Εφηβεία: Πού πήγε το γλυκό και συνεργάσιμο παιδί μου;

Γυρνάει πό το σχολείο χωρίς να πει κουβέντα με τα μούτρα ως το πάτωμα, πετάει την τσάντα όπου βρει, εκσφενδονίζει τα παπούτσια του το ένα στη δύση το άλλο στην ανατολή, εσύ το ρωτάς με ενδιαφέρον «πως πήγε σήμερα το σχολείο» εκείνο πετάει ένα ξερό «καλά, ξέρω ‘γω» και ρωτάει χωρίς να σε κοιτάζει «τι φαγητό έχουμε;». Του απαντάς με γλυκό ύφος μήπως και το καλοπιάσεις «το αγαπημένο σου, κοτόπουλο με πατάτες», εκείνο αποκρίνεται με ένα ανόρεχτο «κοτόπουλο; μπλιάξ δεν θα φάω» και αποσύρεται στο δωμάτιό του με κλειστή πόρτα και ακουστικά στα αφτιά. Εσύ κάνεις το λάθος να πας στο δωμάτιό του για να το ρωτήσεις «νηστικός θα μείνεις βρε παιδί μου;» κι εκείνο σου πετάει ένα βροντερό «παράτα μας» και σου κλείνει την πόρτα στα μούτρα. Ναι, αυτό που έχει πάθει το 13χρονο παιδί σου λέγεται εφηβεία και ναι δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Την εφηβεία και το παιδί σου μαζί.

Με αυτά ως δεδομένα, σου παραθέτω μερικές πραγματικότητες που θα συναντήσεις στα χρόνια που έρχονται με το έφηβο παιδί σου στο σπίτι, που ίσως βοηθήσουν λίγο τη συμβίωση και την συνεννόηση μαζί του, με το τελευταίο μέσα σε πολλά εισαγωγικά.

Όσο κι αν σε ακυρώνει, σου αντιμιλάει, σε αγνοεί, σε αμφισβητεί, κάνει το σπίτι στάβλο και δεν συνεργάζεται όπως παλιά, εσύ το αγαπάς, το συγχωρείς, το αποδέχεσαι και είσαι δίπλα του, ό,τι κι αν συμβεί. Και αυτά είναι όσα χρειάζεται να γνωρίζει για σένα ο μπελάς-έφηβός σου, που μέρα με τη μέρα προσπαθεί να βρει τα πατήματά του στον κόσμο των ενηλίκων, σ’ έναν κόσμο που τον γεμίζει αντιφατικά συναισθήματα, αλλά επιθυμεί διακαώς να γίνει μέρος του.

ip[
Exit mobile version