Γιατί θέλαμε να αντιμετωπίσουμε τη μήνη του κόσμου, τις μομφές; Γιατί δεν κάναμε και θα κάνετε εσείς; Το πρόγραμμά σας έφερε τη χώρα εκεί. Μα, ήταν πρόγραμμά μας; Ήταν πρόγραμμά μας να διαχειριστούμε μια πτώχευση; Η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το μνημόνιο την κρίση, τους απαντάμε. θα λένε δηλαδή το ίδιο μετά τις εκλογές; Θα το κάνουν τούμπα; . Είναι απλό πράγμα; Κατ’ αρχάς είναι ανήθικο. Εμείς τρώμε πέντε χρόνια ξύλο στο δρόμο. Προπηλακιζόμαστε από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι από το 2012 και μετά κάπως ηρεμούν, αλλά πάντως έχουμε ακούσει, μας έχουν πει προδότες, δοσίλογους, μας έχουν προπηλακίσει. Μας έχουν χτυπήσει. Έχουν ασκήσει σωματική βία. Έχουν, έχουν, έχουν πει και πολλές φορές ο πολίτης ερεθίζεται από ένα λόγο δημαγωγικό που εκφράζει η αντιπολίτευσή σου. Θα κάνει τούμπα μετά από πέντε χρόνια; Σοβαρά; Δηλαδή πέντε χρόνια κορόιδευαν; Είναι έντιμο αυτό;

Και όταν θα κάνει τούμπα η αριστερή πλευρά τους θα το δεχτεί; Εμείς ας πούμε ότι θα το δεχτούμε. Αλλά τι θα γίνει; Θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Θα πάμε πάλι σε εκλογές; Τα λέω αυτά όχι για να κινδυνολογήσω, αλλά να καταγράψω κινδύνους. Για να μη λένε μετά τις 26 δεν μας τα είχατε πει».

Για τον ΕΝΦΙΑ.

«Ο ΕΝΦΙΑ! Λέει ο κ. Παππάς, τον άκουσα, ότι για το 2015. Πράγμα που σημαίνει ότι ο φόρος του 2014 που πληρώνουμε τώρα θα εισπραχθεί κανονικά, άρα μιλάμε πια για εισπρακτικές μεθόδους του 2016. Τώρα έχουμε 2015 σας θυμίζω. Άρα σε αυτόν που λέει ότι 13ο μισθό θα πάρω το Φεβρουάριο, ή ότι δεν πληρώνω, υπάρχει μια ήδη απάντηση ότι αυτά προεκλογικά ήταν, τώρα διευκρινίζονται. Μιλάμε για το 2015 που θα εισπραχθεί το 2016. Δηλαδή τις τρέχουσες υποχρεώσεις θα τις πληρώσεις.

Και ταυτοχρόνως σας μιλάω με άνεση, γιατί εγώ δεν έχω ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς πήραμε το έκτακτο μέτρο, το χαράτσι, που ήταν 1,9 δις και ο κ. Στουρνάρας με τη Ν.Δ. πήραν τα 3,3 δις και εμάς μας ψήνανε για δυο χρόνια στη σούβλα ενώ για τη Ν.Δ. ασκήθηκε κριτική μιας εβδομάδας. Τώρα όμως η πράξη δείχνει πόσο κρίσιμος και λάθος ήταν ο ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτό μιλάω τόσο άνετα.

Ωστόσο, 4 δις λιγότερα είναι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τα προβλεπόμενα. Πάμε ήδη για χρηματοδοτικό κενό. Σήμερα ανακοινώθηκε αυτό και άρα όλη αυτή η ανωμαλία των εκλογών από κάπου θα πληρωθεί. Αυτό ο πολίτης πρέπει να το ξέρει. Μας ακούει απόψε τους δυο μας, το 4 δις που ακούει να λέει η τηλεόραση, επειδή δεν υπάρχει πια ο θεσμός της άνετης δανειοδότησης, κάποιος θα το πληρώσει αυτό.

Και έχετε δει μέχρι στιγμής ποιος το πληρώνει».

Για το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ προεκλογικά.

«Ζορίζεται πράγματι, όπως ζοριζόταν και στις Ευρωεκλογές. Αλλά νομίζω ότι τελικώς η δύναμή του θα κυμανθεί από το 6% προς το 7%. Αυτό στοχεύουμε. Σε αυτό παλεύουμε γιατί αυτό μάλλον έτσι όπως πάει ο διπολισμός, θα δώσει και την τρίτη θέση. Με χαμηλό ποσοστό θα είναι ο τρίτος, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις ότι τα δυο μεγάλα κόμματα ανεβαίνουν. Κι εγώ πάντα σεβόμουν τις έρευνες τις δημοσκοπικές, ακόμη και όταν δεν με συνέφεραν.

Βλέπω αυτό τον κίνδυνο της συρρίκνωσης των μικροτέρων κομμάτων και λέω ότι πρέπει να είμαστε τρίτο κόμμα. Δεν είμαστε μακριά από εκεί. Τρία, τέσσερα κόμματα είμαστε μία η άλλη.

Εμείς μπορούμε να είμαστε τρίτο κόμμα και δεν είναι καλό να είναι η Χρυσή Αυγή.Δεν φαίνεται κ.Λιάτσο το ΠΑΣΟΚ ότι κινδυνεύει να μπει στη Βουλή σε καμία περίπτωση. Δεν το βλέπω εγώ αυτό. Και δεν το βλέπω στον δικό μου προεκλογικό αγώνα.

Αλλά εκείνο που στοχεύουμε δεν είναι η επάρκεια, η κοινοβουλευτική επάρκεια το 3%. Στοχεύουμε να είμαστε τρίτο κόμμα, να μην είναι η Χρυσή Αυγή, να μην είναι το Ποτάμι που δεν ξέρεις. Εγώ έχω χαιρετίσει την ίδρυση του κόμματος αυτού και τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη, αλλά όταν ένα κόμμα συντίθεται από πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι ενοποιημένες στην πρώτη στραβή, όπως έδειξε η ΔΗΜΑΡ, που είχε και μια στοιχειώδη ενότητα, ως ευρωπαϊκή αριστερά, άλλος πήγε από εδώ, άλλος πήγε από εκεί. Στην πρώτη δυσκολία διαλυθήκανε.

Εμείς υποσχόμαστε ότι τόσο πια που έχουμε συρρικνωθεί, είμαστε μια ομάδα στελεχών και ανθρώπων που έχουμε εσωτερική ενότητα, που δεν τσακωνόμαστε, που θα είμαστε μια ασφαλής δύναμη και θα πάρει τη διερευνητική εντολή ένας που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και όχι φυσικά η Χρυσή Αυγή».

Για το κόμμα του Παπανδρέου.

«Μας δημιούργησε πρόβλημα χωρίς να κάνει καλό στον εαυτό του. Νομίζω ότι μόνο κακό ήταν αυτό. Δεν έχω καταλάβει γιατί το έκανε. Πολιτικός είμαι, είμαι υποχρεωμένος να εκτιμώ τα πάντα, ή να έχω εκτιμήσεις για τα πάντα, αλλά αυτή μου την εκτίμηση δεν θέλω να την πω. Δεν θέλω να την αναφέρω, γιατί δημιουργεί περαιτέρω εσωστρέφεια. Ήταν μαχαιριά για μας. Και χωρίς να είναι για τον ίδιο κάτι ωφέλιμο. Προσπάθησα να τον πείσω να μην το κάνει.

Μαζί με πέντε συναδέλφους πήγαμε μετά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή στο γραφείο του. Πήγαμε στο γραφείο του έξι βουλευτές και του είπαμε να μην το κάνει. Ο καθένας έλεγε τα επιχειρήματά του. Είπα και εγώ τα δικά μου. Είχα προσπαθήσει να τον δω και να επικοινωνήσω μαζί του. Δεν είχε ανταποκριθεί.

Έκανα δημόσιες δηλώσεις. Πίεσα όσο μπορούσα για να μην γίνει. Αφού έγινε όμως μετά εγώ δεν μπορώ να ασχολούμαι με αυτό και δεν πρέπει να το κάνω και δεν θα το κάνω».

Για την πρόταση Παπανδρέου στον Βενιζέλο να γίνει Πρωθυπουργός.

«Δεν το ξέρω. Ούτε σε εμένα το έχει πει ο κ. Βενιζέλος αυτό. Ξέρετε τη στενή μου φιλία παρά τη σύγκρουσή μας το 2012, πόσο έχω στηρίξει και τον έναν και τον άλλον δηλαδή. Αλλά με τον κ. Βενιζέλο συνδεόμαστε και με προσωπική φιλία. Δεν μου το έχει πει ποτέ και πραγματικά πρόκειται περί αποκάλυψης.

Εφόσοντο επιβεβαίωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ότι πράγματι έγινε αυτό το τηλεφώνημα τότε πρόκειται για μια αλήθεια πέρα ως πέρα την οποία έχει σεβαστεί ο κ. Βενιζέλος. Δεν μου το έχει πει εμένα ποτέ.

Είναι πολύ καλές οι σχέσεις μας κ.Λιάτσο, και θα μου το είχε πει. Ήταν κάτι που το προφύλαξε και το γεγονός ότι το επιβεβαιώνει και σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ άλλο, που έχει την δική του ιδιαιτερότητα και την ανεξαρτησία, θεωρώ ότι το επαληθεύει σε απόλυτο βαθμό και άρα αυτό ας το κρατήσει αυτός που μας ακούει στα δεδομένα του».

Για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας και τι λέει το Σύνταγμα.

«Παναγία βόηθα για τη χώρα. Δηλαδή 4 δις μέχρι στιγμής λιγότερα έσοδα. Φαντάζεστε αυτό να τραβήξει μέχρι το Μάρτιο; Θα καταστραφούμε. Και τελικά την πληρώνει τη νύφη ο λαός. Δεν την πληρώνει ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η Μέρκελ, ούτε κανένας. Εμείς την πληρώνουμε. Ο ελληνικός λαός την πληρώνει.

Ήθελα να το πω αυτό πριν μόνος μου, μου το ρωτάτε τώρα, ακόμη καλύτερα.

Τι λέει το Σύνταγμα. Εάν κανείς δεν είναι απόλυτα πρώτος με 151 βουλευτές δηλαδή και πάνω, τότε ουδείς αρχηγός, ούτε ο αρχηγός του πρώτου κόμματος διορίζεται Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Όλοι παίρνουν, ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος δηλαδή διερευνητική εντολή, που την κρατούν μέχρι τρεις μέρες να βρούνε πλειοψηφία. . Ας πούμε ότι ο χ παίρνει 144, 140, 138. Του δίνει ο Πρόεδρος εντολή να διερευνήσει, λέγεται διερευνητική εντολή αν μπορεί να γίνουν 151 οι βουλευτές που θα τον στηρίξουν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τον διορίζει Πρωθυπουργό για να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση να πάει στη Βουλή.

Λένε κάποιοι και σωστά λένε, μα, η Βουλή μπορεί να δώσει ανοχή. Μπορεί με σχετική πλειοψηφία να δώσει εμπιστοσύνη. Δεν χρειάζονται 151. Αλήθεια είναι αυτό. Αλλά για να φτάσεις στη Βουλή να της ζητήσεις έστω την ανοχή της, πρέπει να διοριστείς Πρωθυπουργός. Για να διοριστείς Πρωθυπουργός πρέπει κόμματα των οποίων ο αριθμός των βουλευτών είναι 151 και άνω, να έχουν δηλώσει μαζί με το δικό σου κόμμα, ότι θα σε στηρίξουν. Τότε σε διορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωθυπουργό και σου δίνει εντολή να σχηματίσεις κυβέρνηση.

Δεν παίρνει δηλώσεις του Ν. 105 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ακούει. Το άλφα κόμμα λέει εγώ θα του δώσω ανοχή. Το βήτα κόμμα λέει εγώ θα του δώσω εμπιστοσύνη. Το τρίτο κόμμα λέει το άλφα, το τέταρτο κόμμα λέει όχι. Κάνει μια πράξη αριθμητική ο Πρόεδρος, προσθέτει και εάν το άθροισμα είναι 151 λέει έλα εδώ κύριε χι, σε διορίζω Πρωθυπουργό, τώρα φτιάξε και την κυβέρνησή σου.

Αυτή η κυβέρνηση πάει στη Βουλή και μπορεί να πάρει εμπιστοσύνη με λιγότερο από 151. Αυτά λέει το Σύνταγμα. Άρα είναι ψάρεμα στα θολά νερά από εκείνους που λένε, θα πάμε στη Βουλή. Όχι φίλε. Για να σου πούμε ότι θα μπορούμε να σε στηρίξουμε ή έστω να σου δώσουμε ψήφο ανοχής χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση, χωρίς τίποτα, για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να μας έχεις πει ξεκάθαρα τι θα κάνεις.

Δεν θα ρίξεις εσύ τη χώρα στα βράχια και θα την πληρώνουμε εμείς. Χρειάζεται συμφωνία σε πολύ βασικά σημεία με απόλυτη δημοσιότητα και διαύγεια. Με κλείσιμο ματιών έλα στη Βουλή και εγώ εντάξει μωρέ…

Δεν ξέρω κ, Λιάτσο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία στις 25 Γενάρη να βρει κόμματα να κάνει κυβέρνηση».

Για πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ΄.

«Όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που λέει σήμερα δεν θα υπάρξει συνεργασία.

Γιατί δεν μπορεί να σου λέει ο άλλος ότι δεν ξέρει πού θα βρει τα χρήματα τα οποία του χρειάζονται για να κάνει τα πρώτα του βήματα, αφήνει και κορυφαία στελέχη του να λένε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση, την οποία χρειάζεται η χώρα, οι πολίτες θα την πληρώσουν. Δεν μπορεί κάθε μέρα να ακούς και κάτι άλλο για την πηγή χρηματοδότησης που είναι η ανάσα του κόσμου και της χώρας. Όπως είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρεις πού θα σε πάει. Γι’ αυτό σας είπα πριν μετεκλογικά κάθε συνεργασία, ακόμη και η ψήφος ανοχής, προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα ενεργειών. Θα κάνω αυτό, αυτό, αυτό. Ειδάλλως φίλε θα πληρώσεις εσύ τη νύφη αν η χώρα βρει τοίχο. Δεν θα την πληρώσουμε όλοι μαζί.

Εκείνο που λέει το ΠΑΣΟΚ και το υποστηρίζω, όχι για να ξεφύγω από το ερώτημά σας, γιατί το υποστηρίζαμε και το 2012, τον Ιούνιο και το Μάιο. Οικουμενική κυβέρνηση των δημοκρατικών κομμάτων.

Κυβέρνηση που πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο. Δεν πρέπει να κάνει απολύσεις, όπως δεν κάναμε εμείς επιβάλλοντας στη Ν.Δ. αυτή την πολιτική από τον Ιούλιο και έχω και προσωπική συμμετοχή σε αυτό. Ήμουνα ο πρώτος υπουργός που είπε δεν απολύω. Και δεν έγινε καμία απόλυση στο Υπουργείο Παιδείας. Εμείς καθορίσαμε την ελεύθερη είσοδο στα νοσοκομεία αποκρούοντας την πρόταση για 25 ευρώ εισόδου. Εμείς περιορίσαμε τις απώλειες του κόσμου, των εργαζομένων στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Έχουμε περγαμηνές στην κατεύθυνση μιας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Δηλαδή αυτά θα τα βάλουμε στο πρόγραμμά μας.

Πώςθα δώσεις 13ο μισθό το Φεβρουάριο? Αφού δεν έχεις λεφτά να τον δώσεις. Αφού σου προκύπτει λόγω των εκλογών που προκάλεσες και νέο χρηματοδοτικό κενό. Πώς θα συμφωνήσουμε; Κοροϊδεύεις τον κόσμο. Και τι θα πας να πεις μετά;

Στις 26 του μηνός πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και χωρίς σοβαρότητα και σαφήνεια, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά και σε αυτά που θα κάνω ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ».

Για το κόμμα του Α.Λοβέρδου.

«Εμείς από τις ευρωεκλογές, μπήκαμε κάναμε την Ελιά, ξεπεράστηκαν από τα Χριστούγεννα του 2013 προς 2014 όλες οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις που είχαμε με τον κ. Βενιζέλο και στη συνέχεια μετά τη δημιουργία της Ελιάς και την ευδοκίμησή της, γιατί πήραμε ένα ποσοστό που δεν το περίμενε και κανείς σχεδόν, το 8% που πήραμε.

Διπλασιάσαμε από αυτό που μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Μετά εγώ προσχώρησα στο ΠΑΣΟΚ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ. Είμαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πια και η νέα Ελλάδα έχει γίνει ένας όμιλος, όπως ήταν οι αρχικές μου προθέσεις πριν διαγραφώ. Γιατί όταν με διέγραψε ο κ. Βενιζέλος, εγώ ένα όμιλο είχα κάνει τότε. Δεν είχα διάθεση να κάνω κόμματα κι αυτά.

Υπήρχαν άλλοι όμιλοι στο ΠΑΣΟΚ, του κ. Παναγιωτακόπουλου τότε, του κ. Παντελή Οικονόμου. Ο δικός μου ενόχλησε. Αλλά αυτά τα ξεπεράσαμε.»

Για τον Χ.Αηδόνη και το Πασόκ μετά τις εκλογές.

