Δελτίο Τύπου

Ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κηρύσσει την έναρξη του State of the Union–2014 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (EUI)

Την περασμένη Παρασκευή 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κήρυξε την έναρξη του ετήσιου Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση (StateoftheUnion 2014), το οποίο διοργάνωσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (EUI), στο Ανώτατο Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει η Ελλάδα.

Σκοπός του φετινού Συνεδρίου ήταν να φέρει σε επαφή κορυφαίους ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της οικονομίας και της κοινής γνώμης προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Αρβανιτόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τι χαρακτηρίζει τον ευρωπαϊσμό της γενιάς μας και ποια είναι η συνεισφορά μας στην ευρωπαϊκή διαδικασία; Εάν εξετάσουμε την ιστορία της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ολοκλήρωσης μετά τον πόλεμο, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει πετύχει πολιτικά, όχι όμως και θεσμικά. Σε πολιτικό επίπεδο, όσον αφορά την ουσία της ευρωπαϊκής συνεργασίας έχουμε διανύσει μία μακρά πορεία προς τα μπρος. Στο πλαίσιο, όμως, της λήψης κοινών αποφάσεων, έχουμε δυστυχώς βρεθεί εγκλωβισμένοι σε διαδικασίες και θεσμούς που κατά καιρούς προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημία παρά όφελος. Εάν δεν συντονιστούν οι δύο αυτές διαστάσεις, κινδυνεύουμε να μην ανταποκριθούμε στα αιτήματα και τις ανάγκες των λαών της Ευρώπης.

Θα πρέπει, λοιπόν, να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά μας, τον δημοκρατικό μας πλουραλισμό, και συγχρόνως να επιδιώξουμε ένα “Κοινωνικό Συμβόλαιο” τόσο μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών όσο και μεταξύ αυτών και της Ένωσης.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να χαθεί στην τεχνοκρατική διαχείριση, ούτε να δώσει στους πολέμιούς της τη δικαιολογία να αμφισβητήσουν την υπόστασή της ως πλουραλιστικής κοινότητας, που αναδεικνύει τη διαφορετικότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της, των παραδόσεων και των δομών της, και η οποία μας επιτρέπει να συμβιώνουμε ως μέλη μιας συλλογικότητας – πραγματικότητα, που αντανακλάται και στη ρήση της Ελληνικής Προεδρίας “κοινή αναζήτηση”».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κ. José ManuelBarroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κύριος MatteoRenzi, Πρωθυπουργός της Ιταλίας, , ο κ. RomanoProdi, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία SylvieKauffmann, διευθύντρια σύνταξης στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. KarelDeGucht, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο, ο κύριος TonyBarber, συντάκτης του FinancialTimes για την Ευρώπη, ο κύριος MarioMonti, μέλος της Ιταλικής Γερουσίας και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνο, η κυρία BrigidLaffan, Διευθύντρια του RobertSchumanCentreforAdvancedStudies, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών AlexanderH. Trechsel, η ιταλίδα υπουργός των Εξωτερικών, κυρία FedericaMogherini, ο κύριος KlausDieterFrankenberger, συντάκτης εξωτερικών θεμάτων της εφημερίδας FrankfurterAllgemeineZeitung και πολλοί ακόμη.

Τι είναι το EUI

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (EUI) ιδρύθηκε το 1972 από τα ιδρυτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην ανάπτυξη της πνευματικής και επιστημονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, προσφέροντας μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών υψηλού ακαδημαϊκού κύρους. Στα 40 χρόνια λειτουργίας του, το Ινστιτούτο παραμένει πιστό στην αποστολή του: «Να υποστηρίξει την πρόοδο των γνώσεων στους τομείς που έχουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Ευρώπης». Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στις Κοινωνικές Επιστήμες.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε .