Οι άνθρωποι βιάζονται. Βιάζονται να κάνουν πράγματα, να πετύχουν πράγματα, να προσθέσουν στον εαυτό τους περισσότερες ιδιότητες και ικανότητες. Φοβούνται το πέρασμα του χρόνου και για αυτό προσπαθούν την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής τους να πετυχαίνουν όλο και περισσότερα. Για αυτό και βλέπεις ανθρώπους που μέχρι τα 30 τους θέλουν να έχουν επιτύχει σε επίπεδο σπουδών και επαγγέλματος, ακόμα και προσωπικών σχέσεων.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μήπως όμως δεν ισχύει αυτό απόλυτα; Μήπως είναι λάθος όλα να βιαζόμαστε να τα πετύχουμε στα 25 και τα 30 μας;

Όταν ήμουν μαθήτρια Γυμνασίου, 13 ετών, είχα έναν καθηγητή που μας έκανε ένα μάθημα σχετικό με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Είχαμε αναπτύξει μία σχέση αμοιβαίας επικοινωνίας και συνηθίζαμε να μιλάμε για διάφορα. Τότε διάβαζα μανιωδώς βιβλία Φιλοσοφίας, από Πλάτωνα και Αριστοτέλη μέχρι Νίτσε και Σοπενχάουερ. Με θυμάμαι να πηγαίνω και να του λέω πόσο προοδεύω καθημερινά στο διάβασμα και τη μελέτη μου.

Εκείνος μου είπε τότε:

<<Μαρία, πάντοτε να αφήνεις πράγματα και για τις άλλες ηλικίες. Να μη βιάζεσαι όλα να τα μαθαίνεις από τώρα. Μη σε κυριεύει το άγχος να πετυχαίνεις, να αφήνεις πράγματα και για τα 30 και για τα 40 σου. Μην τα χορταίνεις αυτά από πού αγαπάς από τώρα. Άφησε φιλοσόφους να διαβάσεις και σε άλλες ηλικίες, άφηνε και πράγματα να κάνεις σε άλλα χρόνια που θα έρθουν στη ζωή σου>>.

Και πράγματι, τώρα που το ξανασκέφτομαι, είχε δίκιο. Είναι λάθος να προσπαθείς μέχρι κάποιες ηλικίες να συγκεντρώσεις ικανότητες, θεωρώντας πως μόνο στη νεότητα μπορείς να τις αξιοποιείς. Αν βιάζεσαι και τα κάνεις όλα μέχρι μία ηλικία, τι θα αφήσεις να χαρείς και στις άλλες δεκαετίες;

Πράγματι, έχουμε σκεφτεί ποτέ πόσο ώριμοι είμαστε στα 18 μας ώστε να είμαστε βέβαιοι για το επάγγελμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε; Χωρίς να αμφισβητώ το γεγονός πως η ωριμότητα έχει σχέση με την ηλικία, πόσο βέβαιοι είμαστε για τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκουμε; Για αυτό πάντοτε θεωρούσα πως αξίζει κάποιος να δώσει Πανελλήνιες ή να επαναπροσδιοριστεί επαγγελματικά σε μία μεγαλύτερη ηλικία.

Ξέχασε την ηλικία σου, ζήσε τη ζωή σου ελεύθερα και μην αφήνεις αυτό το άγχος να σε κυριεύει…