«Συζητάγαμε όλο αυτό τον καιρό με τον Χ.Αηδόνη και είμαστε και πάρα πολύ στενοί φίλοι. Και ένα παράδειγμα, ένα απόλυτο παράδειγμα, πώς στις 26 του μηνός πέραν των υποχρεώσεων που έχει η χώρα και στις οποίες θα αφιερωθώ από τη Βουλή, από όπου ο λαός επιλέξει να είμαι, (ζητώ την ψήφο του άλλωστε στη Β’ Αθηνών), θα δουλέψω και για την ενότητα του χώρου μας και πιστεύω ότι πολλά από τα στελέχη αυτά τα οποία τώρα είδαν το κόμμα αυτό που έγινε ως μια λύση, θα ξανάρθουν στην κοίτη της Δημοκρατικής Παράταξης και θα ξαναφτιάξουμε πια ένα πολύ μεγάλο χώρο, αφού οι δημαγωγίες εάν κερδίσουν τις εκλογές μόνο κακό έχουν να πάθουν στη συνέχεια, γιατί στις 26 του μηνός αν έχεις πει ψέματα δεν μαζεύονται».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θέλω να έρθουμε λίγο στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να μας φωτίσετε σε ορισμένα θεματάκια. Πείτε μου κάτι εάν υπάρξει πρόβλημα με την εκλογή του νέου Προέδρου. Ο σημερινός Πρόεδρος ο κ. Παπούλιας, είναι σωστό αυτό που μου λένε σύμφωνα με το σύνταγμα, ότι παρατείνεται η θητεία του μέχρι που να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Είναι αληθές αυτό;

Μπορεί να γίνει να παραταθεί η θητεία του Κ.Παπούλια μέχρι που να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν χρειάζεται γιατί η διατύπωση του άρθρου 37 επιτρέπει να γίνει αυτό που θα σας πω και το λέω και με σοβαρότητα δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ αυτό. Δεν είναι σωστό να περιμένουμε αλλεπάλληλες εκλογές, γιατί το Σύνταγμα επιτρέπει να έχουμε ακόμη και υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή να μην καταφέρει να κάνει Κυβέρνηση ούτε το πρώτο κόμμα, ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο, να μαζευτούν όλοι γύρω από τον Πρόεδρο να μην τα βγάλουν πέρα, να γίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να πάει η χώρα σε εκλογές.

Συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση, προσέξτε τι λέει το σύνταγμα και διαλύεται η Βουλή από τον πρόεδρο. Άρα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, έχουμε συγκρότηση της Βουλής σε σώμα, όπως έγινε το 2012.

Για δυο μέρες δεν συγκροτήθηκε η Βουλή το 2012; Έβγαλε πρόεδρο Βουλής και διαλύθηκε. Θα βγάλει Πρόεδρο Βουλής, θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα βγάλει Πρόεδρο Βουλής, θα εκλέξει πρόεδρο που είναι από το Σύνταγμα η πρώτη της υποχρέωση. Θα εκλέξει Πρόεδρο και θα διαλυθεί.

Μπορεί και ενώ υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η Βουλή να συγκροτηθεί σε σώμα, όπως έγινε το 2012. Να μην διαλυθεί σε δυο μέρες. Να βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας, πόσο μπορεί να της πάρει μάξιμουμ αυτό; 11 μέρες».

Για τον Δ.Αβραμόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Εμείς δεν ψηφίσαμε το Σταύρο Δήμα; Που ήταν ένας κεντροδεξιός ήπιος άνθρωπος .Άρα εάν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κεντροδεξιό κ.Λιάτσο γιατί να μην τον ψηφίσουμε;Θα αλλάξουμε κριτήριο; Δηλαδή μια λύση δεν θα βρούμε 11 εκατομμύρια Έλληνες; Δεν θα βρούμε έναν άνθρωπο σαν τον κ. Δήμα; Σαν τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο; Τον κ. Κάρολο Παπούλια; Τον αείμνηστο Καραμανλή; Θα βρούμε έναν άνθρωπο να τον ψηφίσουμε, να έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα προκαλούμε διαρκώς ένταση και κρίση και καθυστερήσεις για ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα που επιβάλλει την ενότητα όλων μας; Εμείς θα κάνουμε μάθημα στους αντιπάλους μας εθνικής ευθύνης. Αυτοί δεν ψήφισαν να συνεχίσει η χώρα την πορεία της, να πραγματοποιηθεί η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Για τον λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό.

«Βλέπω πολύ θετικά τα πράγματα. Είμαστε και εμείς μέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια. Θα είμαστε κι εμείς μέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια.

Μάλιστα η πρότασή μας για οικουμενική αυτό λέει. Πώς εξειδικευόταν το 2012; Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Πώς θα εξειδικεύεται τώρα; Ανάλογα με τα κόμματα τα δημοκρατικά κόμματα που θα αναδείξει ο κυρίαρχος λαός.

Βεβαίως μπορεί κ. Λιάτσο να υπάρξει πεδίο συνεργασίας. Να σας θυμίσω τι έλεγε ο κ. Σαμαράς εναντίον του κ. Παπανδρέου; Και τι δεν μας έλεγε. Ο κ. Σαμαράς δεν πήρε την πρωτοβουλία για το αντιμνημονιακό μέτωπο; Και δεν έλεγε ότι θα σκίσει το μνημόνιο κάθε μέρα και μια σελίδα; Δεν συνεργαστήκαμε; Δεν έγινε πρωθυπουργός μετά ο ίδιος στη συνέχεια; Εμείς το έχουμε πληρώσει όλο αυτό. Είμαστε το πιο αδικημένο κόμμα της ελληνικής Βουλής. Εμείς όλες αυτές τις τούμπες των πολιτικών μας αντιπάλων, εμείς τις πληρώνουμε. Και υπάρχει και ένα όριο σε αυτό».

Για την Αντζελα Γκερέκου στη Ν.Δ.

«Εγώ δεν ασχολήθηκα με την Άντζελα Γκερέκου. Μίλησα και σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Κέρκυρας και τη σεβάστηκα. Γιατί αυτός είναι και ο χαρακτήρας μου πολιτικά. Αλλά κ. Λιάτσο ήταν ενέργεια τώρα αυτή; Όπως είναι και η ενέργεια της πολιτικής κερδοσκοπίας σε βάρος μας που κάνουν τώρα.

Κατ’ αρχάς καπηλεύονται όλη την προσπάθειά μας 2010 – 2012. Δεν αναγνωρίζουν τίποτα σε εμάς. Σαν να τα ανέλαβαν όλα από τον Ιούνιο του 2012, σαν να μην είχε γίνει τίποτα. Σαν να μην ματώσαμε δυο χρόνια εμείς. Όλες τις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε κάνει με τους οικονομικούς εισαγγελείς, τις προσπάθειες να μπει μια τάξη στα φορολογικά, τις οικειοποιούνται και ταυτοχρόνως λένε μην ψηφίζεται το ΠΑΣΟΚ, ψηφίστε Ν.Δ. για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν ομαλή συνεργασία. Και εμείς για να το κάνουμε χάρη της Ελλάδας και των πολιτών, ξεπεράσαμε μια σειρά από προβλήματα που είχαμε μετά από 40 χρόνια αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. Το κάναμε όμως. Ίσως έρχεται η ώρα για όλους και ο πολίτης τα βλέπει και θα αποκαταστήσει την αδικία που γίνεται σε βάρος του ΠΑΣΟΚ».

Γενικό σχόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α.Τσίπρα

«Μιλάει για χωρισμό κράτους – Εκκλησίας. Για αλλαγή του Συντάγματος. Μιλάει δηλαδή για πράγματα τα οποία δεν ελέγχει και ως προς το αποτέλεσμά τους.

Μιλάει για φόρους στους ορθοδόξους. Μιλάει για φορολογία στους ορθοδόξους για να πληρώνουμε τους ιερείς. Μιλάει για διακοπή της πληρωμής των ιερέων από το κράτος. Είναι 10.000 παπάδες ποιος θα τους πληρώνει; Και φορολογία στους πολίτες που δηλώνουν ορθόδοξοι. Επιπροσθέτως για να πληρώνουν τους ιερείς, λέγοντας ότι και στη Γερμανία συμβαίνει αυτό. Ναι, αλλά εμείς είμαστε μια χώρα γεμάτη φόρους. Είμαστε μια χώρα που αυτό το έκαναν μόνο οι Οθωμανοί, σε μια χώρα που αυτά έχουν ένα χαρακτήρα. Δεν έχει αλλάξει. Κάνει κινήσεις.

Στα Θεοφάνια ήμασταν και μαζί, γιατί ήμουνα εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. παύει όμως να συνυπάρχει αυτός ο πολιτικός συμβολισμός με μια προγραμματική δήλωση που κινείται τελείως διαφορετικά. Άμα μας πούνε δηλαδή ως μέτρο εξεύρεσης χρημάτων να μην πληρώνουμε τους παπάδες και να βάλουμε φόρο στον ελληνικό λαό, πώς θα συμφωνήσουμε;

Πώς να δω το ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει και το ένα και το άλλο στις πιο κρίσιμες εθνικές συνθήκες; Και να σας πω και κάτι κ. Λιιάτσο; Όταν έχω προπηλακιστεί και έχω δαρεί στο δρόμο από στελέχη του ….προσωπικά.

