ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ALPHA και στη δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκου και απάντησε στα εξής ερωτήματα:

Γιατί να είναι ρυθμιστής το ΠΑΣΟΚ και ζητά από τον ψηφοφόρο την τρίτη θέση:

Το λέμε για να είμαστε εμείς ένα κόμμα που μπορεί να παίξει ένα ρόλο μέσα στο 2015 που αν παγιωθεί ο σημερινός συσχετισμός δε θα είναι καλό έτος, θα είναι έτος με πολλές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αναστατώσεις, εσωτερικές και διεθνείς.

Δεύτερον το λέμε για να είμαστε εμείς αντί της Χρυσή Αυγής, τρίτον το λέμε γιατί το Ποτάμι, είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει συμπαγείς τις πολιτικές του δυνάμεις, δεν υπάρχει δηλαδή η ενότητα που απαιτούν οι κρίσιμες στιγμές αφού έχει δυνάμεις που έρχονται από το χώρο του νεοφιλελεύθερου πολιτικού μορφώματος, της δράσης δηλαδή που πήγε εκεί ή από την Αριστερά, από τον κ. Λυκούδη ας πούμε και όπως απέδειξε η ΔΗΜΑΡ, κόμματα τα οποία δεν έχουν συνοχή, στις πρώτες δυσκολίες έχουν τρομακτικά εσωτερικά προβλήματα και τελικά δε βοηθούν.

Ας πούμε ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα το οποίο ψηφίστηκε ως Αριστερά της Ευθύνης, όπως έλεγε το 2012, έγινε το κόμμα εκείνο που οδήγησε τη χώρα σ’ εκλογές, με βάση τη στάση του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και είχε μεγαλύτερη ενότητα εσωτερική απ’ ό,τι το Ποτάμι.

Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο το ΠΑΣΟΚ μετά και όλα όσα έχει υποστεί και την τελευταία κίνηση που αναφερθήκατε, τη διάσπασή του δηλαδή, εμφανίζει χαρακτηριστικά ενός χρήσιμου κόμματος, ελπιδοφόρου για τον κόσμο που αναξιοπαθεί γιατί έχει πολιτικές, του πιστώνουμε πολιτικές αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα που βοήθησαν τον κόσμο, στα νοσοκομεία, οι απολύσεις που δεν έγιναν κτλ., συνεπώς μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, ρόλο ελπίδας για τον πολίτη αλλά και σταθερότητας για τη χώρα.

Για τις προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης σύμφωνα με το Σύνταγμα:

Τα πράγματα θεσμικά έχουν δυσκολίες. Δηλαδή πέραν των δυσκολιών που κάθε μέρα συναντά ο πολίτης, τα οικονομικά, η ανεργία, ο ΕΝΦΙΑ, εδώ το εκλογικό αποτέλεσμα όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, δημιουργεί δυσκολίες και για τη Δευτέρα, 26 του μηνός.

Έκανε υπαινιγμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να δώσουμε στα πράγματα μια λογική σειρά θεσμικά. Εγώ το βάζω επιπροσθέτως. Αυτό δεν είναι το κρισιμότερο θέμα της Κυριακής των εκλογών, είναι όμως ένα θέμα για τη Δευτέρα. Η έλλειψη αυτοδυναμίας, όπως ξέρετε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητικές εντολές. Στον πρώτο, στο δεύτερο, στον τρίτο λέει το Σύνταγμα, από τρεις μέρες στον καθέναν.

Το άρθρο 37 του Συντάγματος. Δε διορίζει δηλαδή Πρωθυπουργό και δεν του δίνει εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης, του δίνει διερευνητική εντολή. Για να τον διορίσει Πρωθυπουργό και να του πει «σχημάτισε κυβέρνηση» πρέπει να προκύψουν δυνάμεις πολιτικές ή μεμονωμένοι Βουλευτές, αν υπάρχουν, που ν’ αθροίζονται και να δίνουν τον αριθμό 151. Ανεξαρτήτως από το γεγονός ότι όπως είχε επικρατήσει στην πράξη, η Βουλή δεν παρέχει εμπιστοσύνη με 151, μπορεί να παράσχει και με σχετική πλειοψηφία.

Αυτό είναι η ερμηνευτική εκδοχή του Συντάγματος για την ψηφοφορία. Για τη μετατροπή όμως του εντολοδόχου Πρωθυπουργού σε αρχηγό που είναι εντολοδόχος αφού έχει διοριστεί Πρωθυπουργός, πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει τον αριθμό των 151 στην αριθμητική του, στις πράξεις του που θα κάνει. Γιατί ακούγεται το επιχείρημα ότι θα πάμε στη Βουλή και θα ζητήσουμε ανοχή. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Όποιος κι αν είναι πρώτος δεν μπορεί να κυβερνήσει αν δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία.

Η συμφωνία για τη διακυβέρνηση με άλλα κόμματα, προϋποτίθεται για να τον κάνει Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να έρθει στη Βουλή να ζητήσει την ανοχή της. Δεν είναι τι θα πει η Βουλή αφού αυτή συγκροτηθεί, εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, είναι κι αυτό ένα θεσμικό θέμα. Προηγείται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μπορεί να γίνει ακόμα και με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Γιατί είναι τέτοια η διατύπωση. Είναι πολύ σοβαρό.

Θα σου δώσει ανοχή αν έχεις συμφωνήσει σε πολιτικές. Και σας το λέω αυτό γιατί χθες με έκπληξή μου άκουγα στις διάφορες εκπομπές που συμμετείχα, συνομιλητές μου να λένε ότι θα έχουμε ανοχή. Είναι αλήθεια ότι η Βουλή μπορεί να δώσει ανοχή και ακόμη είναι αλήθεια ότι μπορεί να μη χρειάζονται και 151 στη Βουλή για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία της εμπιστοσύνης.

Όπως όμως αλήθεια είναι ότι για να φτάσεις στη Βουλή πρέπει να έχεις σχηματίσει κυβέρνηση και για να το κάνεις αυτό πρέπει ο Πρόεδρός σου να έχει γίνει Πρωθυπουργός και για να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει εικόνα Βουλής. Ότι δηλαδή υπάρχουν εκείνοι οι Βουλευτές, οι δυνάμεις που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να είσαι κυβέρνηση. Δεν αστειευόμαστε. Εάν αυτά δε συμβούν τότε πάμε στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πάμε σε εκλογές. Αυτά να τα ξέρει ο πολίτης.

Για το αν δώσει το ΠΑΣΟΚ ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασία:

Εμείς μιλάμε για οικουμενική κυβέρνηση όπως μιλήσαμε και το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 με όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι εθνική ανάγκη να γίνει..

Από κει και πέρα θα δούμε. Δε χρειάζεται καλή διάθεση απλώς, χρειάζονται διαφανείς, ορατές δημοσίως συμφωνίες. Όχι με κλείσιμο ματιού, γιατί εδώ διακυβεύονται πάρα πολλά πράγματα και κυρίως η πορεία της χώρας και των πολιτών. Σε περίπτωση ας πούμε σύγκρουσης με τα βράχια, σε καμιά περίπτωση δε θέλουμε εμείς να έχουμε ευθύνη για κάτι που προβλέπαμε, προειδοποιήσαμε και δεν ακουστήκαμε. Όλα πρέπει να είναι δημόσια και διαφανή και πάρα πολύ σαφή και συγκεκριμένα. Ο νοών νοείτω.

Αν ισχύει ότι κόσμος έχει ακόμη πολύ χαμηλά στην ημερήσια διάταξη το θέμα των εκλογών:

Απολύτως. Πρώτα τους απασχολεί η καθημερινότητά τους, τα προβλήματά τους, και την πολιτική τη σκέφτονται μέσω της ανεργίας ή του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή με αρνητικό τρόπο.

Γιατί μειώνεται προεκλογικά ο ΕΝΦΙΑ και όχι νωρίτερα;

Ο μόνος τρόπος να μειώνονταν αυτά ήταν η ανάπτυξη. Εγώ τον ΕΝΦΙΑ δεν τον έχω ψηφίσει, τον έχω καταψηφίσει στη Βουλή και τον έχω καταγγείλει και δημόσια.

Γιατί θυμάμαι εμείς να έχουμε βάλει ΕΕΤΗΔΕ και να το λένε «χαράτσι» αλλά να είναι μόνο 1,9 δις και αυτό να είναι 3,3. Και να μη μιλάει κανένας γι’ αυτό μέχρι που εφαρμόστηκε και δημιούργησε αυτά τα πολιτικά αποτελέσματα. Αλλά εν πάση περιπτώσει τώρα, σήμερα βλέπουμε 4 δις χρηματοδοτικό κενό. Δεν πληρώνει κανείς; Λιγότερα έσοδα από εισπράξεις και λιγότερα έσοδα από πηγές εξωτερικές.

Μετά θα χρειάζονται δυο ΕΝΦΙΑ έτσι όπως πάμε; Πού θα πάει η χώρα; Πού θα πάει ο πολίτης;

Ξέρετε πότε εισπράττεται το 2015; Το 2016. Άρα λοιπόν δυο χρόνια ΕΝΦΙΑ ακόμη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους αυτούς που λένε ότι το Φεβρουάριο θα πάρουν 13ο μισθό, ότι δε θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.. Και θα πληρώσουν, και για δυο χρόνια θα πληρώνουν και 13ο δε θα πάρουν, αλλά και χρηματοδοτικό κενό δημιουργείται που θα πρέπει κάποια στιγμή να καλυφθεί. Με τι θα καλυφθεί; Με αέρα; Λοιπόν, πρέπει να έχουμε συνείδηση του τι λέμε και τι κάνουμε.

Εγώ τα καταθέτω αυτά, μιλάω ευθαρσώς, λέω την αλήθεια και έτσι θέλω να κριθώ και από τον ψηφοφόρο μου στη β’ Αθηνών.

Για το αν υπήρξε ενδοτική στάση από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα και αν η Ευρώπη τώρα συζητάει την παράταση του χρέους λόγω της στάσης του Α.Τσίπρα:

Δεν τα πιστεύω εγώ αυτά, βεβαίως και ζητούσαμε και βεβαίως κάναμε το παν, τουλάχιστον στη θέση που ήμουν εγώ και στη συνεργασία μου με τους Πρωθυπουργούς κάναμε ό,τι μπορούσαμε περισσότερο.

Τα είδαν αυτά επί Παπανδρέου, τα είδαν επί Παπαδήμου, τα είδαν επί Σαμαρά, είναι και μια κατεκτημένη πείρα 5 ετών, την επικαλούμαι, από την εμπειρία μου και σας μιλώ με ασφάλεια. Θα τα δει κι αυτά όποιος έχει αυταπάτες και αν η πλειοψηφία έχει αυταπάτες, στις 26 του μηνός. Θα τα δείτε αυτά. Εμείς όμως οφείλουμε, χωρίς να κινδυνολογούμε, να έχουμε πει την αλήθεια. Και η καταγραφή του κινδύνου δεν είναι κινδυνολογία, είναι καταγραφή του κινδύνου, κάτι πολύ διαφορετικό.

Για τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρώπη:

Δε θα φτάσω εκεί ούτε θα υπερβάλλω, γιατί εκεί πραγματικά θα επιλέγω τη χειρότερη εξέλιξη να δίνω στον κόσμο. Τα έχουμε πει όμως όλα. Δεν υπάρχει πολίτης που να μην ξέρει. Όλοι ξέρουν. Όποιος θέλει να έχει αυταπάτες, είναι δικό του θέμα. Όποιος θέλει να δοκιμάσει ακόμα μια λύση με τη λογική του «τι έχω να χάσω», θα δει τι έχει να χάσει.

Εδώ είμαστε, όλη η αλήθεια στο τραπέζι, ο καθένας εκτιμά εσωτερικά και διεθνή θέματα, πηγές ενημέρωσης, πολιτικούς, κόμματα και κρίνει στις 25 του μηνός μαζί με τους άλλους συμπολίτες του ως κυρίαρχος λαός.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε ε