ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ: ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, αναγκάζουν τη γυναίκα να εργάζεται. Εκτός αυτού, η γυναίκα πλέον μορφώνεται, αποκτά πολλαπλούς τίτλους σπουδών και κατ’ επέκταση όλα τα απαραίτητα προσόντα για το χτίσιμο μιας επιτυχημένης καριέρας. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που, ανεξάρτητα από οικονομικούς παράγοντες, αισθάνεται την ανάγκη να βγει δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο, προκειμένου να αξιοποιήσει τις γνώσεις της, αλλά και να νιώσει ολοκληρωμένη ως άτομο.

Ωστόσο, η γυναίκα μπορεί να είναι παράλληλα και σύζυγος, αλλά και μητέρα και τότε νιώθει πιο έντονο το βάρος των υποχρεώσεων καθώς και των συνεπειών της κάθε της απόφασης. Επίσης, συχνά νιώθει ανεπαρκής και ιδιαίτερα στρεσαρισμένη, καθώς διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, εξίσου καλά, στους πολλαπλούς της ρόλους.
Πολλές εργαζόμενες μητέρες δηλώνουν ότι, λόγω της πολύωρης εργασίας και της παράλληλης, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, φροντίδας του σπιτιού, νευριάζουν συχνά, ξεσπώντας στο σύζυγο και τα παιδιά τους. Επιπρόσθετα, πως χαρακτηρίζονται από μειωμένη διάθεση να ασχοληθούν ή ακόμα και να συζητήσουν μαζί τους. Φαίνεται, όμως, πως οι αλληλοσυγκρουόμενες ανάγκες τους, σε συνδυασμό με την εναλλαγή συναισθήματος, διογκώνουν το αίσθημα ενοχής αναφορικά με τον μητρικό τους ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μητέρες εργάζονται από ανάγκη, φοβούνται μήπως οι πολλές ώρες μακριά από τα παιδιά τους βλάψουν τη μεταξύ τους σχέση, τους απομακρύνουν και τελικά οδηγήσουν στην ανάπτυξη αισθημάτων ανασφάλειας και εγκατάλειψης.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αντώνης Κρασάκης
Στην Κατηγορία : ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ip[
Exit mobile version