Με αφορμή μιας επίσκεψής μου για πολιτική ομιλία στους Αγίους Αναργύρους. Συνεργάτης μου έμεινε από εκείνη τη συμπλοκή 2,5 μήνες στο νοσοκομείο. Μας προπηλάκισαν με ρόπαλα. Άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είχαν γίνει δέκα εκπομπές μετά. Έχω κρατήσει και το βίντεο έτσι για να τους θυμάμαι. Πώς μετά από τρία χρόνια κάνουν τούμπα προς την ομαλότητα και την μετριοπάθεια;

Αλλά θα μου πεις, συγκρατείς αυτή τη στιγμή; Ναι τη συγκρατώ.. Πρώτη φορά σε εμένα έγινε; Ρωτήστε τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όταν ακόμη ήταν σε ενιαίο κόμμα. Τι λέγανε για τις κινητοποιήσεις που κάνανε και τις συγκεντρώσεις που δεν τις θέλανε. Τα στελέχη που πήγαν στη ΔΗΜΑΡ ήταν πιο μετριοπαθή.

Όταν σου έχουν κάνει αυτά, εντάξει δεν θα μείνεις σε εκείνα για να μη στηρίξεις τη χώρα σου. Σε επίπεδο τοπικό και περιφερειακό κινούνται οι ίδιοι άνθρωποι που τοπικά αλλάζουν χαρακτήρα;

Εμάς μας λέγανε κουίσλινγκ. Εμάς μας έλεγαν κυβέρνηση περίπου Γερμανών και τώρα έρχονται να πούνε α, το ένα, ά, το άλλο, α, δεν θα σκίσουμε το μνημόνιο, α, δεν θα υπογράψουμε, δεν θα καταργήσουμε με ένα άρθρο. Γιατί κ. Λιάτσο; Ο κ. Σαμαράς έκανε την αλλαγή. Είπαμε ας πάει και το παλιάμπελο. Θα το πούμε και δεύτερη φορά για χάρη της χώρας. Ο πολίτης όμως γιατί ακούει αυτούς που άλλα λένε την Δευτέρα και άλλα λένε την Τρίτη;

Για τον Α.Τσίπρα:Εγώ δεν αναιρώ τον εαυτό μου. Όταν έγινε αρχηγός, δεν θυμάμαι πότε, το είχα υποδεχτεί θετικά. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Δεν κοιτάω στους ανθρώπους αυτά που δεν έχουν. Κοιτάω αυτά που έχουν, γιατί όλοι είμαστε ατελείς άνθρωποι και κυρίως δεν έχουμε. Λίγα έχουμε. Έχει ο άνθρωπος αυτός. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ τη διαφορετική του φωνή στην πορεία αυτών των πέντε χρόνων και να τη δεχτώ έτσι ανεπιφύλακτα και δεν μπορώ να ξέρω ….

Όταν η χώρα σου είναι ουσιαστικά πτωχευμένη και δεν βάζεις χέρι να βοηθήσεις και όλο καταγγέλλεις και μέμφεσαι τους άλλους για να τους πάρει τη θέση τελικά.

Και εμείς θέλουμε να κουρευτεί το χρέος. Και εγώ θέλω αυτή τη στιγμή να μικρύνω 10 χρόνια, ή να κατεβάσω τις επιδόσεις μου στα 10 χιλιόμετρα, κάτω από το ένα λεπτό, γιατί δεν μπορώ. Φτάνω εκεί και σταματάω.

Βλέπω το μπάσκετ όπως παίζεται και λέω τι ωραίοι και εγώ στα χρόνια μου ένα σουτάκι κάνω και κουράζομαι.

Ναι, άλλο τι θέλω και άλλο τι μπορώ.

Γιατί ο Τσίπρας είναι ικανός να είναι πρωθυπουργός; Το έχει αποδείξει; Επειδή είναι καλός αρχηγός όταν λέει μεγάλα λόγια; Η πράξη θα τον αναδείξει εάν ο λαός τον επιλέξει. Εάν ο λαός τον επιλέξει, η πράξη θα τον αναδείξει. Ούτε θέλω να πω ότι έχει την διοικητική απειρία που είχε και ο Κώστας Καραμανλής και απεδείχθη αυτό. Ο προηγούμενος Πρωθυπουργός της χώρας.

Πρέπει να έχεις μια εμπειρία. Αλλά δεν είμαι εγώ ο κριτής των άλλων. Ούτε έχω την πολυτέλεια να σκέφτομαι έτσι, ούτε είμαι αλαζόνας. Μπορεί να δείξει η ζωή ανθρώπους που δεν τους περιμένεις.

Εμείς λέμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο υπό διευθετήσεις. . Γιατί είναι πρακτική από το 2010 να μειώνονται τα επιτόκια. Να επιμηκύνετε ο χρόνος αποπληρωμής και που μπορούν να ξαναγίνουν αυτά, και κάτι καινούργιο, να πάρουμε και μια περίοδο χάρητος. Όλα αυτά είναι μειώσεις του χρέους.

Ακόμη εάν κάποιος μπορεί να κόψει και το ίδιο το χρέος, δηλαδή το ποσό που δανείστηκες, ακόμη καλύτερα. Θα το καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Λένε όλοι απ’ έξω ότι για να συζητήσουμε για το χρέος πρέπει να εφαρμόζεις το πρόγραμμα. Δεν κάνουμε συζήτηση για το χρέος αν δεν εφαρμόζεις το πρόγραμμα. Δίνω την πληροφορία στους τηλεθεατές σας.

Οι ξένοι που το λένε αυτό ,είναι και οι δανειστές. Σου λένε ότι μεμονωμένα το χρέος σου δεν το συζητάω για σένα για καλύτερους όρους, όπως είπαμε πριν, πρέπει να εφαρμόζεις και το πρόγραμμα. Αυτός αποσυνδέει αυτά τα δυο, θεματολογεί κυρίως περί χρέους. Δεν θα βρει για το πού θα βρει χρηματοδοτικές πηγές για να κάνει τον προϋπολογισμό.

Αν πάει έτσι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τοίχο. Και εκτιμώ, έρχομαι σε προηγούμενο ερώτημά σας, ότι θα προτιμήσει τον τοίχο από τη στροφή. Γιατί έτσι καταλαβαίνω τα στελέχη του. Και μετα πάμε σε εξελίξεις. Πάμε ή σε νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Δύσκολο. Ή πάμε σε εκλογές πάλι το Μάρτιο, τον Απρίλιο».

Για αυτοδυναμία ή συνεργασία.

«Αυτή τη στιγμή οι συνεργασίες επιβάλλονται, γιατί μειώνουν την ανευθυνότητα του καθενός και πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές του. Δεν υπάρχουν κόμματα απολύτως ικανά. Αποδείχθηκε αυτό. Ούτε πολλούς καλούς πολιτικούς έχει η Ελλάδα. Μετρημένοι στα δάχτυλα σχεδόν οι πολιτικοί.

Και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι χρειάζεσαι ανθρώπους που μπορούν να είναι ικανοί, που δεν κομψεύονται, που δεν δημαγωγούν».

.

Για το πού θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών;

«Εάν πειστεί ο πολίτης ότι αυτά που του λέμε, εμείς όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία για να βγούμε από την κρίση με 3% ανάπτυξη το 2015 που είναι το μόνο μέσο να χρηματοδοτήσουμε θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή γιατρούς και φάρμακα.

Εάν πειστεί ο κόσμος σε αυτό, και ότι η επίκληση του κινδύνου δεν είναι κινδυνολογία, αλλά πραγματικού κινδύνου επίκληση, τότε νομίζω ότι θα ενισχυθούμε και εμείς ως ΠΑΣΟΚ και θα αλλάξει και ο συσχετισμός για τον πρώτο.

Εάν όλα αυτά τα επιχειρήματα ακούγονται ως κινδυνολογία που ερεθίζει, γιατί νομίζεις ότι ο άλλος το κάνει από πονηρία αυτό για να σε μεταπείσει να μην ψηφίσεις προς δημαγωγική κατεύθυνση. Αν αυτό ακουστεί μέχρι και την Κυριακή 25 ως κινδυνολογία, και σου πει ο άλλος, επιμείνει στο επιχείρημα ρε παιδί μου και τι θα πάθω; Όλα τα έπαθα. Δεν έπαθες ακόμη το 100%. Ούτε 30% – 40% δεν έχουμε πάθει από αυτό που θα γίνει εάν πτωχεύσουμε.

Εάν μπεις στη λογική, επιμείνεις στη λογική ότι και τι άλλο θα πάθουμε; Ή ότι θα πάρει το 13ο μισθό το Φεβρουάριο, τότε νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα παγιωθεί όπως είναι σήμερα.

Αν πείσουμε για τους κινδύνους και για το ότι πράγματι το 2015 είναι η χρονιά εξόδου από αυτή την ταλαιπωρία πέντε ετών, όχι ότι θα φάμε με χρυσά κουτάλια, αλλά θα αρχίσουμε να προχωράμε, τότε θα αλλάξει ο συσχετισμός από τη σημερινή του διαμόρφωση.

Δίνουμε αυτό τον αγώνα. Εμείς δίνουμε τον αγώνα για την τρίτη θέση, επαναλαμβάνω. Προσωπικά δίνω τον αγώνα μου για την εκλογή μου στη Β’ Αθηνών και με το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη και εύχομαι καλή σκέψη και καλή επιλογή στον ελληνικό λαό».